A legádázabb kerti kártevők - mutatjuk, hogyan védekezz ellenük

hirdetes

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kerti kártevők elleni védekezés

Japán cserebogár (Popillia japonica)

A japán cserebogarak a kertészek legfőbb ellenségei közé tartoznak, tragikus elképesztő károkat képesek okozni a kertben.

Miről ismerhetők fel a japán cserebogarak?

A japán cserebogarak nagyon mutatós rovarok, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a legrosszabb kártevők közé tartoznak. Színjátszós kékeszöld fejük, és barna fedőszárnyaik vannak, testük pedig nagyjából 2,5 cm hosszú. A kifejlett példányok június környékén kezdenek előbújni a talajból.

Hogyan szabadulj meg a japán cserebogaraktól

Tavasszal érdemes ágyásfedő fóliákat felhúzni, és felszedni minden egyes japán cserebogarat, amit csak megpillantasz. Ezeket aztán szappanos vízben végezheted ki, némi neem olaj hozzáadásával. A japán cserebogarak ellen külön ezeknek készített csapdákat is bevethetsz.

hirdetes

Földibolhák (Alticinae)

A földibolhák sok kertész legrosszabb rémálmai. Ezek az apró szörnyetegek képesek egyetlen éjszaka alatt bekebelezni egy padlizsánlevelet. Első sorban a fiatal, zsenge palántákat támadják meg, különös tekintettel a babokra, a káposztára, a kukoricára, a padlizsánra, a burgonyára, a paradicsomokra, és a paprikákra. Ha mindez nem lenne elég, baktériumos és vírusos fertőzéseket is terjesztenek.

Miről ismerhetők fel a földibolhák?

A földibolhák apró, ugráló rovarok, amik méretükhöz képest gyorsan képesek helyet változtatni kertedben. A kifejlett példányok testét kemény külső váz védi, ami miatt nehéz végezni velük. Lárváik aprók, sárgás színűek, és hernyószerűek. Ezek a talajban élnek és a növények gyökereivel táplálkoznak. A nyári meleget élvezik a legjobban.

hirdetes

Hogyan szabadulj meg a földibolháktól

Légy nagyon figyelmes. A téli kerttakarítás elengedhetetlen feladat, mert a földibolhák a talajban telelnek át. Az ágyásvédő hálók remek védelmet nyújtanak ellenük, de ügyelned kell rá, hogy alaposan lezárd ezek széleit, elvégre rendkívül apró rovarokról van szó, amik a legkisebb résen is átférhetnek. A kifejlett példányok ellen sárga ragacsos csapdák vethetők be, és persze a neem olaj is alkalmazható ellenük.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


üzemi tényezők

a mg. vállalat termelésére és ezen keresztül a jövedelmezőségére ható irányítási,... Tovább

fentin-hidroxid és fentin-acetát hatóanyagú gombaölő szerek

hatóanyagukban szerves kötésben ónt tartalmaznak. Bár a nehézfémek növényvédelmi célra... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Növénytermesztés Növényvédelem permetezés