Kertészkedés kezdőkenk

hirdetes

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Mit kell tudni a kezdő kertészeknek

A magok megőrzése

Szóval mi lesz azzal a 6 palántával, amiket hagytál tovább nőni az ágyásodban? Amikor eléggé érettnek érzik magukat, és a hőmérséklet is elég magas, ezek a retkek virágokat hoznak majd. A szüretelést követően vegyél vissza e palánták öntözéséből heti 1 alkalomra, ha nem esik az eső, vagy csak akkor öntözd őket, ha a talaj felső 2,5 cm-e teljesen kiszáradt. Ez segíthet virágzásra és magtermelésre ösztönözni a retekeket.

Várd ki a megfelelő időpontot

A meleg vidékeken tavasszal ültetett retkeknek nagyjából 2 napra van szüksége, hogy magokat teremjenek, amik magtokokban jelennek meg a palántákon. Azokon a helyeken, ahol a nyarak hűvösebbek, ehhez jóval több időre lesz szükségük. Az ősszel ültetett retkeknek elképzelhető, hogy nem is lesz lehetőségük magokat teremniük, mielőtt beállna a téli hideg. Ha a megduzzadt magtokok hegye a száradás jeleit mutatja, akkor hamarosan készen áll majd a betakarításra.

hirdetes

Takarítsd be a magokat

Amikor a magtokok száradni kezdenek, levághatod őket a növényekről. Ez egy papírzacskóban szárítsd ki őket. Fontos, hogy legyen közöttük elég levegő, és ne nyomd össze a tokokat, különben bepenészesedhetnek. Ha nem hajlandók elkezdeni száradni a növényeken, akkor „nyersen” is levághatod a magtokokat, hogy aztán sauté sütéssel finomra süthesd őket.

hirdetes

Ha a magok megszáradtak a papírzacskóban, akkor nyomkodd össze őket az ujjaiddal a zacskóban, hogy a magok kipotyogjanak belőlük a zacskó aljára. Ha ez is kész, akkor vágd ki a zacskó egyik alsó sarkát, és öntsd ki rajta a magokat. A megmaradó száraz tokdarabkákat elválaszthatod a magoktól, de ezekkel együtt is elültetheted majd őket, tehát ne törd magad nagyon velük.

Kezdődhet minden elölről

A magok elvetésétől végül visszatértél a magokhoz, tehát amikor legközelebb ideálisaknak bizonyulnak a körülmények a retekek számára, akkor újra elültetheted majd őket.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


108/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

A mezõgazdasági termékek harmadik országokban és belsõ piacon történõ megismertetésével... Tovább

eutrofizálódás

a vizek tápanyagokban, főként nitrogén- és foszforvegyületekben való gazdagodása, aminek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert