A kávétermesztés rejtelmei

hirdetes

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kávétermesztési kisokos

Kávétermesztés - Kávé nevelése magról

A feldolgozott kávébabok nem alkalmasak arra, hogy palántát nevelj belőlük. Friss, zöld magvakra van szükséged valaki olyantól, aki házilag is termel kávét magának vagy valamilyen egyéb forrásból. A magokat közvetlenül a talajba ültesd, amikor a hőmérséklet ideális a növény számára (vagy cserépben is elültetheted őket, mielőtt kikerülnének a kerti talajba).

Kerüljenek nagyjából 2,5 cm mélyre és óvatosan temesd be őket jó minőségű csíráztató keverékkel. Akár növénytartóba, akár közvetlenül egy ágyásba kerülnek, ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos legyen, de ne átázott. A kávémagoknak 4-6 hétre van szükségük a csírázáshoz. Miután kicsíráztak és elég nagyra nőttek hogy kikerüljenek a kertbe, győződj meg róla, hogy a hőmérséklet megfelelő-e számukra, majd fokozatosan szoktasd ki őket indirekt napfényben.

hirdetes

Kávétermesztés - A kávé gondozása

A kávé nem túl kényes növény, de a gondoskodást egészséges növekedéssel és jó minőségű terméssel hálálja majd meg.

Kávétermesztés - Öntözés

A kávénak nyáron és ősszel sok vízre van szüksége. Ha ezt nem kapja meg, nem fog virágzani. Azonban a túlöntözésre is figyelni kell, mert ha túl sok fizet kap, akkor gyökerei kirohadhatnak és elhervadhat. A talaj mindig maradjon nyirkos alatta, de ne álljon benne a víz. Télen vegyél vissza az öntözésből.

hirdetes

Kávétermesztés - Talajtakarás

A kávék mellett mind a kertben, mind pedig a növénytartókban ajánlott talajtakarót alkalmazni, mert ez is segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és némi párát is termel a növények körül.

Kávétermesztés - Trágyázás

A kávékhoz jó minőségű, lassú felszívódású műtrágyát ajánlott használni az ültetési után első három napban. Ezt követően citrustrágyát javasolt adagolni nekik havi rendszerességgel.

Kávétermesztés - Metszés

A kávé akár 2 méter magasra is megnőhet. A rendelkezésedre álló helynek megfelelően érdemes 60-90 cm magasságúra visszametszeni palántáidat különösen ha növénytartóban neveled őket. Így sokkal kezelhetőbbek és helytakarékosabbak maradnak és a bogyók is közelebb nőnek majd egymáshoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-03-19

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

A fiatal fákra érdemesebb jobban odafigyelnünk gondozásuk során, viszont nem kell megijedni, ez egyáltalán nem lesz nehéz. Tudj meg most mindent cikkünkből.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

További cikkek ebben a témában


aktív transzport

a sejtek anyagforgalmában jelentős, biol. forrásból eredő energia felhasználásával... Tovább

időjárási front

két különböző hőmérsékletű légtömeget elválasztó határfelület, amelynek mentén... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem