A legádázabb kerti kártevők - mutatjuk, hogyan védekezz ellenük

hirdetes

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kerti kártevők elleni védekezés

Takácsatkafélék (Tetranychidae)

A takácsatkafélék rendkívül gyakori kártevők, és nagyon súlyos pusztítást okozhatnak házon belül vagy melegházakban. A levéltetvekhez hasonlóan kolóniákban élnek és a növények nedveivel táplálkoznak. Kedvelik a száraz, meleg helyeket, különösen ott, ahol természetes ellenségeikkel a rovarirtó szerek már végeztek. Apró termetük miatt a széllel is képesek „utazni”, ezért gyorsan terjednek.

Miről ismerhetők fel a takácsatkafélék?

Ezeket az apró kártevőket nehéz észrevenni, és valószínűleg nem is rájuk, hanem finomszálú hálóikra és/vagy a növények levelein megjelenő foltra figyelsz majd fel inkább. Maguk a rovarok durván tűhegy méretűek, és pirosas barna színűek.

Hogyan szabadulj meg a takácsatkaféléktől

A takácsatkafélék ellenállnak a legtöbb rovarirtó szernek, sok kertész ezért túlzásba viszi ezek használatát, és ezzel a kártevők ellenségeit pusztítják inkább el. A legegyszerűbben úgy szabadulhatsz meg tőlük, ha lemetszed a növények ellepett részeit, majd lelocsolod a megmaradt részeket erős vízsugárral, hogy lemosd a maradék kóbor példányokat. Barátkozz meg a katicákkal és a zöldfátyolkákkal, ugyanis a takácsatkákat is előszeretettel vadásszák. Ha igazán komoly atka problémával állsz szemben, akkor neem olajos vagy szappanos spray-vel kezeld növényeidet egy-két hétig.

hirdetes

Bagolylepkefélék lárvái (Noctuidae)

A bagolylepkefélék lárvái a talajban töltik a telet, hogy aztán tavasszal újult erővel bújhassanak elő, és pusztítsák el növényeidet. Ezek a hernyók a növények tövét rágják át, gyakran egyszerűen kivágva azokat, mint egy fát.

Miről ismerhetők fel a bagolylepkefélék lárvái?

Ezeket a hernyókat érdemes kora reggelente és esténként keresgélni a kertben. Különös ismertetőjelük nem igazán van, mert többféle színűek lehetnek, ráadásul mintázataikban is különböznek egymástól. Durván 5 centi hosszúra nőnek meg. Az általuk okozott jellegzetes károkat azonban garantáltan észreveszed majd.

hirdetes

Hogyan szabadulj meg a bagolylepkefélék lárváitól

Ezeket a hernyókat legegyszerűbben úgy fékezheted meg, hogy felhúzol egy réteg barikádot növényeid szára köré. Ezen kívül érdemes reggelente és esténként végigjárni a kertet, és összegyűjteni az összes ilyenkor portyázó lárvát. A növényeid töve köré szórt kovaföld is segíthet, ami kiszárítja a puhatestű rovarokat. Jó ötlet madarakat és szentjánosbogár-féléket is csalogatni a kertbe, mert ezek a bagolylepke-hernyók természetes ellenségei.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


altalajöntözés módszere és eszközei

a talajfelszín alatt rendeltetési helyére juttatott ->öntözővíz hasznosítása az... Tovább

ásványi eredetű talajok

kevés szervesanyag-tartalmú (pl. futóhomok, nyersöntés, sivatagi) talajok. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Növénytermesztés Növényvédelem permetezés