Pálmák gondozása a szobában

A Lady Palm ápolása: Tippek a lady pálmák beltéri termesztéséhez

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A magas száron lévő széles, sötétzöld, legyező alakú lombozattal a lady pálmanövények (Rhapis excelsa) keleties hatást keltenek. Önálló növényként formai eleganciát kölcsönöznek, és tömegesen ültetve a trópusok illatát kölcsönzik a tájnak. Tudj meg mindent beltéri gondozásáról és legyen neked is trópusi hangulat a nappalidban!

lady pálma


Lady Pálma gondozása beltéren

A Lady pálmák a szabadban 2-3,5 m magasságot érhetnek el, 91 cm-től 3,5 m-ig terjedő távolsággal. Ha cserépben termesztjük azonban, sokkal kisebbek maradnak. Most mindent megtudsz a pálmák szobai gondozásáról! Így lesz trópusi hangulat a szobádban a Lady pálmával.

Lady Pálma beltéri gondozása

Helyezzük a lady pálmanövényt egy keleti fekvésű ablak közelébe, távol a közvetlen napfénytől. Kényelmes, 16-27 C közötti hőmérsékleten fejlődnek.

Tavasszal és nyáron 2,5 cm mélyen öntözzük meg a pálmát, amikor a talaj megszáradt. Ősszel és télen hagyjuk, hogy a talaj 5 centiméter mélységig megszáradjon. Engedd meg a talajt vízzel, amíg ki nem jön az edény alján lévő vízelvezető lyukakból, majd 20-30 perc múlva ürítsd ki az edény alatti csészealjat. Amikor a növény olyan nagy és nehéz lesz, hogy nehéz kiüríteni a csészealjat, tedd egy réteg kavicsra, hogy a talaj ne szívja vissza a nedvességet.

Kétévente ültesd át a lady pálmanövényt, minden alkalommal növelve a cserep méretét, amíg olyan nagyra nem nő, amennyire szeretnéd. Miután elérte a kívánt méretet, körülbelül kétévente ültessük át ugyanabba a cserépbe vagy egy ugyanolyan méretű cserépbe, hogy felfrissítsük a virágföldet. Az afrikai ibolya cserepes keverék ideális lady pálma termesztésére. 

Ügyelj arra, hogy ne trágyázd túl a lady pálmanövényt. Csak nyáron tápozzuk őket félerősségű folyékony szobanövény műtrágyával. Megfelelő gondozás mellett a növénynek több évig is élhetnek.


Hogyan gondozzuk a lady pálmát a szabadban?

A szabadban a lady pálma nagy ültetvényei a bambuszra emlékeztethetnek, de az invazív hajlamok nélkül. Úgy ültessük el őket, mint a sövényeket, 91 cm-től 1 m-ig középre, hogy paravánt vagy hátteret képezzenek. Szép példánynövényeket is készítenek. A kültéri növények tavasszal illatos, sárga virágokat hoznak.

A lady pálmák a megfelelő éghajlaton. Teljes vagy részleges árnyékot igényelnek. Bár jól alkalmazkodnak a különféle talajtípusokhoz, a legjobban a gazdag, jó vízelvezetésű, sok szervesanyagot tartalmazó talajban teljesítenek.

Öntözzük elég gyakran, hogy a talaj enyhén nedves maradjon, ahol praktikus. A növények tolerálják a mérsékelt szárazságot. Évente legfeljebb egyszer használj pálmaműtrágyát a címkén található utasításoknak megfelelően.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Cornelius (SZD 1408)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

26/2006. (IV. 4.) FVM rendelet

a rizs intervenciójáról A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény