A legádázabb kerti kártevők - mutatjuk, hogyan védekezz ellenük

hirdetes

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kerti kártevők elleni védekezés

Aknázólegyek lárvái (Agromyzidae)

Az aknázólegyek lárvái nem csupán elcsúfítják a növényeket – súlyosabb károk esetén a növény egyszerűen képtelenné válik a túlélésre. Ezek az apró hernyók a levelek szövetein rágják keresztül magukat, ezzel pedig csúnya, nagyon jellegzetes nyomokat hagynak maguk után azokon. Az aknázólegyeknek több fajtája is van, de lárváik mind ugyan olyan veszélyesek a növényekre.

Miről ismerhetők fel az aknázólegyek lárvái?

Magukat a legyeket nehéz felismerni, mert apró, fekete rovarok csupán, azonban a lárvák jellegzetes nyomokat hagynak maguk után, amikről könnyű azonosítani a problémát. Ezek az apró kártevők végigrágják magukat a levelek szövetein, és girbegurba vonalakat hagynak maguk után.

Hogyan szabadulj meg az aknázólegyek lárváitól

hirdetes

Ezek a hernyók viszonylag könnyen „kezelhetők”. Nincs más dolgod, mint lecsípni a megkezdett leveleket, és a vonal végénél (ahol éppen járnak) összenyomni őket. Védekezés gyanánt rendszeres neem olajos kezeléssel is megelőzheted a problémákat.

hirdetes

Pajzstetvek (Coccoidea)

A pajzstetvek különösen a szobanövényekre jelentenek veszélyt, de megfelelő körülmények között a szabadban is találkozhatsz velük. Ezek a kártevők – mint sok másik ezen a listán – a növények nedveivel táplálkoznak, és életciklusuk minden szakaszában gondot okozhatnak, ráadásul mézharmatot hagynak maguk mögött, ami elősegíti a növénybetegségek terjedését.

Miről ismerhetők fel a pajzstetvek?

A pajzstetvek a meleg, száraz helyeket kedvelik, ezért fordulhatnak elő házon belül is. Vizsgáld meg növényeidet (különösen a levelek alján és száránál), és figyelj oda az apró, barna, ovális foltokra. A hím egyedek apró repülő rovarok.

Hogyan szabadulj meg a pajzstetvektől

Ha pajzstetvek kínozzák növényeidet, akkor metszd le a megszállott részeket, a maradék helyekről pedig dörzsöld le őket egy puha ecsettel és némi szappanos vízzel. A növényeket ez után rendszeresen fújd le neem olajos oldattal, hogy megvédd őket a további támadásoktól. Természetes ellenségeik – mint listánk összes többi kártevője esetén – ezek ellen is sokat segíthetnek, ezért érdemes hívogató körülményeket teremteni számukra.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


baktériumhordozás

az a jelenség, amikor valamely ->fertőző betegségen átesett szervezetben a kórokozók, a... Tovább

feliszapolódás

a folyók medrében, az öntözőcsatornákban, talajcsövekben, a műtárgyak víz alatti részein... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Növénytermesztés Növényvédelem permetezés