Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Puskás Rékka

A kávézacc felhasználható a kertben

A kávézacc felhasználásának egyéb lehetőségei a kertben

Hiszed agy sem, a kávézacc kertben történő felhasználásának módjai nem merülnek ki a komposztálásban és műtrágyaként történő felhasználásban, hanem további célokra is lehet használni.

Sok kertész talajjavítóként használja a használt zaccot a növényei számára. De a zacc kiválóan alkalmas a csigák növényektől való távoltartására is, ugyanis a kávézaccban lévő koffein negatívan befolyásolja ezeket a kártevőket, emiatt aztán elkerülik az olyan talajt, amiben kávézacc is van.

De nem csak a csigák távoltartására jó, egyesek ugyanis azt állítják, a talajon elszórt kávézaccnak macskataszító hatása is van, így a zacc megakadályozza, hogy a macskák a virág- és zöldségágyakat használják alomként. A macskákkal ellentétben a férgek viszont nagyon is szeretik a kávézaccot, a növényeknek pedig jó, ha a talaj férgekben gazdag.

A friss kávézacc használata

Igaz, nem mindig ajánlatos a friss kávézacc használata a kertben, bizonyos helyzetekben azért nem okoz problémát, sőt, igen hasznos lehet.

A savszerető növények környékét például nyugodtan meg lehet szórni friss zaccal, ilyen növények például az azálea, a hortenzia, az áfonya, vagy a liliom. Sok zöldség is szereti az enyhén savas talajt, ugyanakkor például a paradicsom nem reagál jól a kávézaccra. A paradicsommal ellentétben a gyökérnövények, mint a retek és a sárgarépa azonban kimondottan kedvezően reagálnak az ilyen környezetre, különösen, ha már az ültetéskor is van zacc elkeverve a talajban.

Szakértők úgy tartják, hogy a friss kávézacc használata visszaszorítja a gyomokat is, melyek hátrányosan befolyásolják a paradicsom fejlődését, sőt, néhány gombás kórokozó ellen is hatásos. Amennyiben a növények körül be van szórva a talaj friss zaccal, az ugyanúgy elriasztja a kártevőket, mint a használt kávézacc. Bár nem küszöböli ki őket teljes mértékben, úgy tűnik, hogy segít a macskák, nyulak és meztelen csigák távol tartásában, minimalizálva a kertben okozott károkat. Mint korábban említettem, ez vélhetően a koffeintartalomnak köszönhető. A rendes friss kávézacc helyett, melynek koffeintartalma káros lehet a növényekre, érdemes koffeinmentes kávét használni, vagy csak kis mennyiségben alkalmazni a problémák elkerülése érdekében.

Amennyiben a kávézacc és a kertészkedés összefonódik – akár a komposzt által, akár a használt zacc udvarban történő felhasználása során –, hamar megtapasztalható, hogy a kávé épp úgy a legjobbat hozza ki a kertből, mint belőlünk, emberekből!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Levendula – nevelj otthon és készíts finomságokat!

Te is rajongsz a levendula illatáért és ízéért? Megmutatom, hogyan neveld akár otthon, cserépben, illetve, hogy milyen módon tudod felhasználni ezt a növényt!

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2020-10-23

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Amikor a talaj tulajdonságait vizsgáljuk, akkor elsősorban a szerkezetét, a levegő és vízgazdálkodását, és a tápanyagszintet nézzük meg, majd eszerint vonjuk le a következtetéseket.

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

További cikkek ebben a témában


edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

csőkutas talajvízszint-süllyesztő berendezés

nagyobb vízáteresztő talajokon a munkagödör víztelenítésének egyik módja. A csőkutak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Talajművelés