Kutyabarát kert létrehozása

hirdetes

Így teheted kutyabaráttá kertedet

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hozzunk létre kutyabarát kertet

+Érdekességek

1. A szaglásuk legalább 40x jobb, mint a miénk.

Az agyban a különböző szagokat érzékelő sejtek területe a kutyáknál körülbelül 40-szer nagyobb, mint az embereknél. Ez azt jelenti, hogy a kutya sokkal több szagot képes felfogni, mint mi valaha is tudnánk. Ezért használják a kutyákat gyakran emberek, drogok, sőt még a pénz kiszimatolására is!

2. Egyes kutyáknak olyan jó az orruk, hogy képesek kiszagolni az orvosi problémákat.

Igen, az orvosi felderítőkutyák léteznek. Mivel a szaglásuk olyan nagyszerű, egyes kutyákat ki lehet képezni arra, hogy kiszagolják az orvosi állapotokat. Arra használják őket, hogy diagnosztizáljanak egy adott állapotot, vagy hogy figyelmeztessék a gazdájukat, ha több gyógyszerre van szükségük. Néhányat még arra is kiképeznek, hogy kiszagolja a Covid-19-et!

Az egyik ilyen hihetetlen kutya Pal orvosi felderítőkutya (a fenti képen), akit a PDSA érdemrenddel tüntettek ki.

3. A kutyák a légzéssel egyidejűleg képesek szimatolni

A kutyák sokat támaszkodnak a szaglásukra, hogy megtalálják az élelmet, a potenciális veszélyeket és a barátokat, így mondanom sem kell, hogy sokat szimatolnak. Az orrukat úgy tervezték, hogy a szagok az orrukban maradjanak, miközben a levegő egyszerre mozoghat a tüdejükben és a tüdejükben, ami azt jelenti, hogy szabadon tudnak lélegezni, és közben még ki tudják dolgozni, mi az a szag!

hirdetes

A kutyák sokat támaszkodnak a szaglásukra, hogy megtalálják az élelmet, a potenciális veszélyeket és a barátokat, így mondanom sem kell, hogy sokat szaglásznak. Az orrukat úgy tervezték, hogy a szagok az orrukban maradjanak, miközben a levegő egyszerre tud be- és kijutni a tüdejükből, ami azt jelenti, hogy szabadon tudnak lélegezni, és közben még ki tudják dolgozni, hogy mi az a szag!

4. Egyes kutyák hihetetlenül jól úsznak

Szóval, nem minden kutya szereti a vizet, de azok, amelyek szeretik, általában elég jó úszók (de ismétlem, nem mindegyik, ezért mindig tartsd szemmel a kutyádat, ha úgy dönt, hogy megmártózik a szabadban).

Az újfundlandiak annyira jók a vízben, hogy évek óta vízimentő kutyaként használják őket. 2016-ban egy Whizz nevű bátor újfundlandi kutyát a PDSA érdemrenddel tüntettek ki, amiért kilenc embert mentett ki a tengerből vízimentő kutyaként töltött pályafutása során. Olvasson többet Whizz csodálatos mentéseiről.

hirdetes

5. Némelyikük gyors, és még egy gepárdot is le tudna győzni!

A legtöbb kutya könnyedén lehagyna egy embert - futásra és üldözésre lettek teremtve! A leggyorsabb kutyafajta azonban messze az agár. Ezek a száguldó vizslakutyák a futás megkezdése után másodperceken belül elérhetik a 45 mérföld/órás csúcssebességet.

"De hogyan győzi le a gepárdot?" - halljuk a kérdést. Nos, míg a gepárd közel 70 km/h-ra is képes felgyorsulni, addig ezt a sebességet csak körülbelül 30 másodpercig tudja tartani. Az agarak ezzel szemben könnyedén képesek hét mérföldön át 35 mérföld/órás sebesség felett futni. Tehát hiába a gepárd előnye, hamarosan megelőznék!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-10

2023-ban a barkóscinege az év madara

A barkóscinegét választották a 2023-as év madarának az MME szavazásán, az év kétéltűje az alpesi gőte, a 2023-as év lepkéje pedig a fecskefarkú pillangó lett.

2022-12-13

5 tipp: Így tartsd kis kedvencedet biztonságban, és nyugalomban Szilveszterkor

A tűzijáték, a hangos zene és a zajok miatt a szilveszter stresszes lehet kedvenced számára ez az éjszaka. Mutatunk néhány tippet, neked és kiskedvencednek!

2023-02-03

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

Egyre gyakrabban halljuk a BARF szót, mint kutya diétát: de mi a lényege és vajon minden kutya számára hasznos? A cikkben kiderül minden információ a BARF-ról!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fulladás (aszfixia, szuffokáció, asphyxia, suffocatio)

az oxigénellátás hiányában beálló halál. Oka lehet a vérnek oxigénnel való hiányos... Tovább

72/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a rövid vágásfordulójú fás szárú... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos