Lappiramis

SZÁMÍT-E 20-30% TERMÉSTÖBBLET ÉS EGÉSZSÉGESEBB ÁLLATÁLLOMÁNY A GAZDÁLKODÓKNAK?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Már a kérdés felvetése is furcsa, amikor a termelők ezrei mehetnek (mennek) csődbe, egyesek öngyilkosok lesznek, mások kérnek, tüntetnek - mindhiába, pardon csekély eredménnyel.
Lappiramis
Már a kérdés felvetése is furcsa, amikor a termelők ezrei mehetnek (mennek) csődbe, egyesek öngyilkosok lesznek, mások kérnek, tüntetnek - mindhiába, pardon csekély eredménnyel.
Globális hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, könnyen előfordulhat, hogy 2003 lesz minden idők legmelegebb éve (a rendszeres meteorológiai megfigyelések kezdete, kb. 150 év óta). Ezek sajnos szomorú tények, melyeket a Meteorológiai Világszervezet (WMO) is megerősít. Időjárási tendenciáról van szó. Nem mindegy, hogy az aszály a termés hány százalékát viszi el. Nem mindegy, a vetés hogyan kel, hogyan csírázik, hogyan fejlődik.
Van olcsó és hatékony lehetőség a termésmennyiség vegyszermentes növelésére úgy, hogy a költségek egy szezonban többszörösen megtérülnek, és utána év-tizedekig nem igényelnek újabb költségráfordítást.
Az eddigi mezőgazdaság tudományosnak ítélt szemlélete a növényi és állati élet legfőbb befolyásoló tényezőjeként a táp-anyagellátást jelölte meg. Csak és csak materiális szemlélet érvényesült. Legalább ilyen fontos tényező az élővilág energetikai környezete. Sugárzások, káros földsugárzások tönkre tehetik (tönkre is teszik) a növény- és állatvilág egyedeit. Pl. vízérsugárzás esetén a fák többsége elpusztul, rosszul fejlődik. Emberek, állatok betegszenek meg káros földsugárzások hatására, nem véletlen, hogy istállókon belül vannak helyek, ahonnan az állatok elmenekülnek (ha van rá lehetőségük). Tudomásul kell venni, hogy energetikai ellenőrzés nélkül, csak vegyszerekkel, gyakran bő termés helyett kudarc az aratás. Aszály, szélsőséges időjárás elviselésére csak az erős ellenálló képességű növényzet, állatállomány képes. Az életerős növény képes "bevonzani" a légkör pára-tartalmából a vizet még szárazság esetén is.
Jelen cikk csak növényekkel foglalkozik. Az energetikai kezelés legolcsóbb lehetősége a lappiramissal történő aktiválás. Feltölteni (aktiválni) lehet vetőmagot, földet, műtrágyát, öntözővizet. Energetikailag (lappiramissal) kezelt növény min. 20-30%-kal többet terem. Borsóból elő-fordult 100-130%-os terméstöbblet is.
Pár szót a költségekről: egy doboz cigaretta ára kb. 400 Ft, egy üveg sör kb. 120 Ft/0,5 liter. Egy 300x570 mm-es lappiramis ára (L25-ös) 4.000 Ft/db, azaz 10 doboz cigaretta ára. Ezzel kétnaponta 50 kg vetőmagot, például búzát lehet aktiválni. Tessék gondolkodni, tessék számolni.
Triticaleval végzett 5 hektáros kísérlet (5 hektáron kezelt mag elvetése mellett 1 hektár kezeletlen magot vetettek) hektáronként kb. 20%-os terméstöbbletet eredményezett területegységre vetítve úgy, hogy ebből jelentős területen (eljegesedett részen) kifagyott a vetés, tehát a tényleges javulás akár 30-40% is lehet. A kezelt területen a kalászok hosszabbak, a szemek duzzadtabbak voltak, valamint a gabonaszárak magassága kb. 10-15 cm-rel haladta meg a kezeletlen területen lévő növényekét.
A mellékelt képeken az alábbiak láthatók:
1. sz. ábra: Étkezési borsó csíráztatása 48 órás piramis lap felett történt kezelést követően. A "yang" jelenti a piramislap sima oldalán való tárolást, a "yin" a piramis lap mintás oldalon való elhelyezést. Látható, az óriási különbség a kezelt és kezeletlen csírák között.
2. sz. ábra: Vízérkeresztezés fölé ültetett fenyőfa a fejlődésben visszamaradt, 70-80%-ban tűleveleit elhullatta. Lappiramis helyeztünk a fa alá, a képen látható módon, és a fa kb. 3 hónap alatt "meggyógyult", a száraz ágakon új hajtások jelentek meg az ágvégektől a törzs felé haladva. Ezt követően a fa intenzív fejlődésnek indult.
3. sz. ábra: Az élő környezet mellett az élettelen környezetre is hatással van a lappiramis. A piramis lapot a motortérben elhelyezve a dízelmotorok dinamikusabbá válnak, fogyasztásuk és füst kibocsátásuk csökken. A mért esetben több mint 45%-os csökkenés volt ki-mutatható.


Bővebb információkat kaphat az alábbi elérhetőségeken:
PIPECON Csőkötéstechnika Szövetkezet
2049 Diósd, Kőbányai út 10.
Tel/Fax: 06 (23) 545-050 - Gyógyító Lappiramis Alapítvány
Mobil: 06 (30) 934-8985
Honlapunk: www.lappiramis.hu

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

126/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek nemzeti szabályozásáról... Tovább

állatápolás

a bőr, a szőrzet, a szaruképletek ápolása és gondozása. Régebben az á. főleg csutakkal,... Tovább

Tovább a lexikonra