15 szupernövény, amik konyhában érzik a legjobban magukat

hirdetes

15 szobanövény, amiket érdemes a konyhában nevelni

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Konyhai növények mindenkinek

Közönséges borostyán (Hedera helix)

Ha van egy növény, amire az ember biztos nem gondolna, ha konyhája feldíszítéséről van szó, akkor az a közönséges borostyán, pedig ez az elterjed dísznövény remekül eléldegél a konyhák szélsőséges körülményei között is. A közönséges borostyán meglehetősen szívós, és kedveli a félárnyékos helyeket, így nem okoz problémát számára, ha nem kap sok napfényt. Kúszónövény lévén jó választás kosarakba is, hogy minél kevesebb helyet foglaljon. Azonban nem csak látványos, hasznos is – levelei magába szívják a formaldehidet, ami egy, a háztartások levegőjében gyakran előforduló méreganyag.

Aranyhalvirág (Hypocyrta glabra)

Ez a csinos növény narancsszínű virágairól kapta a nevét, amelyek messziről igazi aranyhalakra hasonlítanak, és a tél közepén bújnak elő. Az aranyhalvirágok kínálta zöld és narancs színek még a legszürkébb téli napokat is segítenek feldobni, és egy kis melegséget visznek a szoba (talán éppen a konyha) hangulatába. Nem igényelnek túláradó napfényt (a félárnyék tökéletes nekik), és nagyon kevés helyet foglalnak, ezért ideális választások a konyhába.

hirdetes

Zöldborsólevelű szeneció (Senecio rowleyanus)

Ezt csalóka megjelenésű pozsgásnövényt „borsóka” vagy „gyöngyfüzér” néven is szokás emlegetni. Különleges ismertetőjele, hogy indái tele vannak borsószerű levelekkel, amelyek tündérmesébe illő megjelenést kölcsönöznek neki. Sok fény kell neki, de akár egy fellógatott kosárban is kényelmesen eléldegél.

Lantlevelű fikusz (Ficus lyrata)

A lantlevelű fikusz egy jó tűrőképességű szobanövény, ami ideális gondozás mellett akár 180cm magasra is megnőhet. Ha szeretnél ideális körülményeket biztosítani neki, akkor ültetéskor dolgozz a talajba egy kis adag organikus trágyát, és fikuszod máris óriási előnnyel indul majd. Alapos öntözést igényel – locsold addig, amíg a víz el nem kezd kiszivárogni a cserép elvezetőlyukain. Csak akkor öntözd, ha a talaj már teljesen kiszáradt alatta.

hirdetes

Rákvirág (Aglaonema)

A rákvirágok rettenetesen szívósak és képesek extrém körülményekhez is alkalmazkodni, így még a legsűrűbben használt konyhákban is jó helyük lesz. Mutatós zöld leveleiben feltűnik a fehér, és a krém különböző árnyalatai is, és egyáltalán nem kell őket metszeni. Sok szobanövényhez hasonlóan segít a levegő tisztán tartásában, és tényleg nagyon nehéz elbánni vele.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

víztorony

Vasbetonból v. acélszerkezetből 10-40 m magasságban elhelyezett víztartály, amely a... Tovább

digózás

a szolonyec (szikes talaj) típusú szikesek egyik javítási módja. Ott gazdaságos, ahol a szikes... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem