Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Milyen kacsatojásokat érdemes kikeltetni?

Miután sikerült beszerezned néhány kotlós tojót, szükséged lesz néhány kacsatojásra is, amiket kikelthet. Hagyhatod, hogy a saját tojásaikat keltsék ki, de rájuk bízhatod más tojók tojásait is, ha többféle kacsát szeretnél tenyészteni a húsukért.

Ha a hús a lényeg

A már emlegetett pézsmarécék kiválóak, ha minél több húst szeretnél. Fontos azonban észben tartani, hogy míg a gácsérok 4,5-5,5kg-ra nőnek meg, addig a tojók súlya ennek csak a felét éri majd el. Mivel előre nem lehet megállapítani, hogy milyen neműek lesznek, több gácsérod és tojód is lesz majd. Ezzel szemben gácsér és tojó pekingi kacsák vágási súlya nagyjából megegyezik egymással. Ha tehát a lehető legtöbb húst szeretnéd, akkor bízd pekingi tojásaidat pézsmarécéidre.

Ha az íz a fontos

Egyeseknek nem feltétlenül az számít, hogy kacsáik a lehető legtöbb hússal lássák el őket – vannak, akik konkrét ízvilágokra vágynak. A pekingi kacsák húsa például enyhén ízes csupán, és meglehetősen zsíros. Inkább rózsaszín, mint piros, különösen, ha kéthónapos korukban vágod le őket. Azonban ha további 1-2 hónapot, és sokat hagyod gyűjtögetni őket, akkor ízletesebb, steak állagú húst biztosítanak majd. Ha igazán ízletes kacsahúst szeretnél, akkor érdemes roueni vagy szász kacsatojásokat keltetni. Ha a mellehúsára fáj a fogad, akkor az Appleyard-kacsákat érdemes kipróbálni széles mellkasuk miatt.

Pekingi keverékek

Valójában saját keverék kacsafajtáidat is kitenyésztheted. Ha például szeretnéd megtartani khaki campbell kacsáidat a tojásaikért, akkor behelyezhetsz melléjük egy pekingi gácsért, hogy megtermékenyítse őket. Az így kikelő kacsacsibék pekingi-campbell keverékek lesznek. Az ilyen keresztezett fajták nagyobbra nőnek és gyorsabban fejlődnek, mint egy fajtiszta kahaki campbell. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy egész évben jól tojó kacsákat tarts, amelyek tojásaiból méretes, gyorsan fejlődő kacsák kelnek majd ki.

Persze tartsd szem előtt azt is, hogy a kisebb testű tojókat meglehetősen kifárasztja, ha egy nagyobb gácsérral pároztatják őket, ezért érdemes inkább csak ezekre az alkalmakra összeengedni őket ahelyett, hogy mindig együtt töltenék az idejüket.

Mulard kacsák

Ha egy pézsmaréce gácsért pekingi tojókkal pároztatsz, a végeredmény egy úgynevezett „Mulard” kacsa lesz, amiből előszeretettel készítenek libamájat. Azonban még ha nem is libamájra fáj a fogad, a Mulard kacsáknak kifejezetten finom húsuk van, minimális zsírmennyiséggel. Fontos azonban észben tartani, hogy a Mulard kacsák keltetése nem kezdőknek való feladat. A legtöbb kacsatojás 28 napon belül kel ki, a pézsmarécék tojásainak azonban átlagosan 35 napra van szükségük. Éppen ezért, ha keresztezel két ilyen kacsát, akkor tojásaik nem biztos, hogy egyszerre kelnek majd ki.

Miután a csibék kikeltek, a kotlós tojó otthagyja a fészket, benne minden még ki nem kelt tojással. Ha tehát egy kotlós kacsával próbálod kikeltetni Mulard tojásaidat, akkor nem sok éli majd túl közülük. Éppen ezért valószínűleg egy keltetőre is szükséged lesz. Ügyelj továbbá arra is, hogy perzsaréce gácsérokat pároztass pekingi tojókkal, hogy utódaik nagyobbak legyenek és gyorsabban fejlődjenek. Ha fordítva pároztatod őket, akkor kisebb méretű, húsra sem ideális, terméketlen kacsák születnek majd.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

félszamár (Hemionus)

a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, a lófélék (Equidae) családjába sorolt... Tovább

aeroplankton

a levegőben lebegő, főként ->baktériumokból álló, viszonylag laza életközösség. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok