Neveljünk kolbászfát - ismerd meg Te is ezt a különlegességet

hirdetes

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A bignoniák trópusi családjának számos inda, fa és bokor is tagja, Afrikából ezek közül azonban a Kigelia africana, azaz a kolbászfa fordul elő. Igen, jól olvastad, kolbászfa. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!

Kolbászfa nevelése otthon

Mi az a kolbászfa?

A kolbászfa Eritreától Csádig Észak- és Dél-Afrikában is fellelhető, de Szenegál és Namíbia területén is találkozhatunk velük. Akár 20 méter magasra is megnőhetnek, törzsüket pedig puha, szürke kéreg fedi, ami a fa korosodásával egyre jobban lehámlik. Azokon a területeken, ahol általában sok eső esik, a Kigelia örökzöldként képes túlélni, ahol azonban ritkábbak az esőzések, ott lombhullatóként viselkedik. A 30-50 cm hosszú és 6 cm széles levelek hármas csoportokban nőnek.

Tudnivalók a kolbászfákról

A kolbászfák legérdekesebb részei kétségtelenül virágaik és az azokból kifejlődő termések. A vérvörös virágok éjszakánként nyílnak ki a hosszú, kötélszerű szárakon, amik a fa ágairól lógnak le. Szaguk meglehetősen kellemetlen, ám a denevérek kifejezetten vonzónak találják. A virágok ezzel a különleges aromával csalogatják magukhoz a denevéreket, rovarokat és madarakat, akik táplálkozás közben elvégzik a virágok beporzását.

A gyümölcs, ami valójában egy bogyó, a hosszú szárakról lóg lefelé. Az érett gyümölcsök nagyjából 60 cm hosszúak és akár 6,8 kilósak is lehetnek. A fa természetesen ezekről a kolbásszerű termésekről kapta nevét. A termés rostokban gazdag és pépszerű, emellett pedig számos magot tartalmaz. Emberi fogyasztásra nyersen nem alkalmas, ugyanis mérgező, viszont rengeteg állat előszeretettel táplálkozik belőle, mert szervezetük képes feldolgozni a benne található méreganyagokat. 

hirdetes

Kolbászfa nevelése otthon

hirdetes

Ha valaki szeretné megkóstolni a kolbászfa terméseit, akkor azokat először különleges módszerekkel elő kell készíteni a fogyasztáshoz. Ez általában szárítást, kisütést vagy alkohollá erjesztést jelent, aminek az eredménye egy sörszerű folyadék. A helyiek néha a fa kérgének rágásával igyekeznek enyhíteni a gyomorproblémáikat. Az Akamba népcsoport tagjai a gyümölcs levét cukorral és vízzel keverik, az így kapott készítményt pedig a tífusz kezelésére használják. A kolbászfa fás részei puhák és gyorsan elégnek. Lombkoronájuk árnyékában gyakran tartanak ceremóniákat és vezetői üléseket, éppen ezért ritkán vágják ki őket tűzifáért. Afrikában védett fának számít.

A kolbászfa termesztése

A legjobb eredmények érdekében a friss magokat szeptemberben javasolt elültetni. A magokat nyomkodd bele tiszta folyami homokkal feltöltött csíráztató ládákba, majd takard le őket egy vékony réteg homokkal vagy komposzttal és tartsd nedvesen.

A magok általában 10-25 nap múlva kezdenek el kicsírázni. A kolbászfa nem éppen fagyálló növény, de ha a fiatal fákat 2-3 évig sikeresen meg tudod védeni a hideg szelektől és fagyoktól, akkor a későbbiekben megnő az esélyük a túlélésre. Általánosságban évente egy métert nőnek, de (Afrikához képest) hidegebb éghajlatokon ez a tempó lassabb lehet.

Az ideális hőmérséklet-tartomány 4 és 40°C között van. A kolbászfának agresszív gyökérrendszere van, ezért érdemes épületektől, járdáktól, medencéktől és egyéb szerkezetektől távol ültetni. Érdemes továbbá előrelátóan elhelyezni – a lepotyogó termések komoly károkat okozhatnak egy autóban, vagy bármi másban, ami a fa alá kerül. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


explóziós mechanizmus

növények spóráinak, virágporának (pollen), magvainak a kiszóródása, ill. elterjesztése.... Tovább

talajművelési rendszer

a ->talajművelés irányelveinek, módozatainak, eszközeinek bizonyos szempontok szerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés