notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hozzunk létre kulcslyuk kertet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mi az a kulcslyuk kert, és miért érdemes neked is kipróbálnod? Elmondom!

Szélesi Ferenc - Főkertész
A kulcslyuk kert építése

Hogyan építs kulcslyuk kertet

Egy kulcslyuk ágyást nem nehéz elkészíteni. Először is jelölj ki egy kört, amekkorára ki szeretnéd alakítani az ágyást. Egy átlagos kulcslyuk ágyás átmérője durván 180cm, de mérd ki akkorára, amekkorára neked kényelmes lenne.

Az alapok kimérése

Válassz egy részt, amit kihagysz majd belépőnek. A belépő az a „tortaszelet”, ami hiányzik a körből, tehát először szélesebb, majd a kör közepe felé egyre szűkül. Ennek a legnagyobb szélessége szintén durván 180cm legyen (de megint csak a számodra ideális mérettől függ). A hiányzó szelet hegyénél, a kör közepén mérj ki egy kisebb kört (durván 30cm átmérővel) – ez lesz a komposzttömb alapja. Ebből következik, hogy a belépő nem fog végig érni a kör közepéig, hanem csak a komposzttömb széléig. 

A fal megépítése

Ez után a komposzttömb széleit illetve a kulcslyuk falát kell kialakítanod. A falhoz bármilyen időjárásnak ellenálló anyagot használhatsz – például téglákat. A téglákat egymáson elcsúsztatva építsd fel a falat, de ne használj semmilyen habarcsot, elég szárazon felpakolni őket egymásra, hiszen nem kell majd semmilyen súlyt megtartaniuk, csak egymást. A fal olyam magas legyen, magasságban kényelmesen tudnál kertészkedni (ez általában derékmagasság).

hirdetes

A komposzttömb kialakítása

A komposzttömböt általában csirkehálóból szokás elkészíteni, hiszen ez jól összetartja a belekerülő anyagokat, és lehetővé teszi, hogy a komposzt nagy felületen érintkezzen azt körülvevő talajjal, ami fontos a víz és a tápanyagok átszivárgása érdekében. A stabilitás érdekében a hálót a kerti talajba is süllyeszd be némileg. A komposzttömböt tartó háló magasabbra is kiemelkedhet, mint az ágyás talaja, hogy a víz jobban szétterjedjen benne öntözéskor, és a magasabb rétegekben is kiszivárogjon az ágyásba. A tömb legalsó néhány centijét vízáteresztő anyagokkal (például kövekkel) kell feltölteni – erre kerülnek majd fel a komposztálandó anyagok, mint például a konyhai maradékok és a kerti hulladékok.

hirdetes

Az ültető rész kialakítása

Az ültető részbe kerül majd a talaj, és természetesen a növények is. Az alsó bázisréteg (ami biztosítja, hogy az ültetőközeg elemelkedjen a kerti talajtól szintén vízelvezető anyagokból áll, úgymint kövekből, fél téglákból, vagy papírhulladékból. Az ültető rész felső, talajból álló rétegét ajánlatos úgy kialakítani, hogy a falak irányába lejtsen, elősegítve ezzel, hogy a komposzttömbből beszivárgó víz a falakhoz is eljusson. Végezetül támaszd meg a talajt csirkehálóval, hogy ne boruljon ki a belépőbe.

Ültetés

A kulcslyuk kert ezzel el is készült, már csak az ültetés, és a rendszeres öntözés van hátra. Újdonsült ágyásodba szint bármit ültethetsz, amit egy emelt ágyásba ültetni lehet. Ha csinos kertet szeretnél, akkor érdemes cikkekre felosztani a kertet, és mindegyik cikkbe egy fajta növényt ültetni. Ez a kerttípus ideális társültetésre is!

Hogy tetszik neked a kulcslyuk kert ötlete?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-28

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Diótermesztési tanácsok mindenkinek – Mi szükséges a rekord mennyiségű, egészséges és nem utolsósorban finom dióterméshez? Szakértőnk mond el nektek mindent a diótermesztésről!

2020-06-28

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Noha úgy gondoljuk, hogy nincs semmi szükség etikettszabályzatra a fűnyíráshoz, ez egyáltalán nem így van. Sajnos sokaknak óriási szükségük van rá, nézzük a legfontosabb szabályokat!

2020-06-25

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Zöldmetszés kisokos mindenkinek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyümölcsfák zöldmetszéséről, olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a zöldmetszésről!

2020-06-22

Füvesítés menete – Így lehet fillérekből csodaszép pázsitod öntözőrendszer nélkül!

Fillérekből hoztunk létre üdezöld, sűrű, dús, meseszép pázsitot, mostani cikkemben az is kiderül, hogyan vittük végbe a füvesítést, tartsatok velem most is!

2020-06-29

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Kertészkedés kezdőknek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a kertészkedés alapjairól, nézzük, mit kell tudnotok akkor, ha kezdő kertészek vagytok.

2020-06-25

Ha finom kávéra vágyunk…

Egy megfelelő kávéfőző gép megkönnyíti a mindennapokat. Összegyűjtöttük, milyen típusok közül választhatunk, illetve mit érdemes tudni ezekről.

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-06-29

A retek tartósítása – Így fogyaszthatod még télen is a retket!

A retek tartósítása, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a retek tartósításáról. Tudjátok meg ti is, hogyan tartósíthatjátok a retket!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
50 062
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 367 521

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek,... Tovább

dajkatehén

a húshasznosítású tehéntartásban a borjakat szoptatva nevelik fel (—>borjúnevelés).... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert