notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lárvák a kertben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így szabadulhatsz meg természetes úton a lárváktól kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Lárvák a kertben

Ha arra gyanakszol, hogy kertedet lárvák támadták meg, akkor a legegyszerűbben úgy győződhetsz meg a helyzetről, ha kihúzod a talajból a füvet ott, ahol barnulni kezdett. Ha könnyedén ki tudod húzni őket a földből, akkor a gyökérzetüket valami megrongálta – jó eséllyel a rovarlárvák.

A lárvák télen mélyebbre ássák magukat, de tavasszal, nyár végén és kora ősszel a felső néhány centinyi talajrétegben mozognak. Érdemes felásni ezer négyzetcentiméternyi talajt, ahol ezt tapasztalod, és megszámolni, hogy hány lárvát találsz ekkora egységnyi területen. Egy egyébként egészséges, jól karbantartott pázsit nagyjából 9-10 lárvát képes „eltartani” ezer négyzetcentiméteren – ez a duplája a még „biztonságos” mennyiségnek. Ha ötnél kevesebbel találkozol, akkor nincs nagy vész.

hirdetes

5-nél kevesebb lárva is jelenthet problémát, első sorban azért, mert az ezeket fogyasztó állatok előszeretettel túrják fel a talajt, vagy a pázsitot, miközben táplálékot keresnek maguknak. Érdemes néha átkukkantani a közvetlen szomszédokhoz is, mert ha lárvákra utaló jelekre figyelsz fel náluk, akkor ajánlott minél előbb gondoskodni a megelőzésről, illetve ellenőrizni saját kertedet is.

Hogyan szabadulj meg természetes módon a lárváktól?

Ha úgy érzed, hogy komoly lárvaproblémáid vannak, és szeretnél tenni ezek ellen, akkor érdemes ezt a nyár közepére, vagy végére, legkésőbb pedig kora őszre időzíteni, ugyanis a lárvák ekkor kelnek ki, és a felszín közelében keresgélik majd táplálékukat (növényeid gyökereit). Télen mélyen vannak, a talaj is keményebb, és sok természetes módszer nem alkalmazható ilyenkor. Tavasszal bebábozódnak, ekkor pedig már késő fellépni ellenük.

hirdetes

Sok bogár ugyan oda tér vissza petéket rakni, ahol kikelt, ezért lehet, hogy évekbe is telik majd, míg biztonságos méretűre csökkented a populációt kertedben. Érdemes minden esetben először természetes módszerekkel próbálkozni, hiszen a különböző vegyszerek nem csak a kártevőkre, hanem a hasznos élőlényekre, és persze saját egészségedre is veszélyt jelentenek, különösen ha fogyasztásra szánt növények is vannak kertedben. Próbáld ki tehát a következő oldalon található természetes megoldásokat a lárvák ellen! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-22

Füvesítés menete – Így lehet fillérekből csodaszép pázsitod öntözőrendszer nélkül!

Fillérekből hoztunk létre üdezöld, sűrű, dús, meseszép pázsitot, mostani cikkemben az is kiderül, hogyan vittük végbe a füvesítést, tartsatok velem most is!

2020-06-29

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Kertészkedés kezdőknek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a kertészkedés alapjairól, nézzük, mit kell tudnotok akkor, ha kezdő kertészek vagytok.

2020-06-28

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Noha úgy gondoljuk, hogy nincs semmi szükség etikettszabályzatra a fűnyíráshoz, ez egyáltalán nem így van. Sajnos sokaknak óriási szükségük van rá, nézzük a legfontosabb szabályokat!

2020-06-28

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Diótermesztési tanácsok mindenkinek – Mi szükséges a rekord mennyiségű, egészséges és nem utolsósorban finom dióterméshez? Szakértőnk mond el nektek mindent a diótermesztésről!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

2020-06-25

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Zöldmetszés kisokos mindenkinek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyümölcsfák zöldmetszéséről, olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a zöldmetszésről!

2020-06-16

Fűnyírás eső után – Jó ötlet vagy sem? Szakértőnk válaszol!

Fűnyírás eső után, örök kérdést boncolgatunk, érdemes-e füvet nyírni eső után vagy nem? Nézzük, mit kell tudni az eső utáni fűnyírásról, most mindent elmondunk nektek!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

Zirci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Zirc Rákóczi tér 15/a. Magyarország Telefon: +36-414-285... Tovább

csőrkurtítás

intenzív tartású tyúk- (pulyka-) állományokban a kannibalizmus csökkentésére alkalma zott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet