Kullancsok betegségeket okoznak! Ezért óvd kedvenced a kullancsoktól! Kullancsok betegségei

A kullancsok ezeket a betegséket terjesztik! Figyelj rájuk!

GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A legtöbb kullancs négy életszakaszon megy keresztül: tojás, hatlábú lárva, nyolclábú nimfa és kifejlett egyed. A tojásból való kikelés után a kullancsoknak minden szakaszban vért kell enniük a túléléshez. Az ennyi gazdatestet igénylő kullancsoknak akár 3 évbe is beletelhet, mire teljes életciklusukat befejezik, és a legtöbbjük elpusztul, mert nem talál gazdatestet a következő táplálkozáshoz.


Fontos, hogy óvjuk magunkat és kedvenceinket ezeketől a vérszívóktól, mert nagyon komoly betegségeket terjeszthetnek!

kullancs

Hogyan találják meg a kullancsok a gazdatesteketA kullancsok az állatok leheletének és testszagának érzékelésével, illetve a testhő, a nedvesség és a rezgések érzékelésével találják meg gazdatestüket. Egyes fajok még az árnyékot is felismerik. Ezenkívül a kullancsok a jól használt utak azonosításával választanak maguknak várakozóhelyet. Ezután a fűszálak és bokrok csúcsán megpihenve várnak a gazdatestre. A kullancsok nem tudnak repülni vagy ugrani, de sok kullancsfaj a "keresőállásnak" nevezett helyzetben várakozik.

Keresés közben a kullancsok a harmadik és negyedik lábpárjukkal kapaszkodnak a levelekbe és a fűbe. Az első lábpárjukat kinyújtva tartják, várva, hogy felmászhassanak a gazdaszervezetre. Amikor a gazdaszervezet megérinti azt a helyet, ahol a kullancs várakozik, a kullancs gyorsan felmászik a fedélzetre. Egyes kullancsok gyorsan rögzülnek, mások pedig vándorolnak, és olyan helyeket keresnek, mint a fül, vagy más olyan területeket, ahol a bőr vékonyabb.

Hogyan terjesztik a kullancsok a betegséget

A kullancsok a táplálkozás során terjesztik a betegséget okozó kórokozókat.

  • A kullancsfajoktól és életszakaszuktól függően a táplálkozás előkészítése 10 perctől 2 óráig is eltarthat. Amikor a kullancs megtalálja a táplálkozóhelyet, megragadja a bőrt és belevág a felszínébe.
  • A kullancs ezután behelyezi táplálkozócsövét. Sok faj egy cementszerű anyagot is kiválaszt, amely az étkezés során szilárdan tartja őket. A táplálékcsőnek lehetnek tüskéi, amelyek segítenek a kullancsot a helyén tartani.
  • A kullancsok kis mennyiségű, érzéstelenítő hatású nyálat is elválaszthatnak, így az állat vagy az ember nem érzi, hogy a kullancs feltapadt. Ha a kullancs védett helyen van, észrevétlen maradhat.
  • A kullancs lassan, több napon keresztül szívja a vért. Ha a gazdaszervezet állatnak vérrel terjedő fertőzése van, a kullancs a vérrel együtt lenyeli a kórokozókat.
  • A kullancs nyálának kis mennyisége a táplálkozás során a gazdaállat bőrébe is bejuthat. Ha a kullancs kórokozót tartalmaz, a szervezet ily módon átadható a gazdaállatnak.
  • A táplálkozás után a legtöbb kullancs lehull és felkészül a következő életszakaszra. A következő táplálkozáskor aztán egy szerzett betegséget adhat át az új gazdaszervezetnek.

Lapozz a következő oldalra! Sorra veszem a betegségeket!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv 243

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyván hiányzik,... Tovább

donor

Az a szervezet, amelynek valamely szervét, szövetét v. sejtjét mest. beavatkozással, ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok