A körtefa metszése - Szakértői tanácsok, mikor, hogyan metszd körtefád?

A körtefa metszése - Mit, mikor, hogyan?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden a körtefa metszéséről

A körtefa metszése – Hogyan végezzük el a körtefa metszését? 

A körtefa gondozása, valamint metszése már a növény ültetésével egy időben megkezdődik. Ekkor kell meghatároznunk a fa magasságát, az elágazással még alig rendelkező csemete magasságát 80-100 centiméterre korlátozzuk, és ennek megfelelően végezzük el a metszést. Ha a fiatal fácska már vásárláskor több ággal rendelkezik, akkor azokat kell eltávolítanunk, amik a talajszinttől 40-50 centiméterre helyezkedik el, valamint azokat, amik 60 foknál kisebb szöget zárnak be.

Ha tavasszal és nyáron végezzük el a metszést, akkor csak és kizárólag könnyű koronaalakító metszést hajtsunk végre, nyár közepén-végén pedig próbáljuk meg teljesen elkerülni a metszést. A befelé növő, egymást keresztező ágakat távolítsuk el, szabaduljunk meg a vízhajtásoktól, a sarjhajtásoktól, valamint a beteg, elhalt, törött, vihartépte ágaktól is.

Az idősebb ágakat is érdemes tövig levágni, így szabad teret kaphatnak az új hajtások. A metszési felületünk enyhén ferde legyen, a vesszőn a rügy felett néhány milliméterre, a rügytől lefelé lejtsen. Dolgozzunk kevés sebzéssel, a sebeket pedig kezeljük fasebkezelő anyaggal. 

A körtefa metszése – Szabályok a körtefa metszéséhez

A fiatal körtefák esetében figyeljünk arra, hogy a középső (sudár) hajtás legyen mindig a legmagasabb, hagyjuk magasabban, mint a többi domináns, másodlagos vezérágat. Szellőssebbé tehetjük a fa szerkezetét azzal, ha az oldalágakat nagyobb szögben állítjuk, így sokkal több fény fog bejutni a korona belsejébe – ez pedig azt eredményezi, hogy hamarabb lesz gyümölcsünk, a terméshozam pedig megnő. Ráadásul a szellős ágrendszer segít abban, hogy megelőzzük a betegségeket, valamint abban is, hogy könnyebb legyen a növényvédelem, ugyanis a permetlé akadály nélkül jut majd el minden növényi részhez. 

A körtefa metszése – Trükkök a körtefa metszésével kapcsolatban

Érdekesség a körtefával kapcsolatban, hogy természetüknél fogva az ágak egyenesen felfelé törnek, jellegzetes oszlopos koronaformát adva a fának. Később viszont, amikor termőre fordul a fa, a korona elkezd terebélyesedni, szélesedni, a gyümölcsök súlya pedig vízszinteshez közeli helyzetbe is húzhatják az ágakat. Ezt a folyamatot érdemes segítenünk, mégpedig úgy, hogy lefelé húzzuk az ágakat, és kikötjük azokat egy földbe rögzített karóhoz. Remélem, hogy tanácsaimmal tudtam nektek segíteni a körtefa metszésével kapcsolatban, kérdés esetén forduljatok hozzám bátran Facebook-oldalunkon! 

Hogy értékelnéd a körtefa metszéséről szóló cikkünket?

NickyPe képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-25

Ismerd meg az egérdinnyét: apró csodagyümölcs a kertedben

Ismerd meg te is az egérdinnyét, más néven Mexikói mini datolyauborkát! Ez a különleges gyümölcs könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható.

2024-06-25

Ezek lehetnek az okai annak, hogy nem érik be teljesen a szeder

Te is azt tapasztalod, hogy a szeder bokrod tele van nem teljesen beérett, pirosan maradt gyümölcsökkel, amiknek az íze sem az igazi? Ezt kell, hogy tudd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szegedi 470 (Szegedi SC 470)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva antociános... Tovább

bradfordi gyapjúfinomsági fokozatok

a fésűs szövetek angliai központjában, Bradfordban készült minősítőskálát elsősorban a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert