Kukorica termesztése, kukorica termesztése kiskertben, kukorica termesztése nagy területen

hirdetes

A kukorica termesztése, kukorica termesztés Magyarországon

Dr. Máté András,GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kukorica termesztése - Szakértő tanácsok a kukorica termesztéséhez

Kukorica termesztés tudnivalók

Kukorica termesztés – Vetés

Ahhoz, hogy a termelés egyéb ráfordításai megtérüljenek minimum 6 t/ha kukoricatermést kell elérni. Ehhez 168 kg nitrogént, 66 kg foszfort és 180 kg káliumot kell felvennie a növényállománynak hektáronként. A talaj természetes tápanyag-szolgáltató képességétől függően ezt az igényt 150-200 kg/ha ammonnitráttal, 120-160 kg/ha szuperfoszfáttal és 140-180 kg/ha 40%-os kálisóval, illetve az ennek megfelelő hatékonyságú összetett műtrágyákkal lehet biztosítani. Az utóbbi időben több kutatási és gyakorlati eredmény bizonyítja a baktériumtrágyák (BaktoFil A, Microsoil) kedvező tápanyaghatását is, amelyekkel adott esetben helyettesíthető az ásványi tápanyag-utánpótlás egy része, esetleg teljes mennyisége.

Sajnálatos, hogy a termelők egy része a vetés műveletét egyszerű, sematikus eljárásként kezeli. Pedig megfigyeléseink, méréseink is bizonyítják, hogy a fajta (hibrid) megválasztása, a vetés paraméterének meghatározása egyike a legnagyobb hatású agrotechnikai tényezőknek. A legtöbb bizonytalanságot és esetlegességet a termesztendő hibrid kiválasztása során tapasztaltam eddigi szaktanácsadói tevékenységem során. Magyarországon évről-évre a 250-et is meghaladja a forgalombahozatalra engedélyezett hibridek száma. Azonban jó, ha a termelők tudomásul veszik, hogy ennek az óriási választéknak csak egy kis töredéke az, ami adott termőhelyen minden szempontból megfelelő. A gazdálkodók gyakran felteszik a kérdést, hogy milyen szempontok szerint célszerű dönteni a termesztendő hibrid kiválasztásánál és melyek a legbővebben termő hibridek. Az én véleményem szerint a termőképesség manapság egyetlen növényfajnál, de különösen kukoricánál nem a legfontosabb szempont.

hirdetes

Először is a termőkörzet klimatikus adottságai szerint célszerű a hibridek körét szűkíteni. Legjobb, ha a termelő ismeri a saját termőhelyére jellemző hőösszeget. Az ehhez szükséges adatokat a legközelebbi meteorológiai állomás sokéves adatsoraiból meg lehet szerezni. Ezek alapján ki lehet számítani a kukorica tenyészidejéhez tartozó minden egyes nap hasznos hőösszegét, majd ezeket összesítve az egész tenyészidőszakban elérhető összesített hőösszeget. Ezt az adatot kell összehasonlítani az egyes hibridek hőösszegigényével és máris leszűkíthető a termeszthető hibridek köre. Ha ilyen adatok nem állnak rendelkezésre, akkor jól hasznosítható az a térkép is, amelyen az ország területének hasznos hőösszegének zónái láthatók. A térkép alapján bárki beazonosíthatja saját termőhelyét és megállapíthatja az elérhető hőösszeg értékét. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fertőző növénybetegségek

olyan kóros folyamatok, amelyek kiváltói a beteg növényekről az egészségesre átterjednek... Tovább

keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem