Készíts te is dekoratív kerti szegélyt saját kezűleg, most megmutatjuk hogyan teheted ezt meg

Kerti szegély létrehozása saját kezűleg

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kerti szegély a befejező simítás egy szépen megkomponált kertben, ami egyben ki is jelöli minden növény saját felségterületét. Így készítheti el néhány egyszerű lépésben.

Hozz létre saját kezűleg csodaszép, dekoratív kerti szegélyt, most megmutatjuk hogyan.

Kerti szegély készítése – Döntsük el, hol szükséges

A szegélyezésre mindenütt szükség van, ahol két különböző típusú fedőréteg, mint pl. murva és forgács, találkozik. Ugyancsak jól mutat a különféle típusú gyepek és díszfüvek között, hogy mindkét fajta növény jobban érvényesülhessen. Végül mindenféle kövecses részhez, sziklakerthez vagy kerti szoborhoz is jól illik.

Kerti szegély készítése – Első típus: a tömör

Sokféle szegély létezik, de a legtöbbjük két csoportba sorolható. Az első típus a tömör csík, ami tekercsben kapható. Anyaga lehet fém, gumi vagy műanyag, és rendszerint barna vagy fekete színű. Erről Maureen Smith kertrendező így vélekedik: “ A fém vagy gumi alapú szegélyek könnyen megrepedeznek, főleg ha a gyep karbantartása közben nem kerülik meg őket.”

Kerti szegély készítése – Második típus:  különálló kövek

A második fajta szegélyezés különálló kövekből áll, melyek lehetnek tégla, kagyló vagy természetes kavics alakúak.  Maureen Smith kertrendező ezeket javasolja. “Tartósabb és tetszetősebb.”

Kerti szegély készítése – Ássunk árkot

A szegélyezés kialakításakor a kiásandó árok mélységének eltalálása a legnehezebb feladat. Vegyük a szegélyárok egy szakaszát mértékül. Az árok teteje magasabban kell, hogy feküdjön, mint a gyep, murva, vagy egyéb felület, de nem annyira, hogy kirívó legyen. Fontos, hogy elég mély legyen, hogy ne lehessen benne megbotlani.

Kerti szegély készítése – A szegély elhelyezése

Ha köveket használunk, minden újabbat az előzővel egy szintbe fektessünk. Próbáljuk a kövek közötti hézagokat a lehető legkisebbre hagyni. Ehhez a legjobb megoldást az egymásba záródó kövek adják. Ha tekercsből dolgozunk, használjunk vízmértéket a szintkülönbségek kiküszöbölésére. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek az alapok elsajátításával!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hatósági húsbolt

kezeléssel fogyasztásra alkalmassá tett v. csekélyebb tápláló- és élvezeti értékű hús,... Tovább

Kerti ötlet

Ahány ember, annyiféle kert van. Mindenki másképp képzeli el álomkertjét, más ötleteik... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert