Lárvák a kertben - hogyan szabadulj meg tőlük sikeresen kertedben?

Így szabadulhatsz meg természetes úton a lárváktól kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Lárvák a kertben

Ha arra gyanakszol, hogy kertedet lárvák támadták meg, akkor a legegyszerűbben úgy győződhetsz meg a helyzetről, ha kihúzod a talajból a füvet ott, ahol barnulni kezdett. Ha könnyedén ki tudod húzni őket a földből, akkor a gyökérzetüket valami megrongálta – jó eséllyel a rovarlárvák.

A lárvák télen mélyebbre ássák magukat, de tavasszal, nyár végén és kora ősszel a felső néhány centinyi talajrétegben mozognak. Érdemes felásni ezer négyzetcentiméternyi talajt, ahol ezt tapasztalod, és megszámolni, hogy hány lárvát találsz ekkora egységnyi területen. Egy egyébként egészséges, jól karbantartott pázsit nagyjából 9-10 lárvát képes „eltartani” ezer négyzetcentiméteren – ez a duplája a még „biztonságos” mennyiségnek. Ha ötnél kevesebbel találkozol, akkor nincs nagy vész.

5-nél kevesebb lárva is jelenthet problémát, első sorban azért, mert az ezeket fogyasztó állatok előszeretettel túrják fel a talajt, vagy a pázsitot, miközben táplálékot keresnek maguknak. Érdemes néha átkukkantani a közvetlen szomszédokhoz is, mert ha lárvákra utaló jelekre figyelsz fel náluk, akkor ajánlott minél előbb gondoskodni a megelőzésről, illetve ellenőrizni saját kertedet is.

Hogyan szabadulj meg természetes módon a lárváktól?

Ha úgy érzed, hogy komoly lárvaproblémáid vannak, és szeretnél tenni ezek ellen, akkor érdemes ezt a nyár közepére, vagy végére, legkésőbb pedig kora őszre időzíteni, ugyanis a lárvák ekkor kelnek ki, és a felszín közelében keresgélik majd táplálékukat (növényeid gyökereit). Télen mélyen vannak, a talaj is keményebb, és sok természetes módszer nem alkalmazható ilyenkor. Tavasszal bebábozódnak, ekkor pedig már késő fellépni ellenük.

Sok bogár ugyan oda tér vissza petéket rakni, ahol kikelt, ezért lehet, hogy évekbe is telik majd, míg biztonságos méretűre csökkented a populációt kertedben. Érdemes minden esetben először természetes módszerekkel próbálkozni, hiszen a különböző vegyszerek nem csak a kártevőkre, hanem a hasznos élőlényekre, és persze saját egészségedre is veszélyt jelentenek, különösen ha fogyasztásra szánt növények is vannak kertedben. Próbáld ki tehát a következő oldalon található természetes megoldásokat a lárvák ellen! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

CSL516 (MPC 515)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

csőrkurtítás

intenzív tartású tyúk- (pulyka-) állományokban a kannibalizmus csökkentésére alkalma zott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet