Kukorica termesztése, kukorica termesztése kiskertben, kukorica termesztése nagy területen

hirdetes

A kukorica termesztése, kukorica termesztés Magyarországon

Dr. Máté András,GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kukorica termesztése - Szakértő tanácsok a kukorica termesztéséhez

Kukorica termesztés tudnivalók

Kukorica termesztés – Vetés

Ahhoz, hogy a termelés egyéb ráfordításai megtérüljenek minimum 6 t/ha kukoricatermést kell elérni. Ehhez 168 kg nitrogént, 66 kg foszfort és 180 kg káliumot kell felvennie a növényállománynak hektáronként. A talaj természetes tápanyag-szolgáltató képességétől függően ezt az igényt 150-200 kg/ha ammonnitráttal, 120-160 kg/ha szuperfoszfáttal és 140-180 kg/ha 40%-os kálisóval, illetve az ennek megfelelő hatékonyságú összetett műtrágyákkal lehet biztosítani. Az utóbbi időben több kutatási és gyakorlati eredmény bizonyítja a baktériumtrágyák (BaktoFil A, Microsoil) kedvező tápanyaghatását is, amelyekkel adott esetben helyettesíthető az ásványi tápanyag-utánpótlás egy része, esetleg teljes mennyisége.

Sajnálatos, hogy a termelők egy része a vetés műveletét egyszerű, sematikus eljárásként kezeli. Pedig megfigyeléseink, méréseink is bizonyítják, hogy a fajta (hibrid) megválasztása, a vetés paraméterének meghatározása egyike a legnagyobb hatású agrotechnikai tényezőknek. A legtöbb bizonytalanságot és esetlegességet a termesztendő hibrid kiválasztása során tapasztaltam eddigi szaktanácsadói tevékenységem során. Magyarországon évről-évre a 250-et is meghaladja a forgalombahozatalra engedélyezett hibridek száma. Azonban jó, ha a termelők tudomásul veszik, hogy ennek az óriási választéknak csak egy kis töredéke az, ami adott termőhelyen minden szempontból megfelelő. A gazdálkodók gyakran felteszik a kérdést, hogy milyen szempontok szerint célszerű dönteni a termesztendő hibrid kiválasztásánál és melyek a legbővebben termő hibridek. Az én véleményem szerint a termőképesség manapság egyetlen növényfajnál, de különösen kukoricánál nem a legfontosabb szempont.

hirdetes

Először is a termőkörzet klimatikus adottságai szerint célszerű a hibridek körét szűkíteni. Legjobb, ha a termelő ismeri a saját termőhelyére jellemző hőösszeget. Az ehhez szükséges adatokat a legközelebbi meteorológiai állomás sokéves adatsoraiból meg lehet szerezni. Ezek alapján ki lehet számítani a kukorica tenyészidejéhez tartozó minden egyes nap hasznos hőösszegét, majd ezeket összesítve az egész tenyészidőszakban elérhető összesített hőösszeget. Ezt az adatot kell összehasonlítani az egyes hibridek hőösszegigényével és máris leszűkíthető a termeszthető hibridek köre. Ha ilyen adatok nem állnak rendelkezésre, akkor jól hasznosítható az a térkép is, amelyen az ország területének hasznos hőösszegének zónái láthatók. A térkép alapján bárki beazonosíthatja saját termőhelyét és megállapíthatja az elérhető hőösszeg értékét. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Quadris

A szőlő és bogyós gyümölcsűek szisztemikus szere, amely valamennyi gombabetegség ellen... Tovább

tógazdaság

A tenyésztett halak szaporítására és nevelésére szolgáló tavakat,épületeket és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem