Kártevő irtás a konyhakertben és a földön: például a lótetű, a pocok és a hangya elleni védekezés módok

A konyhakertek legelvetemültebb kártevői hobby és bosszankodó kertészek számára

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Jártál már úgy, hogy lefekvéskor még gyönyörködtél kerti munkád látványában, majd reggel felébredve egy harcteret találtál a helyén, vagy kiforgatott növényeket, szétrágott leveleket, elrágott gyökereket? Összeszedtük az első három legutálatosabb kártevőt, ami kerted mellett idegeidet is gyilkolja.

Bosszantó és elkeserítő amikor kertünket és munkánkat tönkreteszik a kártevők.

Azok az átkozott...........!

Számos tapasztalt és még több kezdő kertésznek okoz napi szintű bosszúságot az a rengeteg kártevő, ami mindössze néhány hét, vagy akár egyetlen éjszaka alatt tönkrevágja több heti, vagy havi munkáját. Rangsorolni nehéz ezeket a kártevőket, hiszen mindenki kertjében más terem. Így elsőként azokat a „best”-eket mutatjuk be, amik a legtöbb kertész életét keserítik meg. Utáljátok a lótetűt, a hangyát és a pockot! Joggal! Élni, és élni hagyni? Lehet-e? Mikor lehet és hogyan?

Gyakorlott és kezdő kertészek életének megnyomorítója ez a három kisállat. Aki csak abban töri a fejét, hogy egyszer kertészkedni fog, érdemes előre tájékozódnia és felkészülni a várható apró, de munkánk gyümölcsére veszedelmes kártevők elleni háborúra. Szeretjük az állatokat és a lótetű is lehet valaki szemében maga a gyönyörűség, és tudjuk azt is, hogy a pocok is édes, amíg szét nem kapja kertünket, mint majom a zsebórát, és azt is tudjuk, hogy a hangyakolóniáknak rengeteg hasznos hatása is van a természetre.

Így tudjuk azt, hogy nehéz az együttélés ezekkel a teremtményekkel. Elsődleges elvünk az „élni és élni hagyni”, de megértjük, ha a szorgos gazdák türelme elfogy. Ötleteinkben igyekszünk szem előtt tartani azok nézőpontjait is, akik nem szeretnének vegyszert használni kertjeikben, vagy igyekeznének minél kevesebb méreganyaggal védekezni a kártevők ellen. Viszont van az a pont, ahol ez már elkerülhetetlen. Szóval, ezeknek a bosszantó kis szerzeteknek szentelünk most több figyelmet, ismerkedj meg velük közelebbről!  

Lótetű: a bitang 

Ronda vagy szép? Kinek milyen?!

A lényeg a tény, hogy legalattomosabb szokása a gyökereket telibe kaszálása, így szépen kiírtja azt, amin napokon keresztül dolgoztunk. Ez a 4-10 cm-s kártékony rovar gyakorlatilag nem válogat. A föld alatt járatot épít magának, és ami az útjába lóg, azt elrágja, de csak azért, hogy a járata átjárható legyen. Az oda kerülő rovarokat és bogarakat eszi szívesen. Többen is élnek egy járatban, ezért van az, hogy irtó gyorsan, akár néhány hét alatt elintézi a kert azon részét, ahová befészkelte magát. Szóval Ő „csak” építkezik odalent, mi meg fönt bosszankodunk.

Honnan tudod, hogy lótetűd van?

Hát onnan, hogy egyrészt ujjnyi vastag lyukakt látsz a földben, másrészt láthatod magát a lótetűt is. Már, ha elkezdesz gyorsan ásni. Menekülés miatt vagy maga is előbújik, vagy Te fordítod ki a földből.

Védekezési lehetőséged

Sajnos muszáj elpusztítani. Ezért a gyűjtésre kell törekedni, majd elpusztítani.

Az alábbi türelemjátékokból válaszhatsz:

  • margin-left: 36pt; ">kiásod, és összeszeded, elintézed;
  • margin-left: 36pt; ">vizet vezetsz a járatokba és megvárod, míg kijön;
  • margin-left: 36pt; ">étolajat öntesz a járatokba és megvárod, amíg felbukkan;
  • alácsapdázhatod egy üveggel és egy fadarabbal, bár ez a macerásabb és kérdésese, hogy belemegy-e, de ha már egyszer valakinek, sikerül, hátha pont Te leszela következő, akinek bejön;
  • van egy szer, ami fonálférgekből áll, kiszórhatod ezt is. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai szennyvíztisztítás

ált. a mechanikai és a ->kémiai szennyvíztisztítás után v. túl híg szennyvíz... Tovább

bárányok tenyésztésbe vétele

nagymértékben függ az állatok korától, fejlettségétől, testtömegétől, továbbá az adott... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet