Kínai gyógynövények a magyar takarmányban

Kínai gyógynövények a magyar takarmányban

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy kínai-magyar vegyesvállalat létrehozását készítettek elő a távol-keleti államban tett közelmúltbeli látogatásuk során Békés megyei szakemberek. Valentinyi Károly, Mezőberény korábbi alpolgármestere, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet gazdasági főigazgató- helyettese és dr. Váradi László főigazgató elsősorban azért utazott Kínába, hogy egy fél évtizede tartó közös kutatás gyakorlati megvalósításáról tárgyaljon.
Kínai gyógynövények a magyar takarmányban

Több száz ezer Forint összdíjazású blogverseny és fotópályázat, több, mint 30 nyereménnyel! Myer Te is idekattintva!

— Az ötéves munka során azt vizsgáltuk, hogy miként használhatók a különböző kínai gyógynövénykivonatok az állati takarmányokban — nyilatkozta lapunknak Valentinyi Károly.

— A természetes kivonatokkal a halak, de más tenyészállatok stressztűrő- és ellenálló képességét javítanánk. A kutatás a közelmúltban olyan fázisába ért, hogy hamarosan elkezdődhet az eredmények kiaknázása.
Így előreláthatólag novemberben Békés megyében írhatják alá azt a négyoldalú megállapodást, amelyben egy kínai-magyar vegyesvállalat megalakítását szentesítik. A cégben a kínai Wuxi nevű város egyeteme, a távol-keleti állam Zhengda nevű cége, a szarvasi HAKI és a dabasi Vitafort Zrt. vehet részt. A megyei szakemberek emellett részt vettek a XI. Jiangsu Agrárexpón is, illetve további két területen egyeztettek az együttműködésről. Természetesen szóba került a pontytenyésztés, illetve a megtisztított szennyvízek kezelése is.
— A magyar élelmiszer jelen van a Távol-Keleten — összegezte már kérdésünkre az élelmiszeripari kiállítás tapasztalatait Valentinyi Károly. — A helyiek kifejezetten kedvelik a Túró Rudit, melyet ugyancsak vegyes vállalati formában gyártanak kint. A kínai piacban egyébként is óriási lehetőség van. Ha csak az országban élők egy százaléka enne naponta ebből az édességből, az rögtön napi 13 millió eladott darabot jelentene. A mezőberényi szakember elmondta, hogy ezenkívül a hazai libatenyésztés termékeivel és a magyar prémium borokkal, elsősorban a tokajival találkoztak még.
Persze a több napos szakmai munka mellett jutott idő a kontinensnyi ország kultúrájával való ismerkedésre is.
— Házigazdáink jóvoltából öt városba, például Sanghajba és Nanjingba is eljutottunk. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy például a Sozhou nevű település a maga 5,7 milliós lakosságával csak közepes nagyságú városnak számít. Egy egészen más dimenzió nyílott meg előttünk — hangsúlyozta a gazdasági-főigazgató helyettes.
A kínaiak egyébként mivel nagy szükségük van a termőföldekre vízszintes irányban nem terjeszkedhetnek, ezért megteszik ezt függőlegesen, felfelé. Sorra bújnak elő a földből a 30 emeletes vagy még annál is nagyobb tömbházak. Ezek az épületek modern lakóparkok részeként funkcionálnak, az utca forgatagától kerítéssel elkerítve, biztonsági őrökkel védve. No, és ott van az ország magas szintű kertkultúrája, a településeken gyakran látni az 1500-1600-as években épített kerteket, amelyek ma is virágoznak.


Egy teljesen más dimenzió nyílott meg előttük


— Kínában szinte mindenütt a hagyományokat ötvözik a modernnel. Az egykori buddhista kolostorok egyrészében például piacokat alakítottak ki — mesélte Valentinyi Károly. A bevásárlóközpontokról pedig csak annyit, hogy egy Csaba Centernél kétszer nagyobb épületben, négy emeleten csak gyermekruhákat árusítanak. — Ami viszont külön érdekes, hogy az utcákon rossz kedvű, elkeseredett arcú emberekkel egyáltalán nem lehet találkozni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

nyári perje (Poa annua L.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, bojtos gyökerő, laza bokrú, egyéves, keveset... Tovább

inger

az élő szervezetet érő hatás, amelyre az jellegzetes reakcióval (reflex) válaszol. Az ingerek... Tovább

Tovább a lexikonra