Sok a krumplid? 3 egyszerű, de meglepően finom és különleges krumplis recept

A burgonya (a barátinak csak krumpli) a világ talán legsokoldalúbb hozzávalója. Lényegében minden formában elkészíthető, és a főfogástól kezdve a köretig minden szerepet könnyedén betölthet. Ha egyszerűen nem tudod eldönteni, hogy mit kezdj azzal a csomag leárazott krumplival, amit képtelen voltál otthagyni a boltban, vagy amivel a szomszéd kopogtatott be, hogy kedveskedjen egy kicsit, akkor az próbáld ki az alábbi recepteket!

3 mennyei krumplis étel recept

Kétszersült burgonya ízletes töltelékkel

A kétszersült burgonya nagyszerű köret lehet egy kiadós sült húsos fogáshoz. Ehhez a recepthez bármilyen tetszőleges méretű burgonyát felhasználhatsz, habár méretük és formájuk miatt a Russet burgonyák lehetnek a legideálisabbak.
Az alábbi recepthez két tölteléket is kínálunk, amelyek közül elég csak egyet elkészíteni (mindkét töltelékadag 4-4 nagyméretű Russet burgonyához lett kimérve).

 

Hozzávalók (a burgonyához):

•    4 db nagy méretű burgonya, nagyjából 45-50 dkg/db
•    extraszűz olívaolaj
•    1/2 bögre tejföl
•    1/2 bögre tej
•    2 evőkanál vaj, puhítva
•    1 evőkanál tejszín

 

Hozzávalók (a cheddaros-baconös töltelékhez):

•    1 bögre cheddar sajt, lereszelve
•    4 csík bacon
•    1/4 bögre zöldhagyma, feldarabolva

 

Hozzávalók (a kéksajtos-metélőhagymás töltelékhez):

•    1 bögre kéksajt, lemorzsolva
•    1/4 bögre friss metélőhagyma, feldarabolva
•    1/2 teáskanál só

 

Elkészítés:

1.    Melegítsd elő a sütőt 205°C-ra.
2.    Sikáld tisztára a burgonyákat folyó víz alatt, majd szurkáld meg őket több helyen is egy villával, hogy ne robbanjanak fel, miközben melegednek.
3.    Kend be a burgonyákat némi olívaolajjal, majd helyezd őket közvetlenül a sütő rácsára.
4.    Süsd a burgonyákat 75 percen át, vagy amíg rendesen át nem sülnek. Kissé puhának kell érződjenek, ha megnyomod őket.
5.    Ha a baconös tölteléket csinálod, akkor míg a burgonyás a sütőben melegszenek, süsd a bacon csíkokat közepes-alacsony hőfokon 10-15 percig egy serpenyőben, majd itasd le róluk az extra zsírt némi papírtörlővel, és hagyd, hogy kihűljenek. Ez után törd őket kis darabokra. Vedd le a sütőt 175°C-ra.
6.    Miután a burgonyák kihűltek, vágd őket félbe hosszában, majd egy kanállal vájd ki a belsejüket. A cél az, hogy a fél burgonyák olyanok legyenek, mint egy-egy kis csónak. Ezekbe a kivájt részekbe kerül majd bele a töltelék.
7.    Helyezd a kivájt burgonyadarabokat, a tejfölt, a tejet, a tejszínt és a vajat egy nagy tálba, majd nyomkodd össze őket egy krumplinyomóval. Ha puhább, krémes textúrát szeretnél, akkor egy elektromos kézi mixert is használhatsz. Ne verd túl puhára a keveréket, mert előbb-utóbb olyan lesz, mint a ragasztó.
8.    Keverd a töltelék hozzávalóit a tejszínes-burgonyás keverékhez, majd kanalazd bele azt a kivájt burgonyaszeletekbe. Ez után ízlés szerint további feltéteket is szórhatsz rájuk.
9.    Miután a sütő elérte 175°C-ot, helyezd be a töltött burgonyákat egy tepsin, és süsd őket 15-20 percig.
 

Lapozz, mert a többi mennyei krumplis recept a következő oldalakon van!