7 növény, amiből házi kacsatápot készíthetsz

hirdetes

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Kacsatáp, ami a kertben nő

Milyen növényeket termessz házi kacsatápként?

Békalencse

Mint említettük, a békalencse az egyik legjobb házi termesztésű kacsatáp. Egyetlen hátránya, hogy egy stabil vízfelületre lesz szükséged hozzá valahol birtokodon. Ha azonban ez nem akadály, akkor egészen késő őszig gazdagíthatja kacsáid étrendjét. Fontos észben tartani, hogy amellett, hogy jótékony hatásai is vannak, a békalencse hajlamos agresszíven terjeszkedni a vízben, ami így élhetetlenné válhat bizonyos állatok számára.

Közönséges vízijácint

A békalencse után a vízijácint a kacsák második kedvence. Szintén nagyon gyorsan terjed a vízben, és akár tíz nap alatt megháromszorozhatja a vízen elfoglalt területét. A vízijácint, mint házi kacsatáp egy másik előnye, hogy szüretelés után ki lehet szárítani. Ezzel nem veszít tápértékéből, de így hosszabb ideig tárolható, ráadásul tele van fehérjével is. A vízijácintnak nincs szüksége kiváló minőségű vízre. Ezt a szívós növényt nem zavarja, ha nem tökéletes mennyiségű nitrogénben és foszforban úszkál. Egyetlen hátránya, hogy hidegben elhal, ezért ha a hőmérséklet 5°C alá esik, akkor sajnos el kell búcsúznod tőle.

hirdetes

Köles

A köles egy kisebb méretű mag, amit gyakran kevernek bele bolti kacsatápokba is, de a papagájokat is előszeretettel etetik velük gazdáik (ha elég nagyok hozzá). A köles nem éppen olcsó, ha állateledelként vagy tápként veszi az ember, de szerencsére egyszerűen termeszthető házilag is. Melegebb éghajlatokon akár többször is szüretelhető egy szezon alatt. A köles nyirkos talajban érzi jól magát, és általában tavak partján található meg. Ha nem lepi el teljesen a víz, kacsáid kedvükre csipegethetnek majd belőle.

Kukorica

Ha könnyedén szeretnél házi kacsatápot termeszteni magadnak, akkor a kukorica egy remek megoldás erre. Ha elég nagy birtokod van, akkor jó eséllyel már így is nő néhány belőle valahol kertedben. A leszüretelt csöveket ki is száríthatod, hogy hosszútávon is tárolni tudd őket, később pedig morzsolva tálalhatod kacsáidnak. A kukorica nagyszerű fehérje- és kalóriaforrás szárnyas barátaid számára!

Moszatpáfrány

A moszatpáfrányok csinos vízi növények, amelyek kissé a békalencséhez is hasonlítanak (csak éppen valamivel hosszabbak annál). Ha nem eteted velük rendszeresen kacsáidat, akkor hamar beteríthetik a rendelkezésükre álló vízfelületet. A moszatpáfrányok remek társai lehetnek a rizsnek, ugyanis javíthatják annak hozamát.

hirdetes

Borsó

Mivel a borsó szinte bárhol megterem (és még tó sem kell hozzá), érdemes ezeket a zöldségeket is felvenned kacsáid étlapjára, hiszen te is csemegézhetsz belőlük, és mind neked, mind kacsáidnak számos tápanyagot kínálnak.

Vadrizs

A vadrizs egyetlen hátránya, hogy ha kacsáid az előtt hozzájutnak, hogy megérne, akkor palántáid idő előtt elpusztulnak majd, és nem lesznek esélyük annyit teremni, amennyire képesek lennének. Ha azonban elérhetik teljes, kifejlett méretüket, akkor akár 2,5 méter magasan is kiemelkedhetnek a vízfelszín felett. Attól függően, hogy milyen éghajlaton élsz, valószínűleg ősszel kell majd elültetned őket, hogy az áttelelést követően kibújhasson a vízből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2022-07-24

15 varázslatos érdekesség a lovakról, amit valószínűleg Te sem tudtál

A lovak igazán különleges állatok: robosztusak, mégis kecsesek, egyszerre barátai és hű segítői az embernek. Most 15 érdekességet gyűjtöttünk a lovakról!

2022-08-08

Kardszárnyú delfinek támadtak meg és süllyesztettek el egy egész hajót

Hiába, a tenger nagyon veszélyes! Egy egész hajót süllyesztettek el kardszárnyú delfinek, azaz gyilkos bálnák, szerencsére a rajta utazók megmenekültek!

2022-07-31

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

A malacok tisztátalan és buta állatok lennének? A sztereotípia ezt közvetíti, de jobban hasonlítanak ránk, emberekre, mint gondolnánk. Lássuk, hogy miben!

2022-07-30

5+1 szőrös kistestű állat, ami a mozivásznakat is meghódította

Hogy mi a közös a vöröspandában, a mosómedvében, a mókusban, a lajhárban, a nyúlban és a motkányban? Naná,hogy mind hősként taroltak a kedvenc rajzfilmjeinkben!

További cikkek ebben a témában


korrózióvédelem

mindazoknak az eljárásoknak az összessége, amelyekkel az atmoszferikus környezet, a... Tovább

cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés