Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

hirdetes

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Puskás Rékka, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kávézacc felhasználható a kertben

A kávézacc felhasználásának egyéb lehetőségei a kertben

Hiszed agy sem, a kávézacc kertben történő felhasználásának módjai nem merülnek ki a komposztálásban és műtrágyaként történő felhasználásban, hanem további célokra is lehet használni.

Sok kertész talajjavítóként használja a használt zaccot a növényei számára. De a zacc kiválóan alkalmas a csigák növényektől való távoltartására is, ugyanis a kávézaccban lévő koffein negatívan befolyásolja ezeket a kártevőket, emiatt aztán elkerülik az olyan talajt, amiben kávézacc is van.

De nem csak a csigák távoltartására jó, egyesek ugyanis azt állítják, a talajon elszórt kávézaccnak macskataszító hatása is van, így a zacc megakadályozza, hogy a macskák a virág- és zöldségágyakat használják alomként. A macskákkal ellentétben a férgek viszont nagyon is szeretik a kávézaccot, a növényeknek pedig jó, ha a talaj férgekben gazdag.

hirdetes

A friss kávézacc használata

hirdetes

Igaz, nem mindig ajánlatos a friss kávézacc használata a kertben, bizonyos helyzetekben azért nem okoz problémát, sőt, igen hasznos lehet.

A savszerető növények környékét például nyugodtan meg lehet szórni friss zaccal, ilyen növények például az azálea, a hortenzia, az áfonya, vagy a liliom. Sok zöldség is szereti az enyhén savas talajt, ugyanakkor például a paradicsom nem reagál jól a kávézaccra. A paradicsommal ellentétben a gyökérnövények, mint a retek és a sárgarépa azonban kimondottan kedvezően reagálnak az ilyen környezetre, különösen, ha már az ültetéskor is van zacc elkeverve a talajban.

Szakértők úgy tartják, hogy a friss kávézacc használata visszaszorítja a gyomokat is, melyek hátrányosan befolyásolják a paradicsom fejlődését, sőt, néhány gombás kórokozó ellen is hatásos. Amennyiben a növények körül be van szórva a talaj friss zaccal, az ugyanúgy elriasztja a kártevőket, mint a használt kávézacc.

Bár nem küszöböli ki őket teljes mértékben, úgy tűnik, hogy segít a macskák, nyulak és meztelen csigák távol tartásában, minimalizálva a kertben okozott károkat. Mint korábban említettem, ez vélhetően a koffeintartalomnak köszönhető. A rendes friss kávézacc helyett, melynek koffeintartalma káros lehet a növényekre, érdemes koffeinmentes kávét használni, vagy csak kis mennyiségben alkalmazni a problémák elkerülése érdekében.

Amennyiben a kávézacc és a kertészkedés összefonódik – akár a komposzt által, akár a használt zacc udvarban történő felhasználása során –, hamar megtapasztalható, hogy a kávé épp úgy a legjobbat hozza ki a kertből, mint belőlünk, emberekből!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-26

DIY virágföld: 6 házi készítésű virágföldkeverék recept

Könnyen tudsz te magad is DIY, azaz házi készítésű virágföldet gyártani otthon és még olcsóbban is meg fogod úszni: kövesd a leírásainkat és tippjeinket!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2022-11-14

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

Hogyan nem fagy ki a fű? Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fésűsgyapjú

a fésűsfonal előállítására alkalmas, kiegyenlített, erős, rugalmas szálú, 6 cm-nél... Tovább

géprendszer

a mg. gépesítésében felhasználható gépek, eszközök, gépi berendezések teljes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Talajművelés