notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kukorica termesztése, kukorica termesztése kiskertben, kukorica termesztése nagy területen

hirdetes

A kukorica termesztése, kukorica termesztés Magyarországon

Dr. Máté András
Kukorica termesztése - Szakértő tanácsok a kukorica termesztéséhez

Kukorica termesztés tudnivalók

Kukorica termesztés – Vetés

Ahhoz, hogy a termelés egyéb ráfordításai megtérüljenek minimum 6 t/ha kukoricatermést kell elérni. Ehhez 168 kg nitrogént, 66 kg foszfort és 180 kg káliumot kell felvennie a növényállománynak hektáronként. A talaj természetes tápanyag-szolgáltató képességétől függően ezt az igényt 150-200 kg/ha ammonnitráttal, 120-160 kg/ha szuperfoszfáttal és 140-180 kg/ha 40%-os kálisóval, illetve az ennek megfelelő hatékonyságú összetett műtrágyákkal lehet biztosítani. Az utóbbi időben több kutatási és gyakorlati eredmény bizonyítja a baktériumtrágyák (BaktoFil A, Microsoil) kedvező tápanyaghatását is, amelyekkel adott esetben helyettesíthető az ásványi tápanyag-utánpótlás egy része, esetleg teljes mennyisége.

Sajnálatos, hogy a termelők egy része a vetés műveletét egyszerű, sematikus eljárásként kezeli. Pedig megfigyeléseink, méréseink is bizonyítják, hogy a fajta (hibrid) megválasztása, a vetés paraméterének meghatározása egyike a legnagyobb hatású agrotechnikai tényezőknek. A legtöbb bizonytalanságot és esetlegességet a termesztendő hibrid kiválasztása során tapasztaltam eddigi szaktanácsadói tevékenységem során. Magyarországon évről-évre a 250-et is meghaladja a forgalombahozatalra engedélyezett hibridek száma. Azonban jó, ha a termelők tudomásul veszik, hogy ennek az óriási választéknak csak egy kis töredéke az, ami adott termőhelyen minden szempontból megfelelő. A gazdálkodók gyakran felteszik a kérdést, hogy milyen szempontok szerint célszerű dönteni a termesztendő hibrid kiválasztásánál és melyek a legbővebben termő hibridek. Az én véleményem szerint a termőképesség manapság egyetlen növényfajnál, de különösen kukoricánál nem a legfontosabb szempont.

hirdetes

Először is a termőkörzet klimatikus adottságai szerint célszerű a hibridek körét szűkíteni. Legjobb, ha a termelő ismeri a saját termőhelyére jellemző hőösszeget. Az ehhez szükséges adatokat a legközelebbi meteorológiai állomás sokéves adatsoraiból meg lehet szerezni. Ezek alapján ki lehet számítani a kukorica tenyészidejéhez tartozó minden egyes nap hasznos hőösszegét, majd ezeket összesítve az egész tenyészidőszakban elérhető összesített hőösszeget. Ezt az adatot kell összehasonlítani az egyes hibridek hőösszegigényével és máris leszűkíthető a termeszthető hibridek köre. Ha ilyen adatok nem állnak rendelkezésre, akkor jól hasznosítható az a térkép is, amelyen az ország területének hasznos hőösszegének zónái láthatók. A térkép alapján bárki beazonosíthatja saját termőhelyét és megállapíthatja az elérhető hőösszeg értékét. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-24

A muskátli metszése - Mikor, miért, hogyan?

A muskátli metszése, mikor végezzük el a muskátli metszését, hogyan végezzük el a muskátli metszését? Most mindent elmondunk nektek a muskátli metszéséről!

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-04-01

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

A peronoszpóra hatalmas károkat képes okozni a kertben, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a peronoszpórát, most mindent elmondok, amit tudnotok kell a peronoszpóráról!

2020-04-01

Peronoszpóra elleni védekezés - Szakértői tanácsok

Védekezzünk hatékonyan a peronoszpóra ellen, mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan védekezhettek sikeresen a peronoszpóra ellen. Nézzük, mit tehettek a peronoszpóra ellen.

2020-03-27

Gyakori betegség, ami mindenhol felüti a fejét – Minden a pszeudomonászos elhalásról

Mindent elmondok nektek a pszeudomonászos elhalásról, érdemes elolvasni cikkünket, melyből mindent megtudhattok a pszeudomonászos elhalásról!

2020-03-19

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Az aknázólegyek elleni védekezésre hívjuk fel mindenki figyelmét mostani cikkünkkel. Mindent elmondunk az aknázólegyek felismeréséről, kártételéről, valamint az aknázólégy elleni védekezésről!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-03-21

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

A takarmányrépa termesztése, hasznos tudnivalók a takarmányrépa termesztéséről. Szakértőnk mond el nektek mindent a takarmányrépa termesztéséről, a takarmányrépa gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
70 210
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 576 056

takarmányok elfásodása (lignifikáció)

a fiatal növényi hajtások —>sejtfal zömében hemicellulózból és —>cellulózból... Tovább

izotópok szállítása és tárolása

a radioaktív izotópok környezetbe jutásának, valamint az ebből eredő sugárveszély... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem