Kerti szárítás és tartósítás ősszel: Így tedd el a gyógynövényeket, virágokat, zöldségeket, fűszereket ősszel

Kerti szárítás és tartósítás: Így tedd el a gyógynövényeket, virágokat, zöldségeket, fűszereket ősszel

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nem csak a nyári hónapokban élvezheted a friss ízeket és illatokat - a kerti szárítás és tartósítás módszereivel az őszi természetesség és gazdagság megőrizhető. Ismerj meg néhány hatékony módszert, hogy az év bármely szakában élvezhesd a kerted zamatos terméseit!

Kerti szárítás és tartósítás ősszel

#1. Gyógynövények és fűszerek szárítása

Az őszi hónapok ideálisak a gyógynövények és fűszerek szárítására. Válassz napos, száraz napokat, hogy a növényeket könnyen és gyorsan szárítsd meg. Kötegezd össze a használni kívánt növényeket, és lógasd fejjel lefelé egy száraz, jól szellőző helyen. Miután a növények teljesen kiszáradtak, aprítsd fel őket, és helyezd el légmentesen zárható üvegekbe vagy tasakokba.

#2. Virágok szárítása

Az őszi virágok szárítása segít megőrizni a szépségüket és illatukat. Válassz olyan virágokat, amelyek még frissek és hibátlanok. Távolítsd el az érett vagy sérült részeket. Csoportosítsd a virágokat és lógasd fejjel lefelé, vagy helyezd őket egy szárítóra. Amikor a virágok megszáradtak, használhatod őket dekorációnak, illatosításra vagy akár fürdővizekhez.

#3. Zöldségek és gyümölcsök aszalása

Az aszalás egy hatékony módszer, hogy az őszi zöldségek és gyümölcsök tartósítva maradjanak. Használj aszalógépet vagy akár a sütőt alacsony hőfokon. Kockázd fel a zöldségeket vagy gyümölcsöket egyenlő méretű darabokra, majd helyezd el őket az aszalóban vagy sütőben. Az aszalás folyamatát figyeljük, és amikor a darabok kiszáradtak és rugalmasak, tárold őket légmentesen zárható edényekben. Ezt a szárított paradicsom receptet ki ne hagyd, hiszen ez az olaszok kedvence is!  

#4.  Aromás olajok és ecetek készítése

Az őszi gyógynövényekből és fűszerekből készíthetsz ízesített olajokat és eceteket. Tölts egy üvegbe friss, megtisztított gyógynövényeket vagy fűszereket, majd önts rá minőségi olívaolajat vagy ecetet. Zárd le az üveget, és hagyd állni sötét helyen legalább két hétig. Az ízesített olajok és ecetek kiválóan alkalmasak főzéshez és salátákhoz.

#5.  Tárolás és címkézés

A szárított növényeket, virágokat, zöldségeket és gyümölcsöket tárold jól záródó, légmentesen zárható edényekben vagy tasakokban. Ne felejts el címkéket készíteni, hogy tudjuk, milyen növények vagy keverékek vannak az adott edényben. Tárolás előtt ellenőrizd, hogy az anyagok teljesen kiszáradtak-e, hogy elkerüld a penész vagy rothadás kialakulását.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

euriökfajok

az ún. tág tűrésű növény- v. állatfajok, a környezeti tényezők megváltozásához... Tovább

anaerob szervezetek (anaerobionták)

alacsonyabb fejlettségű élőlények. Vannak közöttük olyanok, amelyek oxigén jelenlétében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság kert kertfenntartás Zöldség