Kutya a tükör előtt

hirdetes

A kutya és a tükörteszt

Gángó Anna, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egészen biztosan mindenki fejében megfordult már a gondolat: vajon mit láthat a kutya a tükör előtt ülve? Hát saját magát semmiképp sem! De akkor mégis mit? Íme, a tükörteszt, amit te is könnyen elvégezhetsz otthon kutyusodon.

Ezt látja egy kutya a tükörben

Előtörténet a kutya és a tükörtesztről

Charles Darwin egyik írása ihlette meg Gordon Gallup Jr. pszichológust, aki 1970-ben elsőként, és azóta is egyetlen elismert módszerként bevezette a tükörtesztet, amely az állatok öntudatának vizsgálatát szolgálja.

A kísérlet lényege, hogy az állat egy olyan testrészére, melyet szabad szemmel nem láthatna (pl. homlokára) felfestenek egy színes foltot.

Ha a tükörbe nézve vizsgálgatni kezdi azt, megérinti, megpróbálja letörölni, az annak a jele, hogy magára ismert, érti amit lát.

hirdetes

Bármennyire is szeretnénk kutyánkat emberi tulajdonságokkal felruházni, sajnos ők biztosan elbuknának ezen a teszten. A gyakorlott gazdik valószínűleg tudják, hogyan reagálna kutyájuk. Egyesek úgy tűnik, észre sem veszik, mások pedig fajtársuknak gondolják képmásukat, és vad farkcsóválással próbálják üdvözölni, vagy épp a tükör mögött keresgélik a másikat. E-két reakció között pusztán annyi lehet a különbség, hogy mennyire van hozzászokva az adott állat a tükörhöz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kazal

a renden szárított széna és a szalma hosszabb időre és szabadban történő tárolásának... Tovább

149/2008. (V.29) Korm. rendelet

egyes agrár-szakigazgatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok