A kávétermesztés rejtelmei

hirdetes

Teljes kávétermesztési útmutató, hogy saját kávét termelhess!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

A kávé (Coffea) nem csak sokak kedvenc napindító itala, hanem a kávébabok forrásául szolgáló növény neve is egyben. Habár világszerte több mint 70 országban termesztik, eredeti lelőhelye Etiópia és Szudán. Nemrégiben Brazíliában is termeszteni kezdték, ahol rövid időn belől jelentős exportcikké vált. Találkozhatunk vele továbbá Ázsia, Afrika, Hawaii, Közép- és Dél-Amerika termőföldjein is. Ha mindig is szeretted volna kipróbálni, hogy milyen lehet saját kávédat iszogatni reggelente, akkor szerencséd van, a következő útmutatóban ugyanis megmutatjuk, hogy hogyan nevelheted és szüretelheted le házi termesztésű kávébabjaidat! Íme minden, amint egy kertésznek a kávé termesztéséről (és feldolgozásáról) tudnia érdemes!

Kávétermesztési kisokos

A kávé fajtái

A kávéfajtákat általánosságban két csoportra oszthatjuk: arabica (arab) és robusta (vagy magyarosítva „robuszta”). Ezeken kívül léteznek még a Liberica (libériai) és Excelsa kávék is, de ezek sokkal ritkábbak. A kávénak összesen több mint 120 változatát különböztetjük meg.

Arabica / arab kávé (Coffea arabica)

Házi kávétermesztéshez első sorban az arab kávét javasoljuk. Nem véletlenül épült köréjük egy egész ipar – az arab kávé megbízható, rengeteg minőségi és jellegzetes aromájú babot teremnek, amelyek karamellára, csokoládéra illetve diókra hasonlító édeskés ízt kínálnak. Az arab kávé egy mutatós növény, tele csillogó, mélyzöld levelekkel. Jól nő növénytartókban, így azok is sikeresen termeszthetik, akik a kávék számára nem ideális éghajlaton élnek. Az arab kávé akár 2 méter magasra is megnőhet, de növénytartóban némi metszéssel kordában lehet tartani. Az arab kávénak temérdek változata van – íme néhány az érdemesebbek közül!

hirdetes

Typica – Ez az arab kávé egyik eredeti változata – édes íze van és meglehetősen strapabíró is. A legtöbb arab kávét ezzel vagy a Bourbon változattal keresztezik.

Bourbon – A Bourbon kávéban a csokoládé és gyümölcsök ízét fedezheted fel. Hasonlóképpen a Typicához, ezzel is gyakran kereszteznek más arab kávékat.

Gesha – A Gesha arab kávé nemrégiben kezdett elterjedni, de már most nagy népszerűségnek örvend jellegzetes íze miatt, amit leginkább a jázminhoz, a lonchoz és a trópusi gyümölcsökhöz lehetne hasonlítani. Ha valamivel, akkor ezzel a ritka változattal kereshet némi extra pénzt házi kávéültetvényeddel.

Kona – A Kona kávét csak Hawaii-on termesztik iparszerűen. Könnyed, természetesen édeskés, mégis kissé fűszeres, diós íze van. Ez sem egy olcsó változat.

Maragogype – Az átlagnál nagyobb méretű babokat terem, vajszerű ízzel.

Pacamara – Ez az arab kávé törpe méretűre nő meg, mégis nagy babokat terem, rendkívül kiegyensúlyozott ízzel. Egyetlen komolyabb hátránya, hogy fogékony a betegségekre.

hirdetes

Villalobos – Ez a változat a gyengébb minőségű talajban is képes megmaradni, babjai pedig kiegyensúlyozott édes ízűek. 

Robusta / robuszta (Coffea robusta)

A találó elnevezésű robuszta egy robosztusabb, szívósabb kávé. Házi termesztésre nem igazán ajánlott, mert babjai sokkal keserűbbek, mint az arab kávéké – éppen ezért csak futólag említjük meg. Előnye, hogy jobban ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek. A robuszta kávé babjai nagyjából kétszer annyi koffeint és feleannyi cukrot tartalmaznak, mint az arab kávéké. Ezen kívül szélsőségesebb hőmérsékleti viszonyokat és életkörülményeket is megtűrnek. A következő oldalon mindent elmondok a kávé termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

További cikkek ebben a témában


savó

a sajt-, a túró- és a kazeingyártás édes v. savanyú, folyékony mellékterméke. Átlag... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet: 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet módosítása

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem