Lárvák a kertben - hogyan szabadulj meg tőlük sikeresen kertedben?

hirdetes

Így szabadulhatsz meg természetes úton a lárváktól kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Lárvák a kertben

Ha arra gyanakszol, hogy kertedet lárvák támadták meg, akkor a legegyszerűbben úgy győződhetsz meg a helyzetről, ha kihúzod a talajból a füvet ott, ahol barnulni kezdett. Ha könnyedén ki tudod húzni őket a földből, akkor a gyökérzetüket valami megrongálta – jó eséllyel a rovarlárvák.

A lárvák télen mélyebbre ássák magukat, de tavasszal, nyár végén és kora ősszel a felső néhány centinyi talajrétegben mozognak. Érdemes felásni ezer négyzetcentiméternyi talajt, ahol ezt tapasztalod, és megszámolni, hogy hány lárvát találsz ekkora egységnyi területen. Egy egyébként egészséges, jól karbantartott pázsit nagyjából 9-10 lárvát képes „eltartani” ezer négyzetcentiméteren – ez a duplája a még „biztonságos” mennyiségnek. Ha ötnél kevesebbel találkozol, akkor nincs nagy vész.

hirdetes

5-nél kevesebb lárva is jelenthet problémát, első sorban azért, mert az ezeket fogyasztó állatok előszeretettel túrják fel a talajt, vagy a pázsitot, miközben táplálékot keresnek maguknak. Érdemes néha átkukkantani a közvetlen szomszédokhoz is, mert ha lárvákra utaló jelekre figyelsz fel náluk, akkor ajánlott minél előbb gondoskodni a megelőzésről, illetve ellenőrizni saját kertedet is.

Hogyan szabadulj meg természetes módon a lárváktól?

Ha úgy érzed, hogy komoly lárvaproblémáid vannak, és szeretnél tenni ezek ellen, akkor érdemes ezt a nyár közepére, vagy végére, legkésőbb pedig kora őszre időzíteni, ugyanis a lárvák ekkor kelnek ki, és a felszín közelében keresgélik majd táplálékukat (növényeid gyökereit). Télen mélyen vannak, a talaj is keményebb, és sok természetes módszer nem alkalmazható ilyenkor. Tavasszal bebábozódnak, ekkor pedig már késő fellépni ellenük.

hirdetes

Sok bogár ugyan oda tér vissza petéket rakni, ahol kikelt, ezért lehet, hogy évekbe is telik majd, míg biztonságos méretűre csökkented a populációt kertedben. Érdemes minden esetben először természetes módszerekkel próbálkozni, hiszen a különböző vegyszerek nem csak a kártevőkre, hanem a hasznos élőlényekre, és persze saját egészségedre is veszélyt jelentenek, különösen ha fogyasztásra szánt növények is vannak kertedben. Próbáld ki tehát a következő oldalon található természetes megoldásokat a lárvák ellen! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-19

Így lesz gyönyörű a pázsitod kutya mellett is!

Egy kis odafigyeléssel megóvhatod pázsitodat a háziállatok károsításától, és gyönyörű, egészséges fű marad a kertedben, amelyet a kutyáid is élvezhetnek!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-06-05

Túlöntözött aloe vera? – itt a megoldás a megmentésére

A túlöntözött aloe vera különböző jeleket mutathat, most összegyűjtöttük nektek az aloe vera növénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítő tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

LG3330 (LZM 352/61)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a kalászkapelyva nem,... Tovább

dohány vegyszeres gyomirtása

a dohány érzékeny a gyomirtó szerekre, ezért a gyomirtást a palánták kiültetése előtt... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet