A kávétermesztés rejtelmei

hirdetes

Teljes kávétermesztési útmutató, hogy saját kávét termelhess!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kávé (Coffea) nem csak sokak kedvenc napindító itala, hanem a kávébabok forrásául szolgáló növény neve is egyben. Habár világszerte több mint 70 országban termesztik, eredeti lelőhelye Etiópia és Szudán. Nemrégiben Brazíliában is termeszteni kezdték, ahol rövid időn belől jelentős exportcikké vált. Találkozhatunk vele továbbá Ázsia, Afrika, Hawaii, Közép- és Dél-Amerika termőföldjein is. Ha mindig is szeretted volna kipróbálni, hogy milyen lehet saját kávédat iszogatni reggelente, akkor szerencséd van, a következő útmutatóban ugyanis megmutatjuk, hogy hogyan nevelheted és szüretelheted le házi termesztésű kávébabjaidat! Íme minden, amint egy kertésznek a kávé termesztéséről (és feldolgozásáról) tudnia érdemes!

Kávétermesztési kisokos

A kávé fajtái

A kávéfajtákat általánosságban két csoportra oszthatjuk: arabica (arab) és robusta (vagy magyarosítva „robuszta”). Ezeken kívül léteznek még a Liberica (libériai) és Excelsa kávék is, de ezek sokkal ritkábbak. A kávénak összesen több mint 120 változatát különböztetjük meg.

Arabica / arab kávé (Coffea arabica)

Házi kávétermesztéshez első sorban az arab kávét javasoljuk. Nem véletlenül épült köréjük egy egész ipar – az arab kávé megbízható, rengeteg minőségi és jellegzetes aromájú babot teremnek, amelyek karamellára, csokoládéra illetve diókra hasonlító édeskés ízt kínálnak. Az arab kávé egy mutatós növény, tele csillogó, mélyzöld levelekkel. Jól nő növénytartókban, így azok is sikeresen termeszthetik, akik a kávék számára nem ideális éghajlaton élnek. Az arab kávé akár 2 méter magasra is megnőhet, de növénytartóban némi metszéssel kordában lehet tartani. Az arab kávénak temérdek változata van – íme néhány az érdemesebbek közül!

hirdetes

Typica – Ez az arab kávé egyik eredeti változata – édes íze van és meglehetősen strapabíró is. A legtöbb arab kávét ezzel vagy a Bourbon változattal keresztezik.

Bourbon – A Bourbon kávéban a csokoládé és gyümölcsök ízét fedezheted fel. Hasonlóképpen a Typicához, ezzel is gyakran kereszteznek más arab kávékat.

Gesha – A Gesha arab kávé nemrégiben kezdett elterjedni, de már most nagy népszerűségnek örvend jellegzetes íze miatt, amit leginkább a jázminhoz, a lonchoz és a trópusi gyümölcsökhöz lehetne hasonlítani. Ha valamivel, akkor ezzel a ritka változattal kereshet némi extra pénzt házi kávéültetvényeddel.

Kona – A Kona kávét csak Hawaii-on termesztik iparszerűen. Könnyed, természetesen édeskés, mégis kissé fűszeres, diós íze van. Ez sem egy olcsó változat.

Maragogype – Az átlagnál nagyobb méretű babokat terem, vajszerű ízzel.

Pacamara – Ez az arab kávé törpe méretűre nő meg, mégis nagy babokat terem, rendkívül kiegyensúlyozott ízzel. Egyetlen komolyabb hátránya, hogy fogékony a betegségekre.

hirdetes

Villalobos – Ez a változat a gyengébb minőségű talajban is képes megmaradni, babjai pedig kiegyensúlyozott édes ízűek. 

Robusta / robuszta (Coffea robusta)

A találó elnevezésű robuszta egy robosztusabb, szívósabb kávé. Házi termesztésre nem igazán ajánlott, mert babjai sokkal keserűbbek, mint az arab kávéké – éppen ezért csak futólag említjük meg. Előnye, hogy jobban ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek. A robuszta kávé babjai nagyjából kétszer annyi koffeint és feleannyi cukrot tartalmaznak, mint az arab kávéké. Ezen kívül szélsőségesebb hőmérsékleti viszonyokat és életkörülményeket is megtűrnek. A következő oldalon mindent elmondok a kávé termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-17

Útmutató az újhagyma őszi ültetéséhez

Az újhagyma, őszi ültetése számos előnnyel jár, így következzen egy részletes útmutató az újhagyma sikeres őszi ültetéséhez, termesztéséhez, és betakarításához

2023-11-16

Ezért száradnak el az orchideád levelei télen

Az orchideák gyönyörű növények, de amikor leveleik száradnak, és a virágok nem akarnak nőni, az aggodalomra ad okot. De mitől szárad el az orchidea levele?

2023-11-20

Télen is termeszthetsz zöldborsót, mutatjuk hogyan!

A zöldborsó nyersen, vagy ételek mellé köretnek, kiegészítésnek is tökéletes. Ráadásul akár télen is termeszthetsz, odabent, cserépben. Mutatjuk hogyan!

2023-11-09

Penészmentesítő növények: 3 Fantasztikus szobanövény, amelyek nem csak szépek, de egészségesek is!

Ha aggódsz a pára és a penész miatt otthonodban, ne aggódj tovább! Most bemutatunk három olyan szobanövényt, amelyek nemcsak gyönyörűek, de a penész ellen is jók

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bárányok ikresítése

fejőjuhászatokban a több tej nyerése végett alkalmazott módszer, amikor a jó... Tovább

izotópok szállítása és tárolása

a radioaktív izotópok környezetbe jutásának, valamint az ebből eredő sugárveszély... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem