notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hozzunk létre kulcslyuk kertet

Hirdetés

Mi az a kulcslyuk kert, és miért érdemes neked is kipróbálnod? Elmondom!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kulcslyuk kert építése

Hogyan építs kulcslyuk kertet

Egy kulcslyuk ágyást nem nehéz elkészíteni. Először is jelölj ki egy kört, amekkorára ki szeretnéd alakítani az ágyást. Egy átlagos kulcslyuk ágyás átmérője durván 180cm, de mérd ki akkorára, amekkorára neked kényelmes lenne.

 

Az alapok kimérése

Válassz egy részt, amit kihagysz majd belépőnek. A belépő az a „tortaszelet”, ami hiányzik a körből, tehát először szélesebb, majd a kör közepe felé egyre szűkül. Ennek a legnagyobb szélessége szintén durván 180cm legyen (de megint csak a számodra ideális mérettől függ). A hiányzó szelet hegyénél, a kör közepén mérj ki egy kisebb kört (durván 30cm átmérővel) – ez lesz a komposzttömb alapja. Ebből következik, hogy a belépő nem fog végig érni a kör közepéig, hanem csak a komposzttömb széléig. 

 

A fal megépítése

Ez után a komposzttömb széleit illetve a kulcslyuk falát kell kialakítanod. A falhoz bármilyen időjárásnak ellenálló anyagot használhatsz – például téglákat. A téglákat egymáson elcsúsztatva építsd fel a falat, de ne használj semmilyen habarcsot, elég szárazon felpakolni őket egymásra, hiszen nem kell majd semmilyen súlyt megtartaniuk, csak egymást. A fal olyam magas legyen, magasságban kényelmesen tudnál kertészkedni (ez általában derékmagasság).

Hirdetés

 

A komposzttömb kialakítása

A komposzttömböt általában csirkehálóból szokás elkészíteni, hiszen ez jól összetartja a belekerülő anyagokat, és lehetővé teszi, hogy a komposzt nagy felületen érintkezzen azt körülvevő talajjal, ami fontos a víz és a tápanyagok átszivárgása érdekében. A stabilitás érdekében a hálót a kerti talajba is süllyeszd be némileg. A komposzttömböt tartó háló magasabbra is kiemelkedhet, mint az ágyás talaja, hogy a víz jobban szétterjedjen benne öntözéskor, és a magasabb rétegekben is kiszivárogjon az ágyásba. A tömb legalsó néhány centijét vízáteresztő anyagokkal (például kövekkel) kell feltölteni – erre kerülnek majd fel a komposztálandó anyagok, mint például a konyhai maradékok és a kerti hulladékok.

Hirdetés

 

Az ültető rész kialakítása

Az ültető részbe kerül majd a talaj, és természetesen a növények is. Az alsó bázisréteg (ami biztosítja, hogy az ültetőközeg elemelkedjen a kerti talajtól szintén vízelvezető anyagokból áll, úgymint kövekből, fél téglákból, vagy papírhulladékból. Az ültető rész felső, talajból álló rétegét ajánlatos úgy kialakítani, hogy a falak irányába lejtsen, elősegítve ezzel, hogy a komposzttömbből beszivárgó víz a falakhoz is eljusson. Végezetül támaszd meg a talajt csirkehálóval, hogy ne boruljon ki a belépőbe.

 

Ültetés

A kulcslyuk kert ezzel el is készült, már csak az ültetés, és a rendszeres öntözés van hátra. Újdonsült ágyásodba szint bármit ültethetsz, amit egy emelt ágyásba ültetni lehet. Ha csinos kertet szeretnél, akkor érdemes cikkekre felosztani a kertet, és mindegyik cikkbe egy fajta növényt ültetni. Ez a kerttípus ideális társültetésre is!

Hogy tetszik neked a kulcslyuk kert ötlete?

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

2019-12-04

Így javíthatod az agyagtalaj minőségét – Szakértői tanácsok!

Az agyagos talajjal sajnos sokaknak meggyűlik a baja, de szerencsére szakértőnk tudja, hogy mit lehet tenni akkor, ha szeretnénk feljavítani agyagtalajunk minőségét!

2019-11-29

Kertünk legkedvesebb segítője, óvjuk meg a katicákat!

A hétpettyes katicabogár a kertünk egyik legkedvesebb élőlénye, éppen ezért fontos, hogy megismerkedjetek ti is a hétpettyes katicabogárral!

2019-11-29

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2019-12-05

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Mediterrán kert létrehozása – Bármennyire is hihetetlen, te magad is létrehozhatsz egy szuper mediterrán kertet, mostani cikkemben mindent elmondok a mediterrán kertről!

2019-12-02

Itt az első havazás – Megbénult a fél ország

Bizonyára mindenkit meglepett az, hogy decemberben megérkezett az első havazás, mivel a fél ország szó szerint megbénult, nem lehet közlekedni az utakon…

2019-12-06

Így szabadulhatsz meg könnyedén a muslicáktól!

A muslicák rendkívül sok idegeskedést okoznak számunkra, éppen ezért érdemes megismerkedni velük egy kicsit közelebbről, most elmondom azt is, mit tehettek ellenük!

2019-12-04

Tudtad? Engedély nélkül tilos a fakivágás saját telken belül!

Nagyon kevesen tudják, de attól még tény, hogy a fák kivágásához bizony engedélyre van szükség, nemcsak közterületen, hanem saját telken belül is!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

angolnacsapda

az ->angolnák összefogására szolgáló berendezés, amelyhez a zsilipnyílásokra szerelt... Tovább

Teraszburkolat

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk a terasz burkolásához. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 87

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Házi kert