A Covid-19-et kiszagolják a kutyák

hirdetes

A kutyák képesek kiszagolni a Covid-19-et? - Úgy néz ki, igen!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Finnországban már a kutyákat is bevetik a Covid-19 tesztelésében, egy állam által finanszírozott kísérleti program keretében kiderült, hogy olcsó, gyors és hatékony a módszer, nézzük a részleteket!

A kutyák kiszagolják a Covid-19-et

Egyelőre négy kutya munkáját veszik igénybe a helsinki repülőtéren, a finn állam által finanszírozott kísérleti program úgy néz ki, hogy minden várakozást felülmúl. A kutyusok 10 másodpercen belül képesek észleli a koronavírus jelenlétét, az egész folyamat ráadásul gyors, kevesebb, mint egy percet vesz igénybe.

A Helsinki Egyetem munkatársa, Anna Hielm-Björkman elmondta, hogy ha működik, akkor más helyeken is kiválóan bevethető lehet ez a szűrővizsgálat, nincs kizárva, hogy a kutyákat bevetik a későbbiekben kórházakban, gondozóházakban, valamint sporteseményeken is. 

Hogy képesek a kutyák kiszagolni a Covid-19-et?

A repülőtéren összegyűjtik a poggyászokat, ezt követően az érkező nemzetközi utasokat arra kérik, hogy törlőkendővel tapintsák meg a bőrüket. Egy külön fülkében a törlőkendőt tartalmazó főzőpoharat ezután különböző kontrollillatokat tartalmazó szagminták mellé helyezik, majd a kutya szimatolni kezd.

hirdetes

Ha az állat egy mintához érve ugatni, vicsorogni kezd, vagy lefekszik, akkor felajánlják az utasnak az ingyenes PCR-tesztet. A kutyusok, amelyek korábban segítettek már és cukorbetegség kimutatására, közel 100 százalékos pontossággal képesek voltak azonosítani a vírust, még napokkal a pácienseknél jelentkező tünetek előtt. 

A tudósok még nem biztosak abban, mi az, amit kiszimatolnak a kutyák, viszont júniusban készült egy francia tanulmány, ami szerint a Covid-pozitív emberek verejtékszaga eltér a vírusmentesektől, ezt a különbséget pedig érzékelik a kutyák. 

hirdetes

A kutyák nehezebben fertőződnek meg a Covid 19-el

A Helsinki Egyetem munkatársa elmondta még, hogy a Covid-19 könnyedén fertőzi meg például a macskákat, viszont a kutyák nem rendelkeznek a vírus megalapozásához szükséges receptorokkal, ezért nem könnyen fertőződnek meg. Arra sincs bizonyíték, hogy át tudnák vinni a vírust az emberre vagy más állatra. Állítólag Finnország mellett Ausztrália, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is folytat hasonló kutatásokat, várjuk a fejleményeket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Nyírbátori Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Nyírbátor Szentvér u. 14. 4300 Magyarország Tovább

87/2008. (VII. 11.) FVM rendelet

A Magyar Agrárgazdasági Minõség Díjról szóló 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok