Kála ültetése tavasszal egy kertész tanácsaival

Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kála elegáns virágaival és üde színpompájával igazi dísze lehet kertünknek. A kertészek kedvence nemcsak látványos virágai miatt, de gondozása is viszonylag egyszerű. Tavasszal ültethető, és ha megfelelően bánunk vele, őszig gyönyörködhetünk a színpompás virágokban.

kála ültetés tavasszal

Milyen növény a kála?

A kála (Zantedeschia) egy több évelő növényfajt magába foglaló nemzetség, amely a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik. Gyakran hívnják kallának is, bár ez a megnevezés elsősorban a Zantedeschia aethiopica fajra vonatkozik. Ezek a növények eredetileg Afrika déli részeinek nedves és mocsaras területeiről származnak.

A kála jellegzetessége a feltűnő, színes toklevele, amely körbeveszi a központi virágszálát. Ez a toklevél lehet fehér, sárga, rózsaszín, lila vagy akár fekete is, attól függően, hogy melyik fajtájáról vagy hibridről van szó. A növény valódi virágai aprók és kevésbé feltűnőek, a virágszál felső részén helyezkednek el.

A kála növények kedvelt dísznövények, amelyeket kertekben, konténerekben vagy vágott virágként használnak fel. Elegáns megjelenésük miatt gyakran választják esküvői dekorációnak is. A kála gondozása viszonylag egyszerű, bár néhány specifikus igénye van, mint például a jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talaj, a rendszeres öntözés és tápanyagutánpótlás, valamint a fagymentes teleltetés azokban a klímákban, ahol a hőmérséklet leeshet a fagypont alá.

Kála ültetése

  • A kála ültetése egy olyan tevékenység, ami aprólékos odafigyelést és gondos előkészületet igényel. Első lépésként fontos, hogy a megfelelő helyet válasszuk ki, ami jó vízelvezetéssel bír és humuszban gazdag talajt kínál, ahol a pH értéke 6,0 és 6,5 között van. 
  • A kála szeretni fogja a napfényt, de a félárnyékos helyekkel is megelégszik, így rugalmasságot nyújt a kerttervezésben. A legjobb időpont a kála ültetésére a tavasz, amikor már nincsenek fagyveszélyek. 
  • Az ültetési folyamat során ügyelni kell arra, hogy a gumókat 10-15 cm mélységbe helyezzük, egymástól 30-40 cm távolságra, hogy elegendő teret biztosítsunk számukra a növekedéshez.

Kála gondozása

A kála gondozása során kulcsfontosságú az öntözés módja; rendszeres vízadagolás szükséges, de arra kell figyelni, hogy a talaj nedves maradjon, anélkül, hogy víz pangana benne. 

A növekedési időszakban havonta érdemes tápoldattal is ellátni a növényt. Az elvirágzott virágok eltávolítása segít a növénynek, hogy ne fordítson felesleges energiát a magtermelésre, ezzel is támogatva az új virágok kibontakozását. Mivel a kála nem tűri a fagyot, télen gondoskodni kell a gumók kiásásáról és egy száraz, hűvös helyen történő tárolásáról, hogy a következő szezonban ismét csodálatos virágokkal lepjék meg a kertet.

A kála tápoldatozása

A növekedési időszakban, amely általában a kora tavasztól a késő nyárig tart, havonta ajánlott tápoldatozni a kálát. A tápoldat kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy olyan terméket válasszunk, ami kifejezetten virágzó növények számára lett kifejlesztve, mivel ezek az összetételek általában magasabb foszfortartalommal rendelkeznek, ami elősegíti a virágok fejlődését.

Fontos megemlíteni, hogy a túlzott trágyázás károsíthatja a növényt, ezért tartsuk be a trágya csomagolásán található utasításokat, és alkalmazzuk a megadott mennyiséget.

Túlzott nitrogénbevitel például serkentheti a levél növekedését a virágzás rovására, ezért fontos a megfelelő egyensúly megtalálása.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biomassza

egy adott ökoszisztémában, adott időpontban ott található élőlénytömeg, amely magába... Tovább

Székesfehérvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Székesfehérvár Kégl György u. 1. 8000 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Húsvét kert Kertészet kertfenntartás növény