Királyi kertek, amiket látnotok kell!

A világ legszebb királyi kertjei

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A régi, nemesi családokról szóló filmekben gyakran tűnnek fel gyönyörűen karbantartott, mesebeli kertek, amikben az ember órákig sétálgathatna, még mindig találna bennük újdonságokat. Az ilyen jeleneteket gyakran valóid kertekben forgatják, mert bizony a valóságban is létezik számos efféle kertépítészeti csoda. A következőkben felsoroljuk a világ legszebb királyi kertjeit, amikben egy igazi álom lehet andalogni!

Meseszép királyi kertek a világ minden pontjáról

Herrenhauseni palota, Németország

A Herrenhauseni Palotához tartozó kertek valóban uralkodókhoz méltóak, azonban sokkal többet rejtenek, mint amennyi első ránézésre látszik bennük. A kertben több üvegház is helyet kapott, amelyben egzotikus növényeket őriznek falaik között, a kert 300 éves ösvényét pedig gyönyörű hársfák szegélyezik.

Frederiksborg kastély, Dánia

Az első Frederiksborg kastély megépítése IV. Keresztély dán király nevéhez fűződik. Habár az épület az 1800-as években leégett, J. C. Jacobsen jóvoltából újjáépítették, és ma már az ország Nemzettörténeti Múzeuma is itt működik. A főszerep azonban egyértelműen a lélegzetelállító kertté, amelyet pontosan az 1725-ös tervek alapján építettek újjá.

Hampton Court-palota, Egyesült Királyság

A Hampton Court-palota kertjeit ragyogó virágok és számos szobor tarkítják. Ha mindez nem lenne elég, ez a királyi kert történetesen a világ legrégebbi sövénylabirintusának otthona is egyben.

La Granja de San Ildefonso, Spanyolország

A többszínű márványból épült lépcsők közötti összesen 11 szökőkútból zúdul a víz a palota felé, ami már önmagában lenyűgözővé teszi az egyébként is figyelemre méltó kertet.

Tokiói császári palota, Japán

A több mint 30 különböző fafajtát felsorakoztató kert gondozói jellegzetes japán metszési módszerekkel érik el, hogy mindegyik példány különleges látványt nyújtson.

Chantilly, Franciaország

A francia kertnek tervezett területből az idők során egy angol-kínai és angol-romantikus stílusokat ötvöző alkotás lett. A képen az Île d’Amour és az azon található az Eros szobrát őrző pavilon láthatók. A következő oldalon folytatom! 

 

Meseszép királyi kertek a világ minden pontjáról

Versailles-i palota, Franciaország

Listánk következő versenyzője szintén Franciaországot, méghozzá a legendás Versailles-i palotát képviseli. A minden idők egyik leghíresebbjének tartott kert XIV. Lajos király tulajdona volt, aki különösen fontosnak tartotta az előkelő kerteket.

A Laekeni Királyi Üvegházak, Belgium

A képen látható Congo üvegház csupán egyike a Laekeni üvegházkomplexumnak, és évente csupán két hétig nyitja meg kapuit a nyilvánosság előtt.

Badia A Coltibuono, Olaszország

A Badia A Coltibuono valójában nem más, mint egy olasz apátság, amelyet 1051-ben építettek a helyi szerzetesek. Az épület ma már szállodaként működik, és hangulatos kertjeit bármelyik vendég kedvére felfedezheti.

Fredensborg palota, Dánia

A palota első tulajdonosa IV. Frigyes dán király volt 1718-ben, újabban pedig Margit királynő és Henrik herceg tavaszi és őszi rezidenciájaként szolgált. Johan Cornelius Krieger építész a Versailles-i kertből merített ihletet a palota kertjéhez.

Drottningholm palota, Svédország

A francia nemesi kertek által megihletett építész, Nicodemus Tessin egy Herkulest ábrázoló szobrot helyezett a z út közepét díszítő mesterséges tóba.

Királyi Botanikus Kert, Jordánia

A terület száraz körülményei miatt a kertben különösen nagy figyelmet fordítanak a vízgazdálkodásra. Basma hercegnő, akit a Time magazin a „bolygó hősének” választott személyes küldetésévé tette, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a különböző növényfajok megőrzésére.

 

Meseszép királyi kertek a világ minden pontjáról

A Fezi Királyi Palota, Marokkó

Ez a gyümölcsfákkal, csatornákkal és szökőkutakkal díszített oázis Moulay Rachid marokkói herceg tulajdona.

Blenheim palota, Egyesül Királyság

Ezt a fenséges palotát John Churchill, Marlborough első hercege ajándékozta Anglia királynőjének. Számos virágoskert, egy zárt zöldségeskert, egy kiépített park, több vízi terasz és díszes szökőkút található benne.

Peterhof, Oroszország

Ugyan a második világháborúban teljesen lerombolták, hatalmas kertjét eredeti szépségével sikerült újjáépíteni. 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cukorrépa-betakarító gépek

mindazoknak a gépi eszközöknek, berendezéseknek összefoglaló elnevezése, amelyek a cukorrépa... Tovább

13/2006. (II. 7.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
kert