Kutya a tükör előtt

A kutya és a tükörteszt

Gángó Anna, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egészen biztosan mindenki fejében megfordult már a gondolat: vajon mit láthat a kutya a tükör előtt ülve? Hát saját magát semmiképp sem! De akkor mégis mit? Íme, a tükörteszt, amit te is könnyen elvégezhetsz otthon kutyusodon.

Ezt látja egy kutya a tükörben

Előtörténet a kutya és a tükörtesztről

Charles Darwin egyik írása ihlette meg Gordon Gallup Jr. pszichológust, aki 1970-ben elsőként, és azóta is egyetlen elismert módszerként bevezette a tükörtesztet, amely az állatok öntudatának vizsgálatát szolgálja.

A kísérlet lényege, hogy az állat egy olyan testrészére, melyet szabad szemmel nem láthatna (pl. homlokára) felfestenek egy színes foltot.

Ha a tükörbe nézve vizsgálgatni kezdi azt, megérinti, megpróbálja letörölni, az annak a jele, hogy magára ismert, érti amit lát.

Bármennyire is szeretnénk kutyánkat emberi tulajdonságokkal felruházni, sajnos ők biztosan elbuknának ezen a teszten. A gyakorlott gazdik valószínűleg tudják, hogyan reagálna kutyájuk. Egyesek úgy tűnik, észre sem veszik, mások pedig fajtársuknak gondolják képmásukat, és vad farkcsóválással próbálják üdvözölni, vagy épp a tükör mögött keresgélik a másikat. E-két reakció között pusztán annyi lehet a különbség, hogy mennyire van hozzászokva az adott állat a tükörhöz.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajkeresztezés

különböző —>fajok között létesített ivari kapcsolat, amelyből életképes utódok... Tovább

páni félelem

az állatok rendellenes — indulati zavarai közé tartozó — magatartási reakciója.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok