Mit kell metszeni télen? - Útmutató a gyümölcsfák metszéséhez

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tél a legjobb időszak a legtöbb lombhullató fa és cserje metszésére, de nem mindegyikre. Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

gyümölcsfa metszés télen

Miért kell késő télen vagy kora tavasszal metszeni?


A mérsékelt égövi régiókban a legtöbb növény a tél folyamán elalszik. Ez az évnek az az időszaka, amikor leállították az aktív növekedést, és a hideg időjárásra hajolnak. Emiatt a nyugalmi állapot miatt általában a késő tél és a kora tavasz a legalkalmasabb időszak számos fa és cserje alakjának módosítására. Miért?

A nyugalmi állapotban végzett metszés megkönnyíti a növény felépülését, ami fontos a következő évi virágok szempontjából.

Az új növekedés megkezdése ELŐTT metszéssel a növény új, egészséges növekedésre fordítja energiáját, amikor a tavaszi melegebb hőmérséklet beköszönt.

Gyakorlatilag télen sokkal könnyebb meglátni a lombhullató növények valódi alakját, mivel a lombozatuk eltűnt.

Mikor kell metszeni a virágzó cserjéket?

Mikor érdemes metszeni, gyakran egy kérdéshez kötődik: Mikor virágoznak a cserjék? A tavaszi virágzású cserjéket, például az azáleát, a késő tavaszi vagy nyári virágzás után metszik le. A nyáron virágzó cserjéket, például a pillangócserjét télen vagy kora tavasszal metszik. Miért? Összefügg azzal, hogy a virágok „régi” vagy „új” fán rügyeznek:

Tél végén és kora tavasszal metsszük meg azokat a cserjéket, amelyek virágbimbóikat az „új” fán (azaz a következő tavasszal bekövetkező növekedésen) formálják. Példák: ábélia, szépségbogyó, pillangóbokor, nyáron vagy ősszel virágzó klematisz, sima hortenzia, hortenzia, potentilla, rózsa, sharon rózsa, somfa, japán spirea, orbáncfű és nyári édesség.

Várjunk késő tavaszig vagy nyár elejéig (miután a virágok kifakulnak), hogy lemetsszük azokat a cserjéket, amelyek a „régi” fán virágoznak (azaz az előző évi növekedésből). Példák: azálea, szépségbokor, menyasszonyi koszorú spirea, tavasszal virágzó klematisz, cotoneaster, deutzia, enkianthus, virágzó mandula, forzitia, mophead hortenzia, orgona, gúnynarancs, havasi babér, ninebark, ranglea, vidodondiris, oakleaf , weigela, wisteria és varázsmogyoró.

Ha túl korán metsszük őket, levágjuk azokat a bimbókat, amelyek idén tavasszal kinyíltak volna! A tavaszi virágzó cserjék metszésére a legjobb idő közvetlenül a tavaszi virágzás elhalványulása után van.

Mikor metsszünk fákat és örökzöldeket?


Az örökzöld cserjéket (tiszafa, magyal és bukszusfa) és az örökzöld fákat (lucfenyő) metsszük le tél végén vagy kora tavasszal, amikor még nyugalmi állapotban vannak, és az új növekedés megkezdése előtt. A fenyőket június elejétől július elejéig metszik.

Az árnyékos fákat, például a tölgyet, a juhart, a katsura-t és a gyertyánt tél végén vagy kora tavasszal metsszük meg.

Várjuk meg a tavaszi virágzó fák, például a somfa, a vörösbimbó, a cseresznye, a körte és a magnólia metszését, amíg el nem virágzik.

Néha nehéz megmondani, hogy egy fának vannak-e elhalt ágai magasabban, hacsak nem mászunk fel rá. Emiatt ésszerű lehet favágót bérelni az elhalt fák metszéséhez 3 évente. 

Metszési útmutató

 

MIKOR                     

 

Alma             Késő téltől kora tavaszig         
Abelia             Késő téltől kora tavaszig         
Azálea             Késő tél vagy a tenyészidőszakban     
Pillangóbokor         Késő tél 
Tiszafa             Késő téltől kora tavaszig    
Cseresznye         Késő téltől kora tavaszig 
Hibiszkusz         Kora tavasszal 
Hortenzia         Többnyire késő tél
Őszibarack         Késő téltől kora tavaszig     
Szilva             Késő téltől kora tavaszig 
Rózsa             Kora tavasz 
Füstbokor         Tél végén vagy kora tavasszal
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hengeres szénaszárítás

olyan szénakészítési eljárás, amely a levélpergés csökkentése, a szár és a levél... Tovább

kipállás

1. (növ.) Hónyomás. 2. (áeü.) A bőr (köztakaró) hámrétegének fellazulása, ami akkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés