Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

Kukoricadara hasznosítása a kertben

SzSz, AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kukoricadara nem csak az állattenyésztés során használható, hanem akár gyomirtásra és kártevők ellen is. De hogyan alkalmazzuk? Cikkünkből kiderül! 

Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

A kukoricadara, amit általában kukoricalisztnek is neveznek, a kukorica őrlésének mellékterméke. A kukoricadarát legtöbb esetben az állattenyésztésben használják az állatok etetésére. A kukoricadarát vagy kukoricalisztet ugyan ma már a konyhában is gyakran használjuk, hiszen a kukoricaliszt tökéletes alternatívája lehet a búzalisztnek gluténérzékenység esetén. A kukoricadarát azonban akár gyomirtóként vagy kártevőként is használhatjuk. A kukoricadara gyomirtóként tökéletes módja a gyomok eltüntetésére mérgező, vegyi anyagok nélkül. 

Az Iowa Állami Egyetem kutatói véletlenül felfedezték, hogy a kukoricadara gyomirtó szerként hat, egy teljesen másféle kutatás keretében. A kutatók felfedezték, hogy a kukoricadara megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Fontos megjegyezni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. A kukoricadara azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyek legalább 60%-ban fehérjét tartalmaznak. Az egynyári gyomnövények esetében a kukoricadara szintén bevállhat, de az érett növények esetén nem. Ilyen gyomok, az ecsetpázsit, a disznóparéj, ujjasmuhar, kövér porcsin, pitypang, tarackbúza. A kukoricadara azonban megállítja azokat a növényeket, amelyek újonnan hajtanának ki. A kukoricadara folyamatos használatával ezek a gyomnövények fokozatosan csökkeni fognak a kertben. 

Hogyan kell használni a kukoricadarát a kertben?

A kukoricadarát nem csak a gyepen, de a kertben is lehet alkalmazni. A kukoricadara használata a kertekben nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomnövények kihajtását. A kukoricadarát érdemes még a növények elültetése előtt használni, így a legideálisabb kora tavasszal alkalmazni, még mielőtt a gyomok elkezdenek kinőni. A vető- és zöldségágyakban, ne felejtsünk el várni egészen addig, amíg legalább a magok kissé fel nem nőnek. Ha túl korán alkalmazzuk a kukoricadarát, akkor megakadályozhatja a vetőmagok csírázását. 

A kukoricadara felhasználása hangyák ellen

A kukoricadarát nem csak a gyomnövények ellen alkalmazhatjuk a kertben, de a hangyák ellen is tökéletes rovarirtó. Öntsük bárhová a kertben a hangyák el fognak tűnni. A kukoricadarát a hangyák nem bírják megemészteni, emiatt pedig halálra vannak ítélve. A kukoricadarát alkalmazva, körülbelül egy hét múlva tapasztalhatunk eredményt, hiszen láthatóan csökkeni fog a kertben lévő hangya populáció. 

Tipp: A hatékonyság fenntartása érdekében négyhetente vagy heves esőzések után alkalmazzuk újra a kukoricadarát. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lapályrét

mély fekvésű, televényes talajon települt —>rét. Ha nem vizenyős, rendszerint jó... Tovább

Vasvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Vasvár Fõszolgabíró tér 2. 9800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság