Minden a komlóról

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudj meg mindent a komlóról

A komló gondozása

A komlók jó társa lehet a közönséges cickafark, a metélőhagyma, az ánizs, a kukorica, a koriander, a szőlő, és a kerti mályvacserje. E két utóbbi növény jó csapda lehet a japán cserebogaraknak. Lehetőleg ne ültesd burgonya, babok, borsók, és paradicsomok közelébe.

Szüretelés és tárolás

A komlótermesztéshez rengeteg türelemre lesz szükség, ugyanis legalább 3 év kell nekik, hogy teljes kapacitással teremjenek. Az első évben valószínűleg csupán a végleges termés 10%-át kapod majd, de a harmadik évre ennek a 10-szeresére (tehát 100%-ra) számíthatsz). A termés mennyisége a területtől is függ. A legtöbb komlófajtát augusztus közepe és szeptember közepe között szokás szüretelni.

hirdetes

Onnan tudod, hogy szüretelhetővé értek a termések, hogy papírszerűek, szárazak lesznek, és érintésre sárga port hagynak az ujjaidon. Ha összenyomod őket, akkor kieresztik illatukat, és visszaugranak eredeti alakjukba. Meglehet, hogy a termések alsó része barnulni kezd majd – ez általában 13-16 héttel az ültetés után történik. A szüreteléshez levághatod az indákat, vagy külön leszedegetheted a terméseket. A szüretelés után a terméseket ki kell szárítani, mielőtt elraktároznád őket, hogy megőrizd tartósságukat.

Sok gazda a szimplán azzal elintézi ezt, hogy szétteríti őket egy tiszta felületen, és hagyja, hogy a levegő tegye a dolgát – ügyelve rá, hogy a terméseket száradás közben ne érje közvetlen napfény. Fontos, hogy mindeközben napi rendszerességgel megforgasd a terméseket, hogy egyenletesen száradjanak. Használhatsz még speciális szárító berendezéseket, vagy egy sütőt is – ez utóbbi esetben tartsd 60°C-n a terméseket, míg ki nem száradnak.

hirdetes

A megfelelő tároláshoz tudnod kell, hogy mi árthat a kiszárított komlóterméseknek – ezek a hőmérséklet, a levegő, és a nedvesség. Érdemes egy légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban tartani őket, lehetőleg a hűtőben. A megfelelően kiszárított és tárolt komló akár két évig is megőrzi „szavatosságát”.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál

A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell... Tovább

kimarás a falkából

csoportosan tartott sertések között gyakorta előfordul, hogy egy v. több állatot a társai nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem