Kutya a tükör előtt

hirdetes

A kutya és a tükörteszt

Gángó Anna, GE.
Ezt látja egy kutya a tükörben

Konkluzió a kutya és a tükörtesztrőlTehát akkor a kutya nem is olyan okos, mint hisszük?Természetesen nincs erről szó. Ez pusztán annyit jelent, hogy az ő agyuk másképp működik, mint az embereké. Velünk ellentétben, a kutyák legfontosabb érzékszerve a szaglásuk és nem a látásuk. Tükörképük tehát csak egy szagtalan mozgó kép számukra, semmi több. Érdekes azonban, hogy gazdájukat, fajtársukat, vagy akit, és amit már látásból ismernek, felismerik, tehát tudják használni a tükröt, csak éppen arra nem, amire való.

hirdetes

Rengeteg fajon végezték már el, azonban legtöbbjük egészen hasonlóan reagált mint a kutyák. Társas viselkedést produkáltak, legyen az agresszió, vagy ismerkedés. Pusztán néhány faj volt képes az önfelismerésre, és érintette meg a testére felfestett foltot.

Az első teszteket természetesen csimpánzokon végezték, akiknél a kísérletek pozitív eredménnyel zárultak, csakúgy mint később az orángutánoknál és bonobóknál. Az emberszabásúak egyébként más, egyértelmű jeleit is mutatják annak, hogy magukra ismernek. Szájuk belsejét, hátukat, vagy más olyan testrészeiket kezdték vizsgálgatni a tükörben, melyeket természetes helyzetükben nem láthatnának.

hirdetes

Rajtuk kívül eddig a palackorrú delfinekről, kardszárnyúakról, elefántokról, és a legfrissebb eredmények szerint meglepő módon a szarkákról sikerült bebizonyítani ugyan ezt. Bár eddig is tudták, hogy a szarka különlegesen intelligens állat, ma már az is bizonyos, hogy az emberéhez hasonló öntudata van.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


102/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

Az erdõk felújításának csekély összegû (de minimis) támogatásáról. A mezõgazdasági,... Tovább

eperhere (Trifolium fragiferum L.)

a pillangósok családjának tagja. Indásodó, évelő faj. Gyökérfejéből heverő szárakat... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok