Kutya a tükör előtt

hirdetes

A kutya és a tükörteszt

Gángó Anna

Egészen biztosan mindenki fejében megfordult már a gondolat: vajon mit láthat a kutya a tükör előtt ülve? Hát saját magát semmiképp sem! De akkor mégis mit? Íme, a tükörteszt, amit te is könnyen elvégezhetsz otthon kutyusodon.

Ezt látja egy kutya a tükörben

Charles Darwin egyik írása ihlette meg Gordon Gallup Jr. pszichológust, aki 1970-ben elsőként, és azóta is egyetlen elismert módszerként bevezette a tükörtesztet, amely az állatok öntudatának vizsgálatát szolgálja.

A kísérlet lényege, hogy az állat egy olyan testrészére, melyet szabad szemmel nem láthatna (pl. homlokára) felfestenek egy színes foltot.

Ha a tükörbe nézve vizsgálgatni kezdi azt, megérinti, megpróbálja letörölni, az annak a jele, hogy magára ismert, érti amit lát.

Ezt látja egy kutya a tükörben

Bármennyire is szeretnénk kutyánkat emberi tulajdonságokkal felruházni, sajnos ők biztosan elbuknának ezen a teszten. A gyakorlott gazdik valószínűleg tudják, hogyan reagálna kutyájuk. Egyesek úgy tűnik, észre sem veszik, mások pedig fajtársuknak gondolják képmásukat, és vad farkcsóválással próbálják üdvözölni, vagy épp a tükör mögött keresgélik a másikat. E-két reakció között pusztán annyi lehet a különbség, hogy mennyire van hozzászokva az adott állat a tükörhöz.

hirdetes

Tehát akkor a kutya nem is olyan okos, mint hisszük?Természetesen nincs erről szó. Ez pusztán annyit jelent, hogy az ő agyuk másképp működik, mint az embereké. Velünk ellentétben, a kutyák legfontosabb érzékszerve a szaglásuk és nem a látásuk. Tükörképük tehát csak egy szagtalan mozgó kép számukra, semmi több. Érdekes azonban, hogy gazdájukat, fajtársukat, vagy akit, és amit már látásból ismernek, felismerik, tehát tudják használni a tükröt, csak éppen arra nem, amire való.

Ezt látja egy kutya a tükörben

Rengeteg fajon végezték már el, azonban legtöbbjük egészen hasonlóan reagált mint a kutyák. Társas viselkedést produkáltak, legyen az agresszió, vagy ismerkedés. Pusztán néhány faj volt képes az önfelismerésre, és érintette meg a testére felfestett foltot.

hirdetes

Az első teszteket természetesen csimpánzokon végezték, akiknél a kísérletek pozitív eredménnyel zárultak, csakúgy mint később az orángutánoknál és bonobóknál. Az emberszabásúak egyébként más, egyértelmű jeleit is mutatják annak, hogy magukra ismernek. Szájuk belsejét, hátukat, vagy más olyan testrészeiket kezdték vizsgálgatni a tükörben, melyeket természetes helyzetükben nem láthatnának.

Ezt látja egy kutya a tükörben

Rajtuk kívül eddig a palackorrú delfinekről, kardszárnyúakról, elefántokról, és a legfrissebb eredmények szerint meglepő módon a szarkákról sikerült bebizonyítani ugyan ezt. Bár eddig is tudták, hogy a szarka különlegesen intelligens állat, ma már az is bizonyos, hogy az emberéhez hasonló öntudata van.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Sárvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sárvár Kossuth tér 2. 9601 Magyarország Tovább

vezetőrúd

Az állatok irányítására,szükség szerint fékezésre szolgáló eszköz.Használatos a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok