Ismerd meg ezeket a kertészeti mítoszokat

Kertészeti mítoszok, aminek ne dőlj be!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Kertészeti mítoszok

8. Minden gyümölcsfából kettőt kell ültetni

Ezt a mítoszt annak a ténynek köszönhetjük, hogy egyes gyümölcsfa fajták képtelenek egy ellenkező nemű fa nélkül gyümölcsöt teremni. A virágzó növények megtermékenyítéséhez valamilyen beporzási folyamatra van szükség. Ez a folyamat teszi lehetővé a gyümölcsök termését. Az önmegtermékenyítés olyan növényeknél lehetséges, amelyeknél az női és hím ivarsejtek is megtalálhatók egy virágon belül vagy külön virágokban, ugyan azon a növényen. Azonban léteznek kivételek.

Nem minden fa képes saját maga megtermékenyítésére még akkor sem, ha a fenti kritériumok teljesülnek. Bizonyos alma-, szilva- és körtefajtáknak más fák virágjaiból származó virágporra van szükség megtermékenyítési folyamathoz. Itt lépnek színre a méhek, amik a gyümölcsfák elsőszámú beporzói.

Ez azt jelenti, hogy több mint egy alma- vagy cseresznyefára van szükség a kertben vagy valamelyik közeli kertben, hogy a méhek elvégezhessék a dolgukat. Két ugyan olyan típusú fa nem feltétlenül felel meg erre a célra – ugyan akkor kell virágzaniuk és más tekintetben is összeférhetők kell, hogy legyenek. Ha egy önmaga beporzására képtelen almafát ültetsz kertedbe, akkor keresned kell egy olyan fajtát, ami képes együttműködni vele. A legegyszerűbb persze első körben egy önmegtermékenyítő típust választani.

9. A hanyatló növények feltámasztása táplálás útján

Amikor egy növény valami miatt veszít életerejéből, sok kertész ösztönösen műtrágyával próbálja megtámogatni a „feltámasztását.” Ennek a félreértésnek az az alapja, hogy a „növénytápokra” gyakran valódi élelmiszerként tekintenek az emberek, és „etetni” próbálják velük a növényeket. Azonban egy kicsit is tapasztalt kertész is jól tudja, hogy a növények saját maguknak állítják elő az „élelmiszerüket” a levegőből, vízből és természetesen a napfényből. Több millió hektárnyi erdő és növényzet képes fennmaradni emberi beavatkozás nélkül.

A növények valóban képesek felélni a rendelkezésre álló ásványianyagokat a környező talajból, ami idővel a meggyengülésükhöz vezethet. Amikor ezeket az ásványi anyagokat műtrágya formájában kapják meg, akkor gyakran új erőre kaphatnak. De ez nem jelenti azt, hogy minden növényt fel lehet „támasztani” a tápanyagok ilyesfajta biztosításával. Az első lépés mindig kideríteni a hanyatlás okát. Gyakori okok lehetnek például a rovarok, fertőzések, környezeti behatások, szélsőséges időjárás és a sérült gyökerek is. A túl kevés vagy túl sok víz is negatívan hathat a növények egészségre, akárcsak a nem megfelelően vízelvezető talaj. A probléma ismerete nélkül az extra „etetés” akár teljesen felesleges is lehet.

10. A cukor és szódabikarbóna segít édesebb paradicsomokat termeszteni

A cukorral édesebbé tehetjük a szeletelt paradicsomokat, a szódabikarbóna pedig átmenetileg lúgosítja a talajt, amit gyakran „édes” talajként szokás nevezni savas/savanyú helyett. A termesztett paradicsomok édességének fokozása azonban nem feltétlenül ilyen egyszerű. A paradicsom fajtája illetve a kapott napfény mennyisége is befolyásolja a termések ízét, a pH-érték változása viszont korántsem olyan fontos tényező az ízt illetően.

Ha édesebb paradicsomokat szeretnél termeszteni, akkor édesebb paradicsomfajtákra lesz szükséged. A paradicsomok ettől függetlenül 6 és 6,8 közötti pH értékben érzik magukat a legjobban, ami enyhén savasnak mondható. Ezért egyáltalán nem javasolt lúgosítani azt, hacsak alapból nem túl savas.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-18

9 ötlet, hogyan gondozd kinti növényeidet télen

A hűvösebb éghajlaton lévő kertészek sosem tudják, télen milyen időjárásra számíthatnak. Íme, 9 ötlet kinti növények gondozásához, szélsőséges helyzetekre.

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-15

Gyomirtás sóoldattal: A hatékony és biztonságos módszer

A só nem csak a konyhában, hanem a kertben is hasznos! Nézd meg, hogy hogyan használatod biztonságosan és hatékonyan a gyomok kiirtására mérgek helyett!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-18

Mit tehetünk a kültéri pozsgás növényeinkért télen?

A legtöbb pozsgás növény szereti a kinti létet, akár kint is hagyható egész évre. Mégis van, hogy teleltetésre van szükségük, íme néhány általános tanács.

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2021-01-20

Egy téli virág felfedezése - a fekete hunyor

A télies virágok ritkák, ugyanakkor a fekete hunyor egyszerű szépségével, mely az első fagytól kezdve megjelenik, kész betölteni méltó helyét kertedben, lakásodban.

További cikkek ebben a témában


karbamid [urea, CO (NH2)]

színtelen, kristályos, vízben jól oldódó vegyület. Az emlősök intermedier anyagcseréjében... Tovább

marótárcsás árokásó gép

olyan földmunkagép, amely forgó marótárcsával termeli ki a földet az árokból. A föld a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet