Ismerd meg ezeket a kertészeti mítoszokat

Kertészeti mítoszok, aminek ne dőlj be!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Kertészeti mítoszok

4. Ne öntözz délben

Erről biztosan te is hallottál már. A jószándékú kertészek mindenkinek azt tanácsolják, hogy ha nem szeretnék elpusztítani növényeiket, akkor tartózkodjanak a délben történő öntözéstől. Ezt a növények levelein lencséket képző vízcseppek veszélyével támasztják alá, amik összegyűjtik a nap sugarait, mintha csak apró nagyítók lennének.

Azt nem tudni, hogy az ókori mitológiának, vagy az iskolás gyerekek nagyítós gyújtogatásainak köszönhetjük-e ezt a mítoszt, de ha valaha próbálkoztál már így felgyújtani valamit, akkor biztosan tapasztaltad, hogy igazán időigényes lehet, és a lencsének mindig tökéletesen megfelelő szögben és távolságban kell lennie a felülettől, hogy elegendő hőt koncentráljon rá a gyulladáshoz.

Ha ez a mítosz igaz lenne, és valódi fenyegetés állna fenn a leveleken megpihenő vízcseppektől, akkor a nyári záporok utána óriási erdei és mezei tűzvészeket tapasztalnánk. A legtöbb kertész pont, hogy előnyösnek találja a tűző napon tikkadó növények felfrissítését. Ha valóban égésgyanús hegek jelennek meg a leveleken egy öntözést követően, akkor érdemes megvizsgálni az öntözővíz sótartalmát. A melegben elpárolgó vízből hátramarad a só, ami károsíthatja a levelek felületét.

5. A fák stabilitása érdekében mély lyukakba kell ültetni őket

A facsemeték átültetése során sok kertész aggódik azok végleges helyének stabilitásáról. A hatalmas szélviharok és egyéb időjárási tényezők elleni védelem érdekében az általános javaslat a fát a gyökere átmérőjénél kétszer mélyebb lyukba ültetni. Ezt a tanácsot sokan szentírásnak veszik.

Azonban az idők során megfigyelték, hogy nem a mélyebb, hanem mindinkább a szélesebb lyukak biztosítanak megfelelő stabilitást a fáknak. A mély lyukas megoldáshoz hasonlóan szintén a gyökércsomó méretének kétszeresét kell kimérni, azonban nem mélységben, hanem szélességben alakítani ahhoz a lyukat (tehát annak kétszeresére). Ez segít, hogy később a cseperedő fa gyökere szélesebb területen terjedhessen el, amivel sokkal jobban ragaszkodik majd a talajhoz, mintha mélyen, de szűkebb gyökérzettel fejlődne ki.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-18

9 ötlet, hogyan gondozd kinti növényeidet télen

A hűvösebb éghajlaton lévő kertészek sosem tudják, télen milyen időjárásra számíthatnak. Íme, 9 ötlet kinti növények gondozásához, szélsőséges helyzetekre.

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-15

Gyomirtás sóoldattal: A hatékony és biztonságos módszer

A só nem csak a konyhában, hanem a kertben is hasznos! Nézd meg, hogy hogyan használatod biztonságosan és hatékonyan a gyomok kiirtására mérgek helyett!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-18

Mit tehetünk a kültéri pozsgás növényeinkért télen?

A legtöbb pozsgás növény szereti a kinti létet, akár kint is hagyható egész évre. Mégis van, hogy teleltetésre van szükségük, íme néhány általános tanács.

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2021-01-20

Egy téli virág felfedezése - a fekete hunyor

A télies virágok ritkák, ugyanakkor a fekete hunyor egyszerű szépségével, mely az első fagytól kezdve megjelenik, kész betölteni méltó helyét kertedben, lakásodban.

További cikkek ebben a témában


Tamási Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tamási Szabadság u. 54. 7090 Magyarország Tovább

60/2006. (VIII. 18.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program második félévének szabályozásáról A mezõgazdasági és... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet