A kajszi metszése - mikor és hogyan kell metszeni a kajszit?

hirdetes

A kajszi tavaszi metszése – Miért, mikor, hogyan? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kajszi metszése szakszerűen

A kajszi metszése – A kajszi metszésének időpontja

A kajszi metszésére tél végén vagy kora tavasszal kert sort kerítenünk, legideálisabb időpont az, amikor az ágakon már kipattanni készülnek a virágrügyek. Ekkor ugyanis a fa elkezd aktívan fejlődni, beindul a növekedés, a virágzás és a lombképződés. Ilyenkor a metszés során keletkező sebek sokkal könnyebben és gyorsabban gyógyulnak, ezért kisebb az esély arra, hogy a különböző betegségek bejutnak a fa szöveteibe. 

A kajszi metszése – Hogyan végezzük el a kajszi metszését?

Mint említettem, már az ültetés első évében el kell végezünk a metszést, ezzel ugyanis elő tudjuk segíteni az erős és egészséges ágszerkezet kialakulását. A növény életében nagyon fontos a korai és a későbbi években végrehajtott metszés is, mivel ezek mindegyike hozzátesz az egészséges fejlődéshez és a bőséges terméshez. 

A kajszi metszése – Hogyan metsszük a kajszit ültetés után? 

hirdetes

Vizsgáljuk meg a növényünket és keressünk meg azokat az erős ágakat, melyek nem függőlegesen felfelé nőnek, hanem sokkal inkább a fa törzsével széles szöget bezáróan állnak – ezeket az ágakat kell megtartanunk és nevelnünk, ezek fogják majd a korona fő vázát alkotni. Az ültetés utáni metszés során távolítsuk el a sérült, letört, valamint a túl kis szöget bezáró ágakat, de metsszük le azokat is, melyek a talajtól 40-50 centiméterre helyezkednek el (a fa magasságát kb. 100 centiméterben határozzuk meg).

A megmaradó ágak legalább 15 centiméterre essenek egymástól, ennek tükrében távolítsunk el további ágakat, a megmaradó oldalsó részeket pedig metsszük vissza 8-10 centiméteres hosszúságra, arra ügyelve, hogy minden ágon legalább egy rügy legyen.

A kajszi metszése – Hogyan metsszük a kajszit a későbbiekben? 

A második évi metszésnek az a célja, hogy a megkezdett koronakialakítást tovább erősítsük, valamint, hogy néhány új ágat hagyjunk tovább fejlődni. Ennek tudatában a rossz szögben, rossz irányban, függőlegesen felfelé, és lefelé növő ágakat tőből távolítsuk el. Ismételten figyeljünk arra, hogy a megmaradó ágak legalább 15 centiméterre essenek egymástól, az előző év vezérágait pedig metsszük vissza 60-70 centiméterre.

hirdetes

A további években már könnyebb dolgunk lesz, mivel a koronaszerkezet elkészült. A harmadik évtől már csak a beteg, fagykárt szenvedett ágakat kell eltávolítani, valamint az idős mellékágakat, amik már biztosan nem fognak termést hozni. A koronát érdemes ritkítani, hogy szellős legyen és a napfény bejusson a korona belsejébe is. Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom a kajszi metszésével kapcsolatban, kérdés esetén keressetek nyugodtan Facebook-oldalunkon! 

Mennyire találtad hasznosnak a kajszi metszéséről szóló cikkünket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánymérleg

olyan számítás, amely adott állatállomány takarmányszükségletét veti össze a... Tovább

cikloalkánok (cikloparaffinok)

kettős kötést nem tartalmazó, telített gyűrűs szénhidrogének. A homológ sor 3—4... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Kertészet