Kutyákra mérgező növények - ezektől tartsd távol mindenképpen kedvencedet

hirdetes

37 népszerű növény, amik veszélyt jelentenek a kutyákra

Szélesi Ferenc - Főkertész
Bemutatom a legveszélyesebb mérgező növényeket

25. Boróka

A borókák is veszélyesek egy kutyára nézve – terméseik, tüskéik, és száraik mind olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hányást és hasmenést válthatnak ki négylábú barátaidból.

26. Korallvirág

A korallvirágnak több mint 120 változatát ismerjük, amelyek mind másképpen néznek ki. Azonban ha kutyád, vagy macskát bármelyikbe belekóstol, akkor annak hasmenés és hányás lehet a vége, súlyosabb esetekben pedig a szívritmusuk is rendszertelenné válhat.

27. Liliom

A liliomoknak rengeteg fajtája van, amelyek között fontos különbséget tenni, ugyanis míg vannak közöttük kevésbé mérgező változatok, némelyikük rendkívül veszélyes a kutyákra nézve. A vitorlavilág, az inkaliliom, és a fehér kála (erről már volt szó) képezik az egyik csoportot – ezek nyáladzást okoznak, és irritálják a kutyák száját, de okozhatnak hasmenést és hányást is. A másik csoportba tartozik a tigrisliliom, a sásliliom, az aranycsíkos liliom, és a húsvéti liliom – ezek májelégtelenséget okozhatnak, és halálosak lehetnek!

28. Fehér akác

A fehér akác levelei, magvai, és kérge mind mérgezők a kutyák számára – hányást, véres hasmenést, és nehézkes légzést okozhatnak, illetve akár halált is. 

hirdetes

29. Kannabisz

A kannabisz mérgező a kutyákra nézve, azonban sokan keverik a CBD-vel, ami egy kutyáknak készült homeopatikus kezelőanyag. A kannabisz tetrahidrokannabinolt tartalmaz, ami depresszióhoz, koordinációs zavarokhoz, heves nyáladzáshoz, és kitágult pupillákhoz vezet. Extrém esetekben kómába is eshetnek tőle a kutyák.

30. Fagyöngy

Kellő mennyiségben mind az amerikai, mind pedig az európai fagyöngyváltozatok mérgezők a kutyák számára. Elfogyasztásuk nyáladzást, hányást, hasmenést, hasfájást, ataxiát, rohamokat, és akár halált is okozhat.

31. Hajnalka

Ezek a szépséges kúszónövények problémákat okozhatnak, ha kutyád eleget eszik belőlük. Közepesen mérgezőek, és hányást, hasmenést, agitációt és koordinációs zavarokat okozhatnak.

32. Dohány

A nikotinról mindenki tudja, hogy káros az emberekre, így nem csoda, hogy a kutyáknak sem lenne szabad hozzájutniuk. A dohány heves izgatottságot okoz, amit depresszió, hányás koordinációhiány, bénulás, és akár halál is követhet.

33. Leander

A leander egy köztudottan mérgező növény – az egyik legveszélyesebb kutyákra és gyerekekre nézve. A leander úgynevezett szívglikozidokat tartalmaz, amelyek szívzavarokat, izomrángásokat, hányást, és hasmenést okozhatnak.

hirdetes

34. Tiszafa

A tiszafák nagyon erős mérgeket tartalmaznak. Leveleik elfogyasztása remegést, légúti zavarokat, hányást, rohamokat és szívelégtelenséget is okozhat.

35. Japán cikász

A japán cikász az egyik legmérgezőbb növény a kutyákra nézve. Elfogyasztása hasmenést és vers hányást okoz, nagyobb mennyiségben pedig vérzési zavarokat, szívelégtelenséget és akár halált is. 

36. Paradicsom

A paradicsom termését a kutyák gond nélkül fogyaszthatják, azonban a növény más részei – a levelek, és a szár mérgezőek (ahogyan az emberekre is). A paradicsom mérgező részei fokozott nyáladzást, súlyos gyomorrontást, depressziót, pupillatágulást és alacsony pulzust okozhatnak.

37. Lilaakác

A lilaakác teljes egészében mérgező, legveszélyesebb részei azonban a virágok és a magvak. Elfogyasztásuk után a kutyák zavarodottá, kábulttá válhatnak, émelyeghetnek, illetve rájuk törhet a hasfájás és a hasmenés is. Esetenként összeeshetnek és szinte folyamatos hányásba kezdhetnek. Nagyobb mennyiségben a mérgezés halálos is lehet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


zsióka (Bolboschocnus maritimus IL.I Palla)

a palkafélék (Cyperaceac) családjába tartozó évelő, kúszógyöktörzsű növény. Szárán a... Tovább

trauma

Erőművi (mechanikai) behatásra létrejövő sérülés (pl.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés