Hogyan és mikor kell műtrágyázni a kaméliát – Etesd helyesen ezeket a virágzó cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

Hogyan és mikor kell műtrágyázni a kaméliát – Etesd helyesen ezeket a virágzó cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kaméliák az egyik legszebb cserjék lehetnek a kertedbe, persze csak akkor, ha megfelelően gondozod őket. Ebben a cikkekben összegyűjtöttünk egy olvasónk kérésére, hogy mikor van szüksége plusz tápanyagra, és hogy hogyan kell megfelelően műtrágyázni.

kamélia bokor

Hogyan és mikor műtrágyázzuk a Kaméliát?


K: Nemrég költöztem, és az új udvaromban egy kamélia cserje található. Soha nem volt még ilyenem, de nagyon szeretném, ha virágozna, mert gyönyörűek a virágai. Szükséges-e műtrágyázás, és ha igen, mi a legjobb módja ennek?

V: Milyen szerencsés kaméliát örökölni! – egy gyönyörű tavaszi virágzó cserjét, amely fajtától függően piros, fehér vagy rózsaszín virágzást biztosít. Trágyázásuk megerősítheti a növényeket és több virágzást ösztönözhet, de ezt a megfelelő módon, a megfelelő időben kell megtenni.

A KAMÉLIA MŰTRÁGYÁZÁSA


A kaméliák gondozása során az egyik legfontosabb dolog, amit észben kell tartani, az az, hogy kedvelik a savas körülményeket, ahogy az azáleák és a rododendronok is. „A krétás vagy lúgos talajokon nem képesek felvenni annyi vasat és mangánt, hogy a klorofill legyen, hogy leveleik zöldek maradjanak” – mondja kertészeti szakértőnk. Ennek eredményeként a lombozat sárgul – és gyakran a levelek is kisebbek. Ezért válasszunk erdei műtrágyát, hogy környezetük optimális legyen az egészséges növekedéshez.

Amikor a kaméliák öntözéséről van szó, ne feledjük, hogy a kemény csapvíz növeli a talaj lúgosságát. Ha olyan területen élünk, ahol ez megtalálható, sokkal jobb, ha befektetünk egy esővízgyűjtő hordóba, hogy lehetőség szerint felhasználhassuk a gyűjtött esővizet.

A kora tavaszi, jól rothadt komposzttal végzett talajtakarás szintén előnyös ezeknek a növényeknek – mondja Negus János kertész – bár arra figyelmeztet, hogy tartsuk távol a tövektől (ez rothadásához vezethet). Ez értékes tápanyagokkal gazdagítja a talajt, amikor lebomlik. Segít a talaj nedvességtartalmának fenntartásában is, ami megakadályozhatja a rügyek lehullását nyáron – magyarázza. A műtrágyázás előtt gereblyézzünk fel minden meglévő talajtakarót, majd cseréljük ki, szükség esetén töltsük fel.

MIKOR KELL A KAMÉLIÁT MŰTRÁGYÁZNI?


János szerint a kaméliák etetésére a legalkalmasabb időszak általában április környékén van – ilyenkor a virágzás elhalványul. Ez elősegíti a növények támogatását a virágzás befejezése után, mondja. Ha lassan felszabaduló műtrágyát használunk, nyár elején másodszor is kijuttathatjuk őket, hogy elősegítsük a következő évi virágok erős bimbófejlődését. A gyorsan felszabaduló műtrágyákat gyakrabban lehet kijuttatni a tenyészidőszak során – a konkrét útmutatásokért tekintsük meg a saját utasításait. Akárhogy is, július vége után ne etessük a kaméliákat – tanácsolja János.

Az agrároldal egyetért, és megjegyzi, hogy a kaméliák későbbi nyári trágyázása miként okozhatja a rügyek lehullását. Ennek az az oka, hogy serkenti a friss növekedés kitörését, amelyet aztán az őszi első fagyok károsíthatnak.


A műtrágyázás a kamélia karbantartásának egyszerű része, és elősegíti a fejlődésüket, mindaddig, amíg megfelelő időzítést kap, és az igényeiknek megfelelő takarmányt használunk. Ha pedig úgy döntünk, hogy egy cserepes típusú kaméliát is felveszünk a gyűjteményünkbe, a fenti tanács továbbra is érvényes.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zeolit

szemcsés, laza szerkezetű szilikátásvány, Mo.-on jelentős készletek találhatók belőle. Mg.... Tovább

balin (fenekeszeg, kapókeszeg, őnhal, ragadozó őn, villámkeszeg)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó ragadozó hal. Teste megnyúlt, ezüstszínű;... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés virág