Kála ültetése tavasszal egy kertész tanácsaival

Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kála elegáns virágaival és üde színpompájával igazi dísze lehet kertünknek. A kertészek kedvence nemcsak látványos virágai miatt, de gondozása is viszonylag egyszerű. Tavasszal ültethető, és ha megfelelően bánunk vele, őszig gyönyörködhetünk a színpompás virágokban.

kála ültetés tavasszal

Milyen növény a kála?

A kála (Zantedeschia) egy több évelő növényfajt magába foglaló nemzetség, amely a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik. Gyakran hívnják kallának is, bár ez a megnevezés elsősorban a Zantedeschia aethiopica fajra vonatkozik. Ezek a növények eredetileg Afrika déli részeinek nedves és mocsaras területeiről származnak.

A kála jellegzetessége a feltűnő, színes toklevele, amely körbeveszi a központi virágszálát. Ez a toklevél lehet fehér, sárga, rózsaszín, lila vagy akár fekete is, attól függően, hogy melyik fajtájáról vagy hibridről van szó. A növény valódi virágai aprók és kevésbé feltűnőek, a virágszál felső részén helyezkednek el.

A kála növények kedvelt dísznövények, amelyeket kertekben, konténerekben vagy vágott virágként használnak fel. Elegáns megjelenésük miatt gyakran választják esküvői dekorációnak is. A kála gondozása viszonylag egyszerű, bár néhány specifikus igénye van, mint például a jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talaj, a rendszeres öntözés és tápanyagutánpótlás, valamint a fagymentes teleltetés azokban a klímákban, ahol a hőmérséklet leeshet a fagypont alá.

Kála ültetése

  • A kála ültetése egy olyan tevékenység, ami aprólékos odafigyelést és gondos előkészületet igényel. Első lépésként fontos, hogy a megfelelő helyet válasszuk ki, ami jó vízelvezetéssel bír és humuszban gazdag talajt kínál, ahol a pH értéke 6,0 és 6,5 között van. 
  • A kála szeretni fogja a napfényt, de a félárnyékos helyekkel is megelégszik, így rugalmasságot nyújt a kerttervezésben. A legjobb időpont a kála ültetésére a tavasz, amikor már nincsenek fagyveszélyek. 
  • Az ültetési folyamat során ügyelni kell arra, hogy a gumókat 10-15 cm mélységbe helyezzük, egymástól 30-40 cm távolságra, hogy elegendő teret biztosítsunk számukra a növekedéshez.

Kála gondozása

A kála gondozása során kulcsfontosságú az öntözés módja; rendszeres vízadagolás szükséges, de arra kell figyelni, hogy a talaj nedves maradjon, anélkül, hogy víz pangana benne. 

A növekedési időszakban havonta érdemes tápoldattal is ellátni a növényt. Az elvirágzott virágok eltávolítása segít a növénynek, hogy ne fordítson felesleges energiát a magtermelésre, ezzel is támogatva az új virágok kibontakozását. Mivel a kála nem tűri a fagyot, télen gondoskodni kell a gumók kiásásáról és egy száraz, hűvös helyen történő tárolásáról, hogy a következő szezonban ismét csodálatos virágokkal lepjék meg a kertet.

A kála tápoldatozása

A növekedési időszakban, amely általában a kora tavasztól a késő nyárig tart, havonta ajánlott tápoldatozni a kálát. A tápoldat kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy olyan terméket válasszunk, ami kifejezetten virágzó növények számára lett kifejlesztve, mivel ezek az összetételek általában magasabb foszfortartalommal rendelkeznek, ami elősegíti a virágok fejlődését.

Fontos megemlíteni, hogy a túlzott trágyázás károsíthatja a növényt, ezért tartsuk be a trágya csomagolásán található utasításokat, és alkalmazzuk a megadott mennyiséget.

Túlzott nitrogénbevitel például serkentheti a levél növekedését a virágzás rovására, ezért fontos a megfelelő egyensúly megtalálása.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

földmunkagépek

azon gépek gyűjtőfogalma, amelyek a földnek mint anyagnak kitermelését, mozgatását,... Tovább

alkalmazkodás (adaptáció)

az élő szervezetek azon tulajdonsága, hogy a megváltozott külső és belső feltételek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Húsvét kert Kertészet kertfenntartás növény