Minden a komlóról - hasznos vagy pont, hogy kártékony? Lássuk!

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudj meg mindent a komlóról

A komló gondozása

A komlók jó társa lehet a közönséges cickafark, a metélőhagyma, az ánizs, a kukorica, a koriander, a szőlő, és a kerti mályvacserje. E két utóbbi növény jó csapda lehet a japán cserebogaraknak. Lehetőleg ne ültesd burgonya, babok, borsók, és paradicsomok közelébe.

Szüretelés és tárolás

A komlótermesztéshez rengeteg türelemre lesz szükség, ugyanis legalább 3 év kell nekik, hogy teljes kapacitással teremjenek. Az első évben valószínűleg csupán a végleges termés 10%-át kapod majd, de a harmadik évre ennek a 10-szeresére (tehát 100%-ra) számíthatsz). A termés mennyisége a területtől is függ. A legtöbb komlófajtát augusztus közepe és szeptember közepe között szokás szüretelni.

hirdetes

Onnan tudod, hogy szüretelhetővé értek a termések, hogy papírszerűek, szárazak lesznek, és érintésre sárga port hagynak az ujjaidon. Ha összenyomod őket, akkor kieresztik illatukat, és visszaugranak eredeti alakjukba. Meglehet, hogy a termések alsó része barnulni kezd majd – ez általában 13-16 héttel az ültetés után történik. A szüreteléshez levághatod az indákat, vagy külön leszedegetheted a terméseket. A szüretelés után a terméseket ki kell szárítani, mielőtt elraktároznád őket, hogy megőrizd tartósságukat.

Sok gazda a szimplán azzal elintézi ezt, hogy szétteríti őket egy tiszta felületen, és hagyja, hogy a levegő tegye a dolgát – ügyelve rá, hogy a terméseket száradás közben ne érje közvetlen napfény. Fontos, hogy mindeközben napi rendszerességgel megforgasd a terméseket, hogy egyenletesen száradjanak. Használhatsz még speciális szárító berendezéseket, vagy egy sütőt is – ez utóbbi esetben tartsd 60°C-n a terméseket, míg ki nem száradnak.

hirdetes

A megfelelő tároláshoz tudnod kell, hogy mi árthat a kiszárított komlóterméseknek – ezek a hőmérséklet, a levegő, és a nedvesség. Érdemes egy légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban tartani őket, lehetőleg a hűtőben. A megfelelően kiszárított és tárolt komló akár két évig is megőrzi „szavatosságát”.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


géptároló telep

olyan üzemrész a gazd. üzemi központjában, ahol az erő- és munkagépek tárolása,... Tovább

fluldizációs szárítás

a szemes termények szárításának egyik módja. A szárításra kerülő anyagot lyukacsos... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem