Kinti pozsgásnövények, kaktuszfélék teleltetése

hirdetes

Mit tehetünk a kültéri pozsgás növényeinkért télen?

TK, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Pozsgások téli gondozása

Aloe Vera félék


Bár a többség cserépben neveli ilyenfajta növényét, az Aloe Vera féléket ki lehet ültetni a szabad ég alá ott, ahol a tél enyhébb, ugyanis a kinti hőmérsékletet -5°C-ig képesek átvészelni.


Bár akadnak nagyobb tűréshatárral rendelkező fajtái, mint a szálkás aloe – neki a tűréspontja -10°C -, ugyanúgy védeni kell a levegőn -9°C alatt.


 Varjúhaj félék


Az ide sorolt növények rendkívül képesek ellenállni bármilyen klímaváltozásnak.
Válassz pompás varjúhajat, ami nem csak virágzik a tél beköszöntével, de még a -15°C-os hőmérsékletet is átvészeli. 

Fagyos pozsgások


A gyakran száraz és meleg – főleg afrikai – területekről származó fagyos pozsgások – tehát érzékenyek a fagyra – általában kis cserepekben nevelgethetőek, be kell őket vinni az első hűvösebb napnál. Remek díszei lesznek a lakásnak!

hirdetes


Kövirózsa 


Kevésbé igényes, és könnyen alkalmazkodik. Mind a lakásban, mind a kertben tartható, ugyanakkora utóbbi esetben akkor érdemes gondolkozni, ha a telek kíméletesebbek – nem esik a kinti kőmérséklet -4°C alá –, kevésbé nyirkosak. Cserépbe ültetés esetén, télen a növényt elhelyezhetjük üvegházban, verandán, napos, hűvös helyen. Egy alkalomnál többször ne locsoljuk. 


Fáskövirózsa


A hideggel ellentétben, az esetükben a csapadéktól kell őket félteni. Figyelni kell, a fagy elleni védelemre - -5°C-ig – de ugyanakkor óvni kell őket az esőtől és párától.
Amennyiben kinti növényként kezelik őket, a télnek enyhének kell lennie, illetve száraznak.
Benti növényként értékelik a nem túl meleg, viszont annál naposabb helységeket, akár az erkélyen is tarthatjuk őket.

hirdetes


Pozsgafa, vagy majomfa


Bár képes akár a -10°C-t is eltűrni, eredetét tekintve – Dél-Afrika, Madagaszkár – inkább egy enyhébb klímához van hozzászokva.
Más területeken is ültethetjük a kertünkbe, viszont akkor téli fagyvédő fóliával kell a mínuszok ellen megvédeni. Ha lakásban gondozzuk, világos, hűvös helységben helyezzük el.

Amennyiben úgy döntünk, hogy növényünket ideiglenesen a lakásba telepítjük, először ellenőriznünk kell az állapotát, egészséges-e, nem-e található rajta valamilyen élősködő.


A kaktuszokat elég egy hónapban egyszer locsolni, világos szobában elhelyezni. A többi pozsgásnövénynek is alacsonyak az igényei, amennyiben elég meleg a helység, nekik is elég a havi egyszeri öntözés. Biztosítsunk nekik is fényes közeget, ahol közvetlenül nem éri őket a nap.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-30

4 lépés a rózsák tavaszi életre keltéséhez

Idén biztosan nem fognak a rózsáid problémát okozni neked: 4 lépésben mutatjuk meg a rózsák tavaszi életre keltését, kövesd őket figyelmesen te is és csodásak lesznek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hegesztés

két v. több munkadarab egyesítése hővel, nyomással v. mindkettővel, amelynek során az... Tovább

PR37WOS (X0971 T)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai, a kalászkapelyva nem vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet