Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

hirdetes

Kukoricadara hasznosítása a kertben

SzSz, AN

A kukoricadara nem csak az állattenyésztés során használható, hanem akár gyomirtásra és kártevők ellen is. De hogyan alkalmazzuk? Cikkünkből kiderül! 

Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

A kukoricadara, amit általában kukoricalisztnek is neveznek, a kukorica őrlésének mellékterméke. A kukoricadarát legtöbb esetben az állattenyésztésben használják az állatok etetésére. A kukoricadarát vagy kukoricalisztet ugyan ma már a konyhában is gyakran használjuk, hiszen a kukoricaliszt tökéletes alternatívája lehet a búzalisztnek gluténérzékenység esetén. A kukoricadarát azonban akár gyomirtóként vagy kártevőként is használhatjuk. A kukoricadara gyomirtóként tökéletes módja a gyomok eltüntetésére mérgező, vegyi anyagok nélkül. 

Az Iowa Állami Egyetem kutatói véletlenül felfedezték, hogy a kukoricadara gyomirtó szerként hat, egy teljesen másféle kutatás keretében. A kutatók felfedezték, hogy a kukoricadara megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Fontos megjegyezni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. A kukoricadara azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyek legalább 60%-ban fehérjét tartalmaznak. Az egynyári gyomnövények esetében a kukoricadara szintén bevállhat, de az érett növények esetén nem. Ilyen gyomok, az ecsetpázsit, a disznóparéj, ujjasmuhar, kövér porcsin, pitypang, tarackbúza. A kukoricadara azonban megállítja azokat a növényeket, amelyek újonnan hajtanának ki. A kukoricadara folyamatos használatával ezek a gyomnövények fokozatosan csökkeni fognak a kertben. 

hirdetes

Hogyan kell használni a kukoricadarát a kertben?

A kukoricadarát nem csak a gyepen, de a kertben is lehet alkalmazni. A kukoricadara használata a kertekben nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomnövények kihajtását. A kukoricadarát érdemes még a növények elültetése előtt használni, így a legideálisabb kora tavasszal alkalmazni, még mielőtt a gyomok elkezdenek kinőni. A vető- és zöldségágyakban, ne felejtsünk el várni egészen addig, amíg legalább a magok kissé fel nem nőnek. Ha túl korán alkalmazzuk a kukoricadarát, akkor megakadályozhatja a vetőmagok csírázását. 

hirdetes

A kukoricadara felhasználása hangyák ellen

A kukoricadarát nem csak a gyomnövények ellen alkalmazhatjuk a kertben, de a hangyák ellen is tökéletes rovarirtó. Öntsük bárhová a kertben a hangyák el fognak tűnni. A kukoricadarát a hangyák nem bírják megemészteni, emiatt pedig halálra vannak ítélve. A kukoricadarát alkalmazva, körülbelül egy hét múlva tapasztalhatunk eredményt, hiszen láthatóan csökkeni fog a kertben lévő hangya populáció. 

Tipp: A hatékonyság fenntartása érdekében négyhetente vagy heves esőzések után alkalmazzuk újra a kukoricadarát. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

2022-04-26

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. Ezek a növények lesznek sokkal drágábbak!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál

Hogyan termelik ki a rizset? Hogyan műkődik a rizsföld? Itt megtalálod a választ! Hol terem a rizs? Ezekre a kérdésekre adok választ! Ezt kell tudni a rizsföldekről!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

További cikkek ebben a témában


Érdekességek Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság