Minden a komlóról - hasznos vagy pont, hogy kártékony? Lássuk!

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudj meg mindent a komlóról

A komló gondozása

A komlók jó társa lehet a közönséges cickafark, a metélőhagyma, az ánizs, a kukorica, a koriander, a szőlő, és a kerti mályvacserje. E két utóbbi növény jó csapda lehet a japán cserebogaraknak. Lehetőleg ne ültesd burgonya, babok, borsók, és paradicsomok közelébe.

Szüretelés és tárolás

A komlótermesztéshez rengeteg türelemre lesz szükség, ugyanis legalább 3 év kell nekik, hogy teljes kapacitással teremjenek. Az első évben valószínűleg csupán a végleges termés 10%-át kapod majd, de a harmadik évre ennek a 10-szeresére (tehát 100%-ra) számíthatsz). A termés mennyisége a területtől is függ. A legtöbb komlófajtát augusztus közepe és szeptember közepe között szokás szüretelni.

hirdetes

Onnan tudod, hogy szüretelhetővé értek a termések, hogy papírszerűek, szárazak lesznek, és érintésre sárga port hagynak az ujjaidon. Ha összenyomod őket, akkor kieresztik illatukat, és visszaugranak eredeti alakjukba. Meglehet, hogy a termések alsó része barnulni kezd majd – ez általában 13-16 héttel az ültetés után történik. A szüreteléshez levághatod az indákat, vagy külön leszedegetheted a terméseket. A szüretelés után a terméseket ki kell szárítani, mielőtt elraktároznád őket, hogy megőrizd tartósságukat.

Sok gazda a szimplán azzal elintézi ezt, hogy szétteríti őket egy tiszta felületen, és hagyja, hogy a levegő tegye a dolgát – ügyelve rá, hogy a terméseket száradás közben ne érje közvetlen napfény. Fontos, hogy mindeközben napi rendszerességgel megforgasd a terméseket, hogy egyenletesen száradjanak. Használhatsz még speciális szárító berendezéseket, vagy egy sütőt is – ez utóbbi esetben tartsd 60°C-n a terméseket, míg ki nem száradnak.

hirdetes

A megfelelő tároláshoz tudnod kell, hogy mi árthat a kiszárított komlóterméseknek – ezek a hőmérséklet, a levegő, és a nedvesség. Érdemes egy légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban tartani őket, lehetőleg a hűtőben. A megfelelően kiszárított és tárolt komló akár két évig is megőrzi „szavatosságát”.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérkép

Tájékoztat a ->vér egységnyi mennyiségében lévő ->vörösvérsejtek és ->fehérvérsejtek... Tovább

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

A borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sûrített szõlõmust és... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem