Kerti szerszámok saját kezűleg - Tudod, hogy lehetséges olcsóbban megúszni a kertészkedést? Készíts saját magad kertészeti eszközöket háztartási cikkeidből és még a környezetet is véded vele!

hirdetes

Készíts te is saját kezűleg kerti eszközöket háztartási cikkekből!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kertészkedés költséges vállalkozás lehet, különösen, ha szakembert bízunk meg vele. Ha magad is beleásod magad a koszba, csökkentheted a költségeidet és az egészségednek is jót tesz (a kertészkedés előnyei a kalóriaégetéstől a szív erősítéséig terjednek)! Egy másik módja a takarékos kertészkedésnek, ha kihagyod egy csomó drága eszköz vásárlását és ehelyett találsz okos módszereket arra, hogy a szemetet kincsekké alakítsd. Íme néhány egyszerű módja annak, hogy pénzt takaríts meg azzal, hogy a hétköznapi háztartási cikkeket praktikus kerti eszközökké alakíts át.

Újrahasznosított kerti szerszámok

Joghurtos dobozok kerti felhasználása

A "legsokoldalúbb" díjért üres joghurtos dobozok (és rokonaik, a műanyag tejföl- és margarinos dobozok is) versenghetnének. 

Gallér a rovarok ellen. Védd meg a fiatal palántákat az éjszaka mászkáló férgektől úgy, hogy egy joghurtos doboz aljának levágásával készült gallérral veszed körül őket. A doboz többi részét 2-3 centire süllyeszd a földbe, hagyva 5-6 centit a talaj felett. A gallért tetszés szerint eltávolíthatjuk, amikor a növény szára megkeményedik.

Egyszerű gombóc. A kisméretű műanyag dobozok tökéletesek szemcsés műtrágyák, valamint jégmentesítő pellet vagy homok kihordására és szórására télen az úttesten és a járdákon.

Olcsó virágcserepek. A legalább 5 cm mélységű dobozokból ingyenes virágcserepek készíthetők, ha szöggel kilyukasztjuk az alját.  Még a külsejét is lefestheted, ha úgy tetszik.

Dobd be a törülközőt (vagy abroszt)

Adj új életet a kopott törölközőknek a kertedben. A régi terítők, takarók vagy lepedők is működnek. Szinte végtelenül sokféleképpen fel lehet használni ezeket a rongyokat, de íme néhány a leghasznosabbak közül.

hirdetes

Növényi nyakkendők. Vágd csíkokra a régi törölközőket, hogy biztonságos kötéseket készíts a támasztó növények számára. Lehet, hogy nem néznek ki elég jól az előkert évelő ágyásához , de a frottír gyengéd simogatása tökéletes a nehéz zöldségek, például a paradicsom vagy a dinnye feltartására.

Ültetőponyva. Amikor gödröt ásol, teríts a közelben egy régi vinil terítőt, hogy elzárd a szennyeződést. Így nem veszíted el az értékes termőtalajt  és az ültetés befejezése után egy pillanat alatt megtisztítod. Használhatod ezt a rögtönzött ponyvát talicska helyett nehéz vagy terjedelmes tárgyak, például növényrészek, talajtakaró zsákok vagy gyomhalmok mozgatására az udvaron. 

Fagyvédelem. Egy könnyű takaró, törölköző, lepedő vagy terítő megmentheti zsenge egynyári növényeidet a biztos haláltól, ha fagy várható. Ügyelj arra, hogy a széleket a növények köré csavard, hogy megakadályozd a hideg levegő besurranását.

Az újságok lefedik a kertet

hirdetes

Gyom gát. Az újságok kulcsfontosságú összetevői lehetnek a kerti ágyásoknak, más néven lasagne-kertészetnek. Ha ásás nélkül szeretnél új ültetőteret létrehozni, nyírd le a területet a lehető legrövidebbre, terítsd be 6 vagy több réteg újságpapírral és tegyél rá annyi komposztot, talajt vagy talajtakarót, hogy a helyén tartsd a papírokat. Néhány hónap alatt az újságlapok elfojtják a gyomokat és a füvet, majd elpusztulnak a csupasz talajba. Ezután egy érintetlen ültetőágyást kapsz, amely készen áll a fák, cserjék vagy virágok fogadására.

A komposzt szénforrása. A komposzthalomban lévő aprított újság „barna” anyagnak számít, amely szenet szállít. Különösen jó, ha hozzáadod a "zöld" nitrogénben gazdag anyagok hozzáadását, hogy a bomlási folyamat megfelelően működjön.
Magcserepek. Tekerj újságpapír csíkokat egy kis tégely köré és dugd be az egyik végét, hogy praktikus, biológiailag lebomló edényeket készíts a magok kiindulásához.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

küllem

az állat külső testalakulása. Megítélésekor nemcsak az egyes testrészek méreteit veszik... Tovább

Tessedik Sámuel Fõiskola

Fõiskola A Tessedik Sámuel Fõiskola mezõtúri székhelyû Mezõgazdasági Fõiskolai Kara a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek