Lárvák a kertben - hogyan szabadulj meg tőlük sikeresen kertedben?

hirdetes

Így szabadulhatsz meg természetes úton a lárváktól kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Lárvák a kertben

Ha arra gyanakszol, hogy kertedet lárvák támadták meg, akkor a legegyszerűbben úgy győződhetsz meg a helyzetről, ha kihúzod a talajból a füvet ott, ahol barnulni kezdett. Ha könnyedén ki tudod húzni őket a földből, akkor a gyökérzetüket valami megrongálta – jó eséllyel a rovarlárvák.

A lárvák télen mélyebbre ássák magukat, de tavasszal, nyár végén és kora ősszel a felső néhány centinyi talajrétegben mozognak. Érdemes felásni ezer négyzetcentiméternyi talajt, ahol ezt tapasztalod, és megszámolni, hogy hány lárvát találsz ekkora egységnyi területen. Egy egyébként egészséges, jól karbantartott pázsit nagyjából 9-10 lárvát képes „eltartani” ezer négyzetcentiméteren – ez a duplája a még „biztonságos” mennyiségnek. Ha ötnél kevesebbel találkozol, akkor nincs nagy vész.

hirdetes

5-nél kevesebb lárva is jelenthet problémát, első sorban azért, mert az ezeket fogyasztó állatok előszeretettel túrják fel a talajt, vagy a pázsitot, miközben táplálékot keresnek maguknak. Érdemes néha átkukkantani a közvetlen szomszédokhoz is, mert ha lárvákra utaló jelekre figyelsz fel náluk, akkor ajánlott minél előbb gondoskodni a megelőzésről, illetve ellenőrizni saját kertedet is.

Hogyan szabadulj meg természetes módon a lárváktól?

Ha úgy érzed, hogy komoly lárvaproblémáid vannak, és szeretnél tenni ezek ellen, akkor érdemes ezt a nyár közepére, vagy végére, legkésőbb pedig kora őszre időzíteni, ugyanis a lárvák ekkor kelnek ki, és a felszín közelében keresgélik majd táplálékukat (növényeid gyökereit). Télen mélyen vannak, a talaj is keményebb, és sok természetes módszer nem alkalmazható ilyenkor. Tavasszal bebábozódnak, ekkor pedig már késő fellépni ellenük.

hirdetes

Sok bogár ugyan oda tér vissza petéket rakni, ahol kikelt, ezért lehet, hogy évekbe is telik majd, míg biztonságos méretűre csökkented a populációt kertedben. Érdemes minden esetben először természetes módszerekkel próbálkozni, hiszen a különböző vegyszerek nem csak a kártevőkre, hanem a hasznos élőlényekre, és persze saját egészségedre is veszélyt jelentenek, különösen ha fogyasztásra szánt növények is vannak kertedben. Próbáld ki tehát a következő oldalon található természetes megoldásokat a lárvák ellen! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-03-25

Hogyan legyen idén gyönyörű pázsitod – így viseld gondját

Egy gyönyörű pázsit meg tudja változtatni otthonod - ezért is szeretné szinte mindenki. Mostani cikkünkből megtudhatod, hogyan érdemes gondoznod gyeped.

További cikkek ebben a témában


állattenyésztés

tágabb értelemben az a tudományág, amely magába foglalja a gazd. állatfajok nemesítésének... Tovább

baktériumok

a ->bioszférában mindenütt előf., elkülönült sejtmaggal nem rendelkező... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet