notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csináld magad kürtőskalács!

Hirdetés

Készíts kürtőskalácsot saját kezűleg!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A magyarok egyik legkedveltebb eledele, én is nagyon szeretem, amióta pedig rátaláltam erre a nagyon szuper és egyszerű receptre, minden hétvégén készítek a családnak saját kezűleg. El se kell mondanom, de nagyon imádja mindenki, most pedig eljött az alkalom és megmutatom nektek is a tökéletes kürtőskalács receptjét!

Saját kezűleg készíthetsz kürtőskalácsot

 

Cukros, diós, fahéjas, és még sorolhatnám, de szerintem mindegy is, csak kürtőskalács legyen! A legtöbben Hungarikumként tekintünk a kürtőskalácsra, na de mi is az igazság ezzel kapcsolatban?

 

Beszéljünk a kürtőskalácsról pár szót

 

A kürtőskalács a magyar nyelvterületen, különösen a Székelyföldön terjedt el legelőször. Régebben főleg ünnepi alkalmakra készítették, de ma már a mindennapok részévé vált fogyasztása. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Erdélyben mára már nagyon sok helyen elfelejtették a receptet is, Magyarországon azonban a virágkorát éli!

 

Hirdetés

A sütemény neve a tűzhelyek kürtőjére utal, hiszen a csonkakúp palást alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet. Ezt a véleményt osztotta Szabó T. Attila kolozsvári tudós nyelvész is: „...mikor a hengerről leveszik, az egész sütemény egy darabban egy körülbelül 25–30 cm hosszú kürtő-, illetőleg cső-alakú kalácsfélét képez. Minthogy ezt a kalács-kürtőt a családtagok és vendégek elé ilyen alakban teszik, s a fogyasztók a szalagszerűen szakadó tésztát ilyen jellegzetes alakjában látják, nyilvánvaló, hogy a névadási szemlélet csak a kalácstészta kürtő alakjából indulhatott ki”.

Hirdetés

 

Az elmúlt évszázadok során a sütemény megnevezésének és a nevek írásmódjának számos változata bukkant föl. Még a 19. században is több néven is hivatkoztak a süteményre (pl. dorongfánk, botratekercs, botfánk). A ma használatos, erdélyi eredetű megnevezés csak a 20. század közepén vált uralkodóvá, de a század végéig azt sokan rövid ö-vel, vagy külön írták (pl. kürtös kalács, kürtős kalács)). A sütemény nevének mai alakja (kürtőskalács), ismereteink szerint, nyomtatásban először egy 1926-os kiadású, a Brassói Lapok könyvosztálya által megjelentetett szakácskönyvben jelent meg.

 

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület egyébként már lépéseket is tett annak érdekében, hogy a kürtőskalácsot magyar termékként vegye nyilvántartásba az Európai Unió.

A következő oldalon folytatom és jön a recept is!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

Gyomirtó Merlin 480 SC

Gyomirtó permetezőszer magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen áru és silókukoricában,... Tovább

gabonafélék

lisztes magot termő növények. Szemtermésüket élelmiszerek (kenyérgabonák), takarmány, ip.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 224

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek