Kertészkedés kezdőkenk

hirdetes

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Mit kell tudni a kezdő kertészeknek

Ültesd el a magokat

Ha útmutatónkat követed, akkor a retekmagokat lehetőleg tavasszal ültesd el, amikor a napközbeni átlaghőmérséklet 21, az éjszakai pedig 10°C körül mozog. Fontos, hogy a csírázás csak akkor zajlik majd le sikeresen, ha a hőmérséklet sosem esik 7°C alá.

Ültethetsz olyan szokványos retekfajtákat, mint például a French breakfast, vagy a Cherry Belle, vagy választhatsz különlegesebb változatokat is, ha méretük nem haladja meg az 5 cm-t és 30 napon belül szüretelhetők (elvégre útmutatónk célja az, hogy egy nap leforgása alatt termeszthess magadnak kertedben).

Szórd el a magokat egyenletesen az ágyásod felületén, majd öntözd bele őket az ültetőközegbe (ha az útmutatót követed, akkor a komposztba). Ehhez lehetőleg egy olyan locsolókannát használj, aminek a feje egy zuhanyrózsához hasonlít. Ha nincs ilyened, akkor szúrj lyukakat egy műanyag palack aljára, és használd azt az öntözéshez.

hirdetes

Ezek után nincs más dolgod, mint egy vékony szövetponyvával vagy más, hasonlóan vékony anyaggal letakarni az ágyásodat, és lerögzíteni a széleit (pl. kövekkel vagy téglákkal), hogy a helyén maradjon. Fontos, hogy laza legyen, és ne feszüljön annyira, hogy lenyomja a talajt maga alatt.

Gondozd ágyásodat

Ha azt veszed észre, hogy mégis felbukkan egy-egy gyom ágyásodban, akkor óvatosan távolítsd el őket egy villa segítségével, hogy minél kevésbé zavard meg retkeidet. Ha így nem megy, akkor vágd vissza a gyomokat talajszintig, valahányszor újranőnek.

hirdetes

A gyomokat úgy tudod a retekpalántáktól, hogy az utóbbiak levelei mind egyformák, míg a gyomoké különbözni fognak tőlük. Ha öntözésre kerül a sor, akkor óvatosan távolítsd el a ponyvát az ágyásról. Erre akkor lesz szükséged, ha a talaj legfelső, 1 cm-es rétege száraznak érződik. Hacsak nem esik az eső, hetente 2-3 alkalommal kell majd megöntöznöd ágyásodat.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


Gram-festés

Ch. Gram által leírt baktériumfestési eljárás. Gentiana-ibolyával v. jódoldattal való... Tovább

Kisvárdai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kisvárda Szent György tér 8. 4600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert