Kacsatrágya a kertben

hirdetes

A csodatévő kacsatrágya – Így használd fel te is a kertedben!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Használd a kacsatrágyát a kertben

3. A kacsaalom komposztálása

A kacsatrágya – mint ahogy azt már említettük – kissé híg, ezért nem lehet csak úgy felkaparni a földről, mint a tyúkokét. A már szintén emlegetett nagy mennyiségű megtermelt trágya miatt szintén nagy mennyiségű alomra lesz szükséged, ha nem szeretnéd, hogy kacsáid néhány nap elteltével „bokáig” tapicskoljanak a saját piszkukban. Szerencsére ez egyáltalán nem tragédia, ugyanis a komposztált kacsaalom rendkívül hasznos lehet kerted számára. Kacsaalomnak használhatsz például szénát, szalmát, és faforgácsot is.

Érdemes úgy elhelyezni a kacsák napi vízadagját, hogy a kis elkerített, bealmozott részükön nagyjából egyenletesen oszoljon el a megtermelt trágya is. Minden nap fektess le egy durván 2-3 centinyi rétegű almot, és folytasd ezt 2 hétig. Ha megvan, akkor szedd össze az egészet egy vasvillával, és helyezd egy komposztálóba, vagy hagyd szabadon. Durván 6 nap elteltével kész is a „fekete arany”. Ha többet szeretnél tudni a komposztálásról, akkor kattints ide!

hirdetes

4. Készíts mozgó kacsaólat

Persze nem mindenkinek fekszik az, hogy kacsatrágyát villázzon össze, de nem is muszáj, hiszen akár mozgó kacsaólat is készíthetsz, amivel biztosíthatod a trágya egyenletes elosztását kertedben. A kacsák nem kifejezetten szeretnek magasra mászni és ott kotlani, mint a tyúkok, ezért elég, ha készítesz nekik egy dróthálóból készített kockát kerekekkel, amit aztán lefedsz egy ponyvával, és máris kész a vízhatlan, fedett, mozgó tyúkólad.

Ha ez megvan, akkor helyezd az ólat arra a helyre, amelynek a környékét szeretnéd betrágyázni, majd használd a fent leírt almos módszert. Két hét elteltével nem kell összevilláznod a trágyás almot, hanem elég, ha máshová mozgatod az ólat – az alom idővel belebomlik a talajba.

5. Talajtakarás kacsákkal

Ha termőfölded nem túl gazdag organikus anyagokban, akkor kérd a kacsák segítségét a talajtakarók telepítéséhez. Használd a fent említett 1. vagy 4. technikát, hogy tápanyagokkal dúsítsd a talajt, majd ültesd el talajtakaró növényeidet. Itt jön a csavar. Ahelyett, hogy később levágnád ezeket a növényeket, tereld be a kacsákat. A szárnyas jószágok szívesen elfogyasztják majd ezeket, és további trágyává alakítják őket, ráadásul amit nem esznek meg, azt garantáltan beletapossák a földbe.

hirdetes

Ezután kiterelheted őket a területről, elültethetsz egy újabb adag takarót, és így tovább. Ha ezt eljátszod néhány alkalommal, akkor egyrészt gazdagabbá teheted kerted talaját, másrészt a kacsatápon is spórolhatsz valamicskét. Persze ehhez olyan talajtakaró növényeket is kell ültetni, amiket a kacsák szívesen felcsipegetnek, és amiket képesek is megemészteni – ilyenek például a hajdina, a here, a rozs, a mustár, vagy a tillage radish.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-03-13

5 dolog, amiről azt hitted nem komposztálható, pedig mégis!

Aki egy ideje már komposztál, annak kialakult a saját listája, miket dobhat komposztjára és miket nem. Most nézzünk 5 dolgot, mely meglepő, de komposztálható!

2021-06-30

Így öntözd kaktuszaid, amennyiben nem szeretnél nekik ártani

Mindig bajban vagy, hogy mennyire érdemes, vagy éppen mennyire nem öntözni kaktuszaid? Mostani cikkünkben mindent elárulunk a kaktuszok megfelelő öntözéséről.

További cikkek ebben a témában


Famkat Egyesület és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Magyar Fajtanemesítõ Macskatenyésztõk és Macskavédõk Országos... Tovább

Békés Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békéscsaba József Attila u. 2-4. 5600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Növénytermesztés Talajművelés