Télen is kertészkedhetünk, megmutatjuk, hogy mik a legfontosabb feladatok

hirdetes

A legfontosabb januári kerti teendők

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bizony, vannak olyan feladatok a kerttel kapcsolatban, amiket januárban, a tél közepén érdemes elvégeznünk. Szakértőnk mostani cikkében a legfontosabb tennivalókat osztja meg veletek, tartsatok velünk! 

Télen is kertészkedhetünk, megmutatjuk, hogy mik a legfontosabb feladatok

Hoszabbak a nappalok…Már érzékelhetően hosszabbodnak a nappalok, még a konyhaasztalon is jobb kedvvel foghatunk hozzá a veteményes megtervezéséhez. A gazdaboltokban ilyentájt már feltöltik vetőmagkészleteket és a télvégi lemosó permetező szereket is egyre gyakrabban ajánlgatják a kereskedők. Ezért kezdjük az évet egy leltárral, milyen vetőmagok maradtak meg tavalyról, a fel nem használt növényvédő szerek szavatossági idejét is érdemes számon tartani.

Zöldség és burgonya..

A zöldség, burgonya tárolását is gyakrabban ellenőrizzük, hiszen a tavalyi sok csapadék sokat ronthatott a tárolhatóságukon. Fagymentes napokon egy kis szellőztetést is beiktathatunk fölöttük, ugyanis azok a gázok, amiket a tárolt zöldségek „kilélegeznek”, érésgyorsítóként hathatnak, s ezért gyorsabban romlásnak is indulnak az egészséges termények is.

Ha van fóliasátor

Más a helyzet, ha fóliasátor is van a kertben. Akkor lehet találni tennivalót a ház körül. Azok a fóliák, amelyeket többéves használatra vettünk, rendszerint a téli hónapokban is a feszítő vázon maradnak. Havazásnál tehát arra is legyen gondunk, hogy ne csupán az örökzöldeket, fákat, bokrokat szabadítsuk meg a hó terhétől, hanem a fóliasátrakról is óvatosan söpörjük le a havat, mielőtt a vázak összeroppannának. Ilyenkor ugyanis legtöbbször nem a fólia szakad be, hanem a tartólécek törnek, műanyag csövek görbülnek.

hirdetes

Legbiztosabb megoldás persze, ha nem hagyjuk fenn a fóliát télre, de ha mégis, akkor a leolvasztás is több sikerrel járhat, mint a söprű. Fóliázásra azonban csak a hajtatásra nagyon elszánt kertészkedők vállalkozzanak és csak alapos kerti területismeret birtokában. Lehetőleg gyorsan melegedő, laza talajt válasszunk, azt is lehetőleg szélárnyékos és ha lehet, napos helyen.

Mekkora legyen a fólia sátor?

Mekkora legyen egy családi ellátásra alkalmas fóliasátor? Általában a kisebb légterű fóliákat 4-5 méter széles, 2 méter magas és 7-10 méter hosszúra szokták szabni. Akik piacra is termelnek, persze sokkal hosszabb, akár 50-100 méter hosszú sátrakat is készítenek.

Januárban a gyümölcsfák rendszerint még mélynyugalomban vannak, mondhatni mélyálomban alszanak, valamennyi élettevékenységük minimálisra csökken. Ilyenkor, ha engedi az idő, hozzáfoghatunk a korona alakításhoz, idősebb fák esetén a korona ritkításához. Ezt a munkát azonban mindig mértéktartással végezzük, mert ha túl sok ágat távolítunk el – a szellősebb, betegségekre kedvezőtlenebb térállás érdekében – sokszor vízhajtások fejlesztésére serkenthetjük fánkat.

hirdetes

Fák…

Ilyenkor érdemes gondolni az ifjító beavatkozásokra is. Ifjítással az idős, elhanyagolt fákat általában rendbe lehet hozni. Fontos, hogy a fa törzse és gyökérzete egészséges legyen. Általában az alma, körte, birs jól viseli ezt a jelentős csonkítást. Az ágakat igyekezzünk a hajlásoknál, a könyöknél eltávolítani, mert általában itt találhatók a rejtett rügyek, amelyek majd kihajtanak, hogy pótolják a veszteséget. A többi visszamaradt gallyat, vesszőt viszont már ne bolygassuk, mert minél több, úgynevezett nedvszívó gally marad a fán, annál gyorsabban helyrejön és kiheveri ezt a műtétet.

Mindezen munkákhoz szükséges eszközöket pedig még a hónap elején nézzük át, ápoljuk, élezzük, hogy ha majd kézbe vesszük, ne okozzanak bosszúságot és szép sima metszlapokat készíthessünk velük.

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hallift

duzzasztóműveknél alkalmazott berendezés, amikor az alsó és felső víztér különbsége... Tovább

Gombaölo Amistar

Az Amistar-t megelőző preventív jelleggel alkalmazható, még az első tünetek megjelenése... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet