A kávétermesztés rejtelmei

Teljes kávétermesztési útmutató, hogy saját kávét termelhess!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kávé (Coffea) nem csak sokak kedvenc napindító itala, hanem a kávébabok forrásául szolgáló növény neve is egyben. Habár világszerte több mint 70 országban termesztik, eredeti lelőhelye Etiópia és Szudán. Nemrégiben Brazíliában is termeszteni kezdték, ahol rövid időn belől jelentős exportcikké vált. Találkozhatunk vele továbbá Ázsia, Afrika, Hawaii, Közép- és Dél-Amerika termőföldjein is. Ha mindig is szeretted volna kipróbálni, hogy milyen lehet saját kávédat iszogatni reggelente, akkor szerencséd van, a következő útmutatóban ugyanis megmutatjuk, hogy hogyan nevelheted és szüretelheted le házi termesztésű kávébabjaidat! Íme minden, amint egy kertésznek a kávé termesztéséről (és feldolgozásáról) tudnia érdemes!

Kávétermesztési kisokos

A kávé fajtái

A kávéfajtákat általánosságban két csoportra oszthatjuk: arabica (arab) és robusta (vagy magyarosítva „robuszta”). Ezeken kívül léteznek még a Liberica (libériai) és Excelsa kávék is, de ezek sokkal ritkábbak. A kávénak összesen több mint 120 változatát különböztetjük meg.

Arabica / arab kávé (Coffea arabica)

Házi kávétermesztéshez első sorban az arab kávét javasoljuk. Nem véletlenül épült köréjük egy egész ipar – az arab kávé megbízható, rengeteg minőségi és jellegzetes aromájú babot teremnek, amelyek karamellára, csokoládéra illetve diókra hasonlító édeskés ízt kínálnak. Az arab kávé egy mutatós növény, tele csillogó, mélyzöld levelekkel. Jól nő növénytartókban, így azok is sikeresen termeszthetik, akik a kávék számára nem ideális éghajlaton élnek. Az arab kávé akár 2 méter magasra is megnőhet, de növénytartóban némi metszéssel kordában lehet tartani. Az arab kávénak temérdek változata van – íme néhány az érdemesebbek közül!

Typica – Ez az arab kávé egyik eredeti változata – édes íze van és meglehetősen strapabíró is. A legtöbb arab kávét ezzel vagy a Bourbon változattal keresztezik.

Bourbon – A Bourbon kávéban a csokoládé és gyümölcsök ízét fedezheted fel. Hasonlóképpen a Typicához, ezzel is gyakran kereszteznek más arab kávékat.

Gesha – A Gesha arab kávé nemrégiben kezdett elterjedni, de már most nagy népszerűségnek örvend jellegzetes íze miatt, amit leginkább a jázminhoz, a lonchoz és a trópusi gyümölcsökhöz lehetne hasonlítani. Ha valamivel, akkor ezzel a ritka változattal kereshet némi extra pénzt házi kávéültetvényeddel.

Kona – A Kona kávét csak Hawaii-on termesztik iparszerűen. Könnyed, természetesen édeskés, mégis kissé fűszeres, diós íze van. Ez sem egy olcsó változat.

Maragogype – Az átlagnál nagyobb méretű babokat terem, vajszerű ízzel.

Pacamara – Ez az arab kávé törpe méretűre nő meg, mégis nagy babokat terem, rendkívül kiegyensúlyozott ízzel. Egyetlen komolyabb hátránya, hogy fogékony a betegségekre.

Villalobos – Ez a változat a gyengébb minőségű talajban is képes megmaradni, babjai pedig kiegyensúlyozott édes ízűek. 

Robusta / robuszta (Coffea robusta)

A találó elnevezésű robuszta egy robosztusabb, szívósabb kávé. Házi termesztésre nem igazán ajánlott, mert babjai sokkal keserűbbek, mint az arab kávéké – éppen ezért csak futólag említjük meg. Előnye, hogy jobban ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek. A robuszta kávé babjai nagyjából kétszer annyi koffeint és feleannyi cukrot tartalmaznak, mint az arab kávéké. Ezen kívül szélsőségesebb hőmérsékleti viszonyokat és életkörülményeket is megtűrnek. A következő oldalon mindent elmondok a kávé termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

banteng (Bibos sondaicus)

a ->szarvasmarha-félék (Bovidae) családjának a tulokalakúak alcsaládjába tartozó,... Tovább

juhfalka

egy-egy nyájon belül azoknak a kisebb csoportoknak az elnevezése, amelyekbe a juhokat kor v. nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem