notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kutya a tükör előtt

Hirdetés

A kutya és a tükörteszt

Gángó Anna

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egészen biztosan mindenki fejében megfordult már a gondolat: vajon mit láthat a kutya a tükör előtt ülve? Hát saját magát semmiképp sem! De akkor mégis mit? Íme, a tükörteszt, amit te is könnyen elvégezhetsz otthon kutyusodon.

Ezt látja egy kutya a tükörben

 

Charles Darwin egyik írása ihlette meg Gordon Gallup Jr. pszichológust, aki 1970-ben elsőként, és azóta is egyetlen elismert módszerként bevezette a tükörtesztet, amely az állatok öntudatának vizsgálatát szolgálja.

 

A kísérlet lényege, hogy az állat egy olyan testrészére, melyet szabad szemmel nem láthatna (pl. homlokára) felfestenek egy színes foltot.

 

Ha a tükörbe nézve vizsgálgatni kezdi azt, megérinti, megpróbálja letörölni, az annak a jele, hogy magára ismert, érti amit lát.

 

Ezt látja egy kutya a tükörben

 

Bármennyire is szeretnénk kutyánkat emberi tulajdonságokkal felruházni, sajnos ők biztosan elbuknának ezen a teszten. A gyakorlott gazdik valószínűleg tudják, hogyan reagálna kutyájuk. Egyesek úgy tűnik, észre sem veszik, mások pedig fajtársuknak gondolják képmásukat, és vad farkcsóválással próbálják üdvözölni, vagy épp a tükör mögött keresgélik a másikat. E-két reakció között pusztán annyi lehet a különbség, hogy mennyire van hozzászokva az adott állat a tükörhöz.

Hirdetés

 

Tehát akkor a kutya nem is olyan okos, mint hisszük?Természetesen nincs erről szó. Ez pusztán annyit jelent, hogy az ő agyuk másképp működik, mint az embereké. Velünk ellentétben, a kutyák legfontosabb érzékszerve a szaglásuk és nem a látásuk. Tükörképük tehát csak egy szagtalan mozgó kép számukra, semmi több. Érdekes azonban, hogy gazdájukat, fajtársukat, vagy akit, és amit már látásból ismernek, felismerik, tehát tudják használni a tükröt, csak éppen arra nem, amire való.

 

Ezt látja egy kutya a tükörben

 

Rengeteg fajon végezték már el, azonban legtöbbjük egészen hasonlóan reagált mint a kutyák. Társas viselkedést produkáltak, legyen az agresszió, vagy ismerkedés. Pusztán néhány faj volt képes az önfelismerésre, és érintette meg a testére felfestett foltot.

Hirdetés

 

Az első teszteket természetesen csimpánzokon végezték, akiknél a kísérletek pozitív eredménnyel zárultak, csakúgy mint később az orángutánoknál és bonobóknál. Az emberszabásúak egyébként más, egyértelmű jeleit is mutatják annak, hogy magukra ismernek. Szájuk belsejét, hátukat, vagy más olyan testrészeiket kezdték vizsgálgatni a tükörben, melyeket természetes helyzetükben nem láthatnának.

 

Ezt látja egy kutya a tükörben

Rajtuk kívül eddig a palackorrú delfinekről, kardszárnyúakról, elefántokról, és a legfrissebb eredmények szerint meglepő módon a szarkákról sikerült bebizonyítani ugyan ezt. Bár eddig is tudták, hogy a szarka különlegesen intelligens állat, ma már az is bizonyos, hogy az emberéhez hasonló öntudata van.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
462 909
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
462 909
Közösség

bioszféra

a Föld felszínének vékony rétege, amely magába foglalja a földfelszínt, valamint a ->... Tovább

ikra

a nőstény halak termékenyítésre képes (érett) vagy megtermékenyített petesejtje. Némely... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok