Kocsonya készítése, a legjobb kocsonyarecept

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Készítsünk kocsonyát

(Fotó: Szalax/Wikimédia)

Hozzávalók a tökéletes kocsonyához (minden liter vízhez)

Fél vöröshagyma héjával együtt, három gerezd fokhagyma, 5-6 szem bors, 5-6 szem koriander, egy teáskanálnyi só, egy körömnyi babér, egy csipet pirospaprika. Egyéb: sertésfej, malac-, vagy sertésnyelv (füstölt), vagy szalonnabőr, malacköröm, csülök, malacfarok, szárított csöves paprika.

A kocsonya elkészítése

Először is mossuk meg jó alaposan a húsokat, és tegyük az összes hozzávalók egy fazékba. Öntsük fel éppen annyi vízzel, amennyi ellepi, ne kandikáljon ki a vízből semmi, hanem szelíden úszkáljanak a felszín alatt. Tegyük oda főni, és itt jegyzem meg az első fontos dolgot: lassú főzés szükséges, csakúgy, mint a húsleves esetében, ne lobogjon, szinte csak gyöngyözzön, de azt sokáig tegye. Szerencsére nem lehet szétfőzni semmit benne, ezért akár 4-6 órát is elvan a lassú tűzön. 

Amikor már lefoszlik a csontról minden, addigra a kollagén is kifő belőle, és a zsír a tetejére gyűlik. Ekkor húzzuk le az edényt a tűzről, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön, ezután válogassuk szét, szedjünk ki belőle mindent, amit szeretnénk a tányérokra tenni. 

Egészen addig érdemes hűteni, míg a tetején a zsír megdermed, és könnyedén, merőkanállal el lehet távolítani. Ekkor langyosítsuk újra, de csak annyira, hogy a levet bele tudjuk szűrni a tányérokba. Ha alaposak vagyunk, akkor a szűrőbe tegyünk egy kis gézt is, így egészen biztos, hogy kristálytiszta lesz. A dermedés ideje változó, ahogyan a kocsonya állaga is. Ha túl sűrű, akkor nem fog remegni, ha viszont nem elég tömény, akkor kristályosan törik – de ez már ízlés dolga, ki hogy szereti! 

Ha azonban egyáltalán nem akar megdermedni a kocsonya, annak két oka is lehet: vagy nem tartottuk be a 70-30 százalékos szabály (bőrös csontos és a színhús aránya), vagy túl sok vizet öntöttünk rá. Az orvoslásnak is két módja van: vagy visszaöntjük az egész levet az edénybe és elfőzzük egy részét (így besűrűsödik), vagy zselatinlapokat olvasztunk és belekeverjük. Nem túl elegáns, tudom, viszont gyors és hatásos! Sok sikert, és jó étvágyat kívánok mindenkinek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alvás

fontos élettani folyamat, az agykérgi (->agyvelő) tevékenységek szakaszos csökkenése. Az... Tovább

kopás

a gépek rendeltetésszerű üzemeltetése folyamán leggyakrabban előf. rongálódás; ált. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Karácsony Karácsonyi asztal