Ismerd meg ezeket a kertészeti mítoszokat

Kertészeti mítoszok, aminek ne dőlj be!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Kertészeti mítoszok

6. Az ültető lyukat komposzttal és műtrágyával kell kitölteni

Ezt a mítosz bizonyára azoknak a kertészeknek köszönhetjük, akik szeretnének egy kis kezdőlöketet adni az újonnan elültetett vagy átültetett növényeknek. Ez kétségtelenül nemes szándék és a különböző ilyen adalékanyagok valóban segíthetnek a növények fejlődésében. Ennek ellenére nem az ültetés a megfelelő idő ezek alkalmazására.

Ha a növényt közvetlenül komposztba helyezed el, akkor a gyökerei tápanyagdús, ámde laza közegbe kerülnek, ami ráadásul a vizet is képes magába szívni. A növénynek így nem lesz szüksége gyökerei szétterjesztésére a valódi keményebb talajba. Ez csökkenti a növény stabilitását (ahogy azt az előző pontban kifejtettük). Egy másik komoly probléma akkor keletkezik, amikor az öntözés mértéke csökkenni kezd: a jó elvezetésű komposzt viszonylag hamar kiszárad, aminek hatására a gyökerek könnyedén száraz közegben találhatják magukat.

A műtrágyák továbbá képesek kárt tenni a gyökerekben, főleg a fiatalabb növényekében. A „megégett” gyökerek a fiatal növények hanyatlásának az egyik leggyakoribb okai. Miután sikerült a talajba ásott lyukba helyezni a növényt, temesd a gyökereit vissza ugyan azzal a talajjal, amit a lyukból kiástál, majd alaposan öntözd azt meg. Adj időt a gyökereknek, hogy saját maguk kezdjenek el tápanyagok után kutatni. Ez után jöhet a komposzt vagy a műtrágya a növény köré, de sosem túl közel annak tövéhez. Ezeket nem muszáj beásni a talajba, elég csupán talajtakaróval lefedni őket.

7. Az öntözés kihagyása szárazkertekben

Számos érv szól a szárazkertek mellett. Egyes kertészeknek muszáj szárazságtűrő növényekből összeállítaniuk kertjük kompozícióját a terület időjárási jellemzői (többnyire szárazság) vagy a vízhasználat korlátozása miatt. Mások szándékosan választják ezeket a kerteket, hogy sivatagra emlékeztető hangulatot varázsoljanak otthonukba, ami kevesebb törődést igényel a hagyományos kerteknél. Bármi is legyen az oka annak, hogy valaki szárazkertet alakít ki magának, észben kell tartani a következőt: a szárazkerteknek is szükségük van öntözésre!

Általában a szárazabb vidékekről származó növényekből szokás összeállítani a szárazkerteket, de még ezek a növények is igényelnek egy kis vizet az első évben. A levendula, az izsópfű, a zsálya, a cickafark, zsálya, és sok más növény mind jól tűrik a szárazságot (miután megfelelően kifejlődtek), de ez nem jelenti azt, hogy képesek víz nélkül élni. Rendszeres öntözésre van szükségük, még nyáron is. Még a sivatagos területeket is éri néha csapadék valamilyen formában.

A kaktuszok és pozsgások képesek saját szövetjeikben megtartani a nedvességet, így sokkal tovább bírják öntözés nélkül. A nyári forróságban elsárguló füvek visszanyerhetik zöld színüket egy esőzést követően. A vékony levelű növények elhanyagolása azonban nem valószínű, hogy képesek túlélni a nyarat egy kis öntözés nélkül.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-18

9 ötlet, hogyan gondozd kinti növényeidet télen

A hűvösebb éghajlaton lévő kertészek sosem tudják, télen milyen időjárásra számíthatnak. Íme, 9 ötlet kinti növények gondozásához, szélsőséges helyzetekre.

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-15

Gyomirtás sóoldattal: A hatékony és biztonságos módszer

A só nem csak a konyhában, hanem a kertben is hasznos! Nézd meg, hogy hogyan használatod biztonságosan és hatékonyan a gyomok kiirtására mérgek helyett!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-18

Mit tehetünk a kültéri pozsgás növényeinkért télen?

A legtöbb pozsgás növény szereti a kinti létet, akár kint is hagyható egész évre. Mégis van, hogy teleltetésre van szükségük, íme néhány általános tanács.

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2021-01-20

Egy téli virág felfedezése - a fekete hunyor

A télies virágok ritkák, ugyanakkor a fekete hunyor egyszerű szépségével, mely az első fagytól kezdve megjelenik, kész betölteni méltó helyét kertedben, lakásodban.

További cikkek ebben a témában


csatorna

nyitott árok v. zárt csőrendszer, a működéséhez szükséges műtárgyakkal, amelyben a... Tovább

118/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet