Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

Kukoricadara, mint gyomirtó és kártevőirtó: Hogyan használható a kukoricadara a kertben?

SzSz

A kukoricadara nem csak az állattenyésztés során használható, hanem akár gyomirtásra és kártevők ellen is. De hogyan alkalmazzuk? Cikkünkből kiderül! 


Kukoricadarával a gyomok és a kártevők ellen

A kukoricadara, amit általában kukoricalisztnek is neveznek, a kukorica őrlésének mellékterméke. A kukoricadarát legtöbb esetben az állattenyésztésben használják az állatok etetésére. A kukoricadarát vagy kukoricalisztet ugyan ma már a konyhában is gyakran használjuk, hiszen a kukoricaliszt tökéletes alternatívája lehet a búzalisztnek gluténérzékenység esetén. A kukoricadarát azonban akár gyomirtóként vagy kártevőként is használhatjuk. A kukoricadara gyomirtóként tökéletes módja a gyomok eltüntetésére mérgező, vegyi anyagok nélkül. 

Az Iowa Állami Egyetem kutatói véletlenül felfedezték, hogy a kukoricadara gyomirtó szerként hat, egy teljesen másféle kutatás keretében. A kutatók felfedezték, hogy a kukoricadara megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Fontos megjegyezni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. A kukoricadara azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyek legalább 60%-ban fehérjét tartalmaznak. Az egynyári gyomnövények esetében a kukoricadara szintén bevállhat, de az érett növények esetén nem. Ilyen gyomok, az ecsetpázsit, a disznóparéj, ujjasmuhar, kövér porcsin, pitypang, tarackbúza. A kukoricadara azonban megállítja azokat a növényeket, amelyek újonnan hajtanának ki. A kukoricadara folyamatos használatával ezek a gyomnövények fokozatosan csökkeni fognak a kertben. 

Hogyan kell használni a kukoricadarát a kertben?

A kukoricadarát nem csak a gyepen, de a kertben is lehet alkalmazni. A kukoricadara használata a kertekben nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomnövények kihajtását. A kukoricadarát érdemes még a növények elültetése előtt használni, így a legideálisabb kora tavasszal alkalmazni, még mielőtt a gyomok elkezdenek kinőni. A vető- és zöldségágyakban, ne felejtsünk el várni egészen addig, amíg legalább a magok kissé fel nem nőnek. Ha túl korán alkalmazzuk a kukoricadarát, akkor megakadályozhatja a vetőmagok csírázását. 

A kukoricadara felhasználása hangyák ellen

A kukoricadarát nem csak a gyomnövények ellen alkalmazhatjuk a kertben, de a hangyák ellen is tökéletes rovarirtó. Öntsük bárhová a kertben a hangyák el fognak tűnni. A kukoricadarát a hangyák nem bírják megemészteni, emiatt pedig halálra vannak ítélve. A kukoricadarát alkalmazva, körülbelül egy hét múlva tapasztalhatunk eredményt, hiszen láthatóan csökkeni fog a kertben lévő hangya populáció. 

Tipp: A hatékonyság fenntartása érdekében négyhetente vagy heves esőzések után alkalmazzuk újra a kukoricadarát. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


foszfátészter-mérgezés

a szerves foszforsavészterek szájon át felvéve v. egyesek a bőrön át felszívódva erős... Tovább

elektroforézis

a töltéssel rendelkező makromolekuláknak és kolloid részecskéknek (pl. fehérjéknék) az a... Tovább

Tovább a lexikonra