Kullancsok távoltartása, tippek a kullancsok távoltartásához

hirdetes

Így tartsd távol a kullancsokat kertedtől

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ezt kell tennünk a kullancsok távoltartásának érdekében

3. Állíts nekik akadályt

A kullancsok különösen kedvelik azokat a részeket, ahol a fák és a gyep találkoznak, ezért ha a fás határokat mesterségesekre cseréled le, akkor kevésbé kedvező körülményeket alakítasz ki a kis vérszívók számára. Mesterséges akadályt sokféleképpen állíthatsz, de érdemes legalább egy méternyi helyet hagyni a füves és fás részek között, amit kavicsokkal, fűrészporral vagy forgáccsal is leszórhatsz.

4. Tedd kellemetlenné az átkelést

A kullancsok – az emberekhez hasonlóan – nem szeretnek olyan felületen járni, ami kényelmetlen számukra. Ha sóderral vagy forgáccsal szórsz le egy területet, akkor a kullancsoknak az olyan, mintha egy embert állítanál egy üvegszilánkokkal teleszórt ösvény elé. Ha ilyesmikkel veszed körbe birtokodat, akkor rendkívül kellemetlenné teheted az átkelést a kullancsok számára, amik így egyszerűen csak távol maradnak majd otthonodtól.

hirdetes

5. Tartsd távol a kullancshordozó állatokat is

Sok helyen az őzek felelősek a kullancsok terjesztéséért. Habár nem minden őzekre csimpaszkodó kullancs hordoz magában az emberekre veszélyes kórokozókat, az őzek kiváló gazdatestként szolgálnak a vérszívók szaporodásához, így több okból is érdemes távol tartani őket birtokodtól. Egy erős, részben a föld alá ásott kerítéssel érdemes tehát körbevenni kertedet, hogy a kisebb és nagyobb állatokat is kizárhasd onnan.

hirdetes

Ha otthonod környékén gyakoriak az őzek, akkor legalább egy két és fél méter magas kerítésre lesz szükséged. Jó ötlet néhány olyan növényt is telepíteni a birtok köré, amiket az őzek nem kifejezetten kedvelnek. Ilyen például a levendula, a kasvirág, a csillagfürt és a harangvirág is. Az egyéb kullancshordozó állatokról se feledkezz meg. A legtöbb állat ki nem állhatja a csípős szószokat, a fodormentát és az ammóniát. Ezeket szétterítve a birtok határain megakadályozhatod, hogy több kéretlen látogató érkezzen kertedbe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Komlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Komló Berek u. 3. 7300 Magyarország Telefon: +36-72-483-110... Tovább

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert