Kutya a tükör előtt

A kutya és a tükörteszt

Gángó Anna, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ezt látja egy kutya a tükörben

Konkluzió a kutya és a tükörtesztrőlTehát akkor a kutya nem is olyan okos, mint hisszük?Természetesen nincs erről szó. Ez pusztán annyit jelent, hogy az ő agyuk másképp működik, mint az embereké. Velünk ellentétben, a kutyák legfontosabb érzékszerve a szaglásuk és nem a látásuk. Tükörképük tehát csak egy szagtalan mozgó kép számukra, semmi több. Érdekes azonban, hogy gazdájukat, fajtársukat, vagy akit, és amit már látásból ismernek, felismerik, tehát tudják használni a tükröt, csak éppen arra nem, amire való.

Rengeteg fajon végezték már el, azonban legtöbbjük egészen hasonlóan reagált mint a kutyák. Társas viselkedést produkáltak, legyen az agresszió, vagy ismerkedés. Pusztán néhány faj volt képes az önfelismerésre, és érintette meg a testére felfestett foltot.

Az első teszteket természetesen csimpánzokon végezték, akiknél a kísérletek pozitív eredménnyel zárultak, csakúgy mint később az orángutánoknál és bonobóknál. Az emberszabásúak egyébként más, egyértelmű jeleit is mutatják annak, hogy magukra ismernek. Szájuk belsejét, hátukat, vagy más olyan testrészeiket kezdték vizsgálgatni a tükörben, melyeket természetes helyzetükben nem láthatnának.

Rajtuk kívül eddig a palackorrú delfinekről, kardszárnyúakról, elefántokról, és a legfrissebb eredmények szerint meglepő módon a szarkákról sikerült bebizonyítani ugyan ezt. Bár eddig is tudták, hogy a szarka különlegesen intelligens állat, ma már az is bizonyos, hogy az emberéhez hasonló öntudata van.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kémhatás

vizes oldatok hidrogénion (H+), ill. oxóniumion (H30)+) és hidroxilion (OH) koncentrációjától... Tovább

Makói Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Makó Széchenyi tér 6. 6900 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok