Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

hirdetes

Kukoricadara hasznosítása a kertben

SzSz, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kukoricadara nem csak az állattenyésztés során használható, hanem akár gyomirtásra és kártevők ellen is. De hogyan alkalmazzuk? Cikkünkből kiderül! 

Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

A kukoricadara, amit általában kukoricalisztnek is neveznek, a kukorica őrlésének mellékterméke. A kukoricadarát legtöbb esetben az állattenyésztésben használják az állatok etetésére. A kukoricadarát vagy kukoricalisztet ugyan ma már a konyhában is gyakran használjuk, hiszen a kukoricaliszt tökéletes alternatívája lehet a búzalisztnek gluténérzékenység esetén. A kukoricadarát azonban akár gyomirtóként vagy kártevőként is használhatjuk. A kukoricadara gyomirtóként tökéletes módja a gyomok eltüntetésére mérgező, vegyi anyagok nélkül. 

Az Iowa Állami Egyetem kutatói véletlenül felfedezték, hogy a kukoricadara gyomirtó szerként hat, egy teljesen másféle kutatás keretében. A kutatók felfedezték, hogy a kukoricadara megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Fontos megjegyezni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. A kukoricadara azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyek legalább 60%-ban fehérjét tartalmaznak. Az egynyári gyomnövények esetében a kukoricadara szintén bevállhat, de az érett növények esetén nem. Ilyen gyomok, az ecsetpázsit, a disznóparéj, ujjasmuhar, kövér porcsin, pitypang, tarackbúza. A kukoricadara azonban megállítja azokat a növényeket, amelyek újonnan hajtanának ki. A kukoricadara folyamatos használatával ezek a gyomnövények fokozatosan csökkeni fognak a kertben. 

hirdetes

Hogyan kell használni a kukoricadarát a kertben?

A kukoricadarát nem csak a gyepen, de a kertben is lehet alkalmazni. A kukoricadara használata a kertekben nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomnövények kihajtását. A kukoricadarát érdemes még a növények elültetése előtt használni, így a legideálisabb kora tavasszal alkalmazni, még mielőtt a gyomok elkezdenek kinőni. A vető- és zöldségágyakban, ne felejtsünk el várni egészen addig, amíg legalább a magok kissé fel nem nőnek. Ha túl korán alkalmazzuk a kukoricadarát, akkor megakadályozhatja a vetőmagok csírázását. 

hirdetes

A kukoricadara felhasználása hangyák ellen

A kukoricadarát nem csak a gyomnövények ellen alkalmazhatjuk a kertben, de a hangyák ellen is tökéletes rovarirtó. Öntsük bárhová a kertben a hangyák el fognak tűnni. A kukoricadarát a hangyák nem bírják megemészteni, emiatt pedig halálra vannak ítélve. A kukoricadarát alkalmazva, körülbelül egy hét múlva tapasztalhatunk eredményt, hiszen láthatóan csökkeni fog a kertben lévő hangya populáció. 

Tipp: A hatékonyság fenntartása érdekében négyhetente vagy heves esőzések után alkalmazzuk újra a kukoricadarát. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Irma (2798/01)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága közepes.... Tovább

holtághasznosítás

a folyamszabályozás következtében keletkezett holtmeder különféle használatának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság