Napjainkban egyre népszerűbbek az olyan termékek, mint például a hopi kék kukoricából készült tortilla. Felkapottsága nem is igazán meglepő, hiszen a kék kukoricát egyfajta „szuperélelmiszerként” tartják számon, ugyanis rendkívül magas az antioxidáns-tartalma. Kék kukoricát Te is könnyedén termeszthetsz saját kertedben. Mutatjuk, hogy hogyan!
Honnan ered a kék kukorica?
A kék kukorica nem más, mint egy nyílt beporzású lisztkukorica, melyet eredetileg a hopi-nép fejlesztett ki – a neve is innen ered. A hopik valódi mezőgazdasági társadalom voltak és rengeteg kukoricafajtát fejlesztettek ki, melyekből néhány még ma is létezik. Érdekesség, hogy a kukorica színe az égtájakhoz kapcsolódik. Így például a sárga színű északhoz, a fehér kelethez, a piros délhez, míg a kék nyugathoz köthető. A hopi kék kukorica napjainkban is alapvető összetevője a hopi ételeknek – így például a piki kenyérnek is. Ehhez a kék kukoricát édes étellé őrlik és kenyeret formáznak belőle. Nálunk a kék kukoricából elsősorban tortillát készítenek.
A kék kukorica termesztése
A kék kukorica alacsonyabb terméshozamú, mint a hibrid kukorica, továbbá azon növényi jellemzői is változók, mint, hogy milyen magasra nő, hány kalászt hoz és, hogy milyen hosszan virágzik. Hajlamos továbbá kiborulni is – ez is állhat annak a hátterében, hogy az ebből készült élelmiszerek drágábbak. A kék kukorica termesztése bár nagyobb kihívás, mindenképpen megéri az erőfeszítést.
A legtöbb féle kék kukorica nyílt beporzású. Bár létezik néhány hibrid fajtája, azok szabadalmaztatottak, és csak kereskedelmi termelők termesztik azt.
Kék kukoricát mély, jó vízelvezetésű, szervesanyaggal teli homokos vályogba érdemes ültetni. A magokat 2,5-5 centiméter mélyre, egymástól 20 centiméter távolságra érdemes elültetni előre öntözött ágyásokba. A magágyat célszerű nedvesen tartani. Ezeket betartva a csírázásnak 7-10 napon belül kell megtörténnie. Amikor a hajtások 12-13 centiméter magasak, akkor érdemes őket kiültetni egymástól körülbelül 30 centiméter távolságra. Ezt követően is célszerű nekik heti 2,5 cm vizet biztosítani. Ahogyan a növények növésnek indulnak, terítsd őket körbe körülbelül 8 centiméternyi szerves talajtakaróval, így segítve, hogy a talaj megtartsa a nedvességét és késleltetve a gyomnövények megjelenését. Ha a növény levelei sárgulni kezdenek, akkor érdemes magas nitrogéntartalmú műtrágyát alkalmazni.
A kék kukorica betakarítása
A kék kukorica betakarítási időpontja függ annak fajtájától és a vegetációs időszak időjárásától, azonban körülbelül 65-120 napra datálható. Ha meg szeretnéd sütnia kukoricaszemeket, akkor érdemes a betakarítást még azoknak „tejes” időszakában elvégezni. Így egy édesebb ételt kapsz majd, amely az alábbi kék tortilla receptjéhez is megfelelő. Ezt úgy ismerheted fel, hogy a körmödet finoman belenyomod egy kukoricaszembe, az pedig ideális esetben egy tejszerű folyadék felserkenését eredményezi.
Így készíts kék tortillat a kék kukoricából
Szedd le a csutkáról a kék kukoricaszemeket és egy szűrőedényben alaposan mosd meg azokat!
Oldj fel egy teáskanál mészkőport vagy „cal”-t 120 ml vízben! Add hozzá egy liter vízhez, amjd az egészet forrald fel! Add hozzá a kukoricát és párold 25-40 percig!
Ezt a folyamatot nixtamalizálásnak nevezzük, amely egy fontos lépés a kukorica lúgosítása érdekében, amely által a kukorica könnyebben darálható és emészthető lesz.
Ideális estben, ha elkészült, a kukorica bársonyos lesz és a körmünkkel be tudjuk horpasztani. Ekkor vegyük le a kukoricát a tűzről és szobahőmérsékleten 12 órán át pihentessük!
Ezt követően öntsd a kukoricát egy szűrőedénybe és öblítsd le! Daráld le a nedves szemeket egy robotgép segítségével úgy, hogy egy minél simább állagú pasztát kapj! Adj hozzá egy kevés vizet, hogy egy enyhén ragacsos masszát kapj!
Készíts a tésztából kb. 5 cm átmérőjű golyókat, majd lapítsd ki tortillaprésben, vagy két lapos vágódeszka segítségével!
A tortillalapokat egy tapadásmentes serpenyőben oldalanként kb. 40 másodperc alatt süsd készre, míg a szélei színeződni kezdenek! Ellenőrizd, hogy mindkét oldala szépen megsült-e, majd borítsd ki a serpenyőből!
Használd fel azonnal, vagy zárd le és hűtsd vagy fagyaszd le! Ha nem szeretnéd az összes tésztát egyszerre kisütni, akkor három napon belül használd fel vagy fagyaszd le!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.