Legjobb kirándulóhelyek a Balatonnál - Kányavári-sziget

hirdetes

A Balaton eldugott gyöngyszeme: a Kányavári-sziget

ZH

A Balaton környékén számos kirándulási lehetőséget találhatunk, és elmondhatjuk, hogy bizony ez a vidék az egyik legszebb Magyarországon! A legtöbben, viszont mégis csak strandolni és hajózni járnak le a magyar tengerhez, viszont számtalan még szinte felfedezetlen hellyel találkozhatunk. Ismerd meg a Balaton legszebb eldugott kiránduló helyét, a Kányavár-szigetet!

Kányavári-sziget

Titkos kirándulóhelyek a Balatonnál


Ha Ti is nagy természetjárók vagytok és imádtok kirándulni, akkor nektek is mindenképp el kell látogatnotok a Kis-Balaton legszebb és az egyik legeldugottabb kirándulóhelyére a Kányavári-szigetre. A sziget híres a különleges növény és állatvilágáról, itt aztán tényleg igazi élmény egy napot eltölteni, és a legjobb, hogy egész évben ingyenesen látogatható, mert jegyet itt aztán senki nem kér! Ismerd meg közelebbről a fokozottan védett Kányavári-szigetet és hétvégén irány a Balaton!


A Kányavári-sziget


Legegyszerűbben Keszthely és Hévíz térségében, a Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról lehet megközelíteni a Kányavári-szigetet, ami hosszúkás formájáról messziről felismerhető. A Kis-Balaton élővilágát bemutató kis szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója veszi körül, a szigetre belépni csak gyalogosan lehet. Egy kis komp is a szolgálatunkra áll, ha mozgáskorlátozott személlyel utazunk vagy ha biciklivel vennék be a szigetet. Azonban ez csak tavasztól őszig üzemel.


Az autókat egy kis parkolóban lehet hagyni a sziget bejáratánál, onnan azonban csak egy háromívű ragasztott faszerkezetű kis hidat találunk, amelyen átsétálva juthatunk el a lápos-mocsaras vidék egyedi élővilágát elénktáruló Kányavári-szigetre. A Kányavári-szigeten a Kis-Balaton legértékesebb és egyben a legérdekesebb látnivalóit ismerhetjük meg, ha végig haladunk a szigeten található Búbos Vöcsök-tanösvényen. A Balaton egyik jelképeként is ismerik a szárazföldet a szigettel összekötő hidat, amit közel 40 évvel ezelőtt, 1983-ban építettek úgynevezett különleges ragasztott fagerendás eljárással. A hidat számtalan helyen láthatjuk, hiszen közkedvelt fotótéma, ami kiérdemelte a Kis-Balaton egyik sokat fotózott jelképe címet. 

hirdetes


Egészévben látogatható a Kányavári-sziget


A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszerének területén ez az egyetlen sziget, mely egészévben szabadon, ráadásul túravezető nélkül látogatható. A sziget meseszép sűrű fás részeiben találkozhatunk a Balaton elbújó állatvilágával, de két kilátót is építettek a szigetre, amelyekből csodás kilátás nyílik a környékre. A magasabbik kilátó a sziget közepén helyezkedik el, és hivatalosan egy fából épült madármegfigyelő helynek készült, majd renoválták. A kilátó környékén egy remek játszóteret is lehet találni, ami jó hír a gyerekes családok részére. A sziget kisebbik kilátóját Kis-kilátónak is hívják, és ugyan alacsonyabb a másik kilátónál, de a remek kilátás mindkettő kilátóból garantált. A Kis-kilátóból remekül láthatjuk a Hídvégi-tavat és a környező vizeket is.

hirdetes


Búbos Vöcsök-tanösvény


A Nemzeti Park igazgatósági által kiépített Búbos Vöcsök-tanösvény 15 állomásból épül fel, mintegy másfél kilométer hosszúságban. Az ösvényen végig haladva megismerkedhetünk az információs táblák segítségével a Kis-Balaton különleges élővilágával és madaraival, és ha szerencsénk van, akkor a vizen repülő úgynevezett gázló madarakat is láthatjuk. A nádasokat is érdemes figyelni a túra folyamán, ugyanis leginkább a sűrűjében bújnak el a különböző védett állatok.
A Kis-Balaton legfőbb természeti értéke a szigeten és környékén fészkelő mintegy 250 madárfaj adja, valamint az ott található nagyszámú növény- és állatfajok, amik már önmagunkban is indokolják a terület fokozott védelmét.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Zalaegerszegi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   ... Tovább

talajpusztulás

leggyakrabban a víz és a szél romboló hatására (->defláció, —>erózió), ill. a káros... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek