Mit kell metszeni télen? - Útmutató a gyümölcsfák metszéséhez

hirdetes

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tél a legjobb időszak a legtöbb lombhullató fa és cserje metszésére, de nem mindegyikre. Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

gyümölcsfa metszés télen

Miért kell késő télen vagy kora tavasszal metszeni?


A mérsékelt égövi régiókban a legtöbb növény a tél folyamán elalszik. Ez az évnek az az időszaka, amikor leállították az aktív növekedést, és a hideg időjárásra hajolnak. Emiatt a nyugalmi állapot miatt általában a késő tél és a kora tavasz a legalkalmasabb időszak számos fa és cserje alakjának módosítására. Miért?

A nyugalmi állapotban végzett metszés megkönnyíti a növény felépülését, ami fontos a következő évi virágok szempontjából.

Az új növekedés megkezdése ELŐTT metszéssel a növény új, egészséges növekedésre fordítja energiáját, amikor a tavaszi melegebb hőmérséklet beköszönt.

Gyakorlatilag télen sokkal könnyebb meglátni a lombhullató növények valódi alakját, mivel a lombozatuk eltűnt.

Mikor kell metszeni a virágzó cserjéket?

Mikor érdemes metszeni, gyakran egy kérdéshez kötődik: Mikor virágoznak a cserjék? A tavaszi virágzású cserjéket, például az azáleát, a késő tavaszi vagy nyári virágzás után metszik le. A nyáron virágzó cserjéket, például a pillangócserjét télen vagy kora tavasszal metszik. Miért? Összefügg azzal, hogy a virágok „régi” vagy „új” fán rügyeznek:

Tél végén és kora tavasszal metsszük meg azokat a cserjéket, amelyek virágbimbóikat az „új” fán (azaz a következő tavasszal bekövetkező növekedésen) formálják. Példák: ábélia, szépségbogyó, pillangóbokor, nyáron vagy ősszel virágzó klematisz, sima hortenzia, hortenzia, potentilla, rózsa, sharon rózsa, somfa, japán spirea, orbáncfű és nyári édesség.

hirdetes

Várjunk késő tavaszig vagy nyár elejéig (miután a virágok kifakulnak), hogy lemetsszük azokat a cserjéket, amelyek a „régi” fán virágoznak (azaz az előző évi növekedésből). Példák: azálea, szépségbokor, menyasszonyi koszorú spirea, tavasszal virágzó klematisz, cotoneaster, deutzia, enkianthus, virágzó mandula, forzitia, mophead hortenzia, orgona, gúnynarancs, havasi babér, ninebark, ranglea, vidodondiris, oakleaf , weigela, wisteria és varázsmogyoró.

Ha túl korán metsszük őket, levágjuk azokat a bimbókat, amelyek idén tavasszal kinyíltak volna! A tavaszi virágzó cserjék metszésére a legjobb idő közvetlenül a tavaszi virágzás elhalványulása után van.

Mikor metsszünk fákat és örökzöldeket?


Az örökzöld cserjéket (tiszafa, magyal és bukszusfa) és az örökzöld fákat (lucfenyő) metsszük le tél végén vagy kora tavasszal, amikor még nyugalmi állapotban vannak, és az új növekedés megkezdése előtt. A fenyőket június elejétől július elejéig metszik.

Az árnyékos fákat, például a tölgyet, a juhart, a katsura-t és a gyertyánt tél végén vagy kora tavasszal metsszük meg.

Várjuk meg a tavaszi virágzó fák, például a somfa, a vörösbimbó, a cseresznye, a körte és a magnólia metszését, amíg el nem virágzik.

Néha nehéz megmondani, hogy egy fának vannak-e elhalt ágai magasabban, hacsak nem mászunk fel rá. Emiatt ésszerű lehet favágót bérelni az elhalt fák metszéséhez 3 évente. 

hirdetes

Metszési útmutató

 

MIKOR                     

 

Alma             Késő téltől kora tavaszig         
Abelia             Késő téltől kora tavaszig         
Azálea             Késő tél vagy a tenyészidőszakban     
Pillangóbokor         Késő tél 
Tiszafa             Késő téltől kora tavaszig    
Cseresznye         Késő téltől kora tavaszig 
Hibiszkusz         Kora tavasszal 
Hortenzia         Többnyire késő tél
Őszibarack         Késő téltől kora tavaszig     
Szilva             Késő téltől kora tavaszig 
Rózsa             Kora tavasz 
Füstbokor         Tél végén vagy kora tavasszal
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-31

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

A tavaszi salátakert gondozása kifejezetten hálás munka, hisz kisebb energiával is csodás salátáid teremhetnek: így fogj neki áprilisban a tavaszi salátakerthez!

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dóziskompenzáció

az a mechanizmus, amelyben az eltérő géndózis (dózis 4.) esetében bizonyos ivarhoz kötötten... Tovább

húspép

baromfiipari melléktermék, amely főként az emberi fogyasztásra alkalmatlan bélrészekből stb.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés