Kertészkedés kezdőkenk

hirdetes

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Mit kell tudni a kezdő kertészeknek

További zöldségek, amiket kipróbálhatsz kezdő kertészként

Ha a retkek még jobban meghozták a kedvedet  a kertészkedéshez, akkor íme néhány további zöldség, amikkel kísérletezhetsz kertedben!

Cékla – Egyszerű termesztés

A cékla termesztése sokban hasonlít a retekéhez. A magvakat valamivel mélyebbre kell ültetni a talajban (durván 6 mm-re), és később az érettebb palántákat 10-12 cm-re kell ritkítani egymástól. Fontos továbbá észben tartani, hogy a cékla kétnyári növény, ami azt jelenti, hogy az első évben nem virágzik és így nem is termel magokat.

Ehhez a talajban kell hagyni őket egész télen, hogy a második évben újra feléledjenek és be lehessen takarítani a magvaikat. Ha sikerült tartósítanod retkeidet, akkor ugyan így menni fog a cékla is. A leveleket már az első kibújásuktól kezdve az érett cékla betakarításáig bármikor leszüretelheted, akárcsak a retekét.

hirdetes

Kerti saláta – Folyamatos szüretelés

A kerti saláta nem ideális savanyításra, viszont rendszeresen szüretelhető, ahogy új és új leveleket növeszt a kertben (amíg meg nem unja, és nem hoz többet). A kerti salátának valójában még a gyökerei is ehetők, ezért is kedvelik annyira őket a kerti rágcsálók. Az emberek ritkán eszik meg a gyökereket, pedig kifőzve, vagy püréként kiválóak lehetnek (ízléstől függően persze).

hirdetes

Bónusz tipp: A komposztzsákok felhasználása a kertben

Ha a komposztzsákos módszert választottad, akkor szedd össze a zsákokat, de hagyd meg a komposztot a kertben. A műanyag a magok szüreteléséig eltelt napok során valószínűleg kellően lefojtotta a gyomokat, hogy a terület ideális legyen az ültetésre. Adj hozzá egy kis plusz komposztot a megmaradt adagokhoz, és máris van egy komposztágyásod, amit nem kell felszántanod. Remélem, hogy sokat tudtam nektek segíteni, vágjatok bele a növénytermesztésbe minél hamarabb! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


Mv Gorsium (Mv 04—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlödési stádiumban... Tovább

bőrizomtömlő

különböző férgek mozgásszerve. Külső rétege hámra és irhára tagolódik, alatta van a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert