Minden, amit tudni érdemes a gyümölcsfák metszéséről

Nagyon hasznos szakértői tanácsok a gyümölcsfák tavaszi metszéséről!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcsfák metszése – Hogyan kell metszeni a gyümölcsfákat?

Először is ügyelj rá, hogy mindig egy rügy elágazásánál végezd a metszést. Ez az a rész egy faágon, ahol egy rügyből új hajtás nő majd ki. Minél közelebb vágsz ehhez a ponthoz, annál kevesebb energiát pazarol majd el a fa a nem termékeny részekre. Ha azt szeretnéd, hogy a fa magasabbra nőjön, metsz rögtön egy olyan rügy után, ami felfelé növekszik.

Hasonlóképpen, ha szélesebb fát szeretnél, akkor az oldalra növő rügyeket részesítsd előnyben. Mint azt fentebb is említettük, a fa lombozata határozott kell legyen, jó légáramlással. Ez lehetővé teszi a fa számára, hogy kellő mennyiségű gyümölcsöt teremjen és tartson meg magán (ne túl sokat), amelyek így védettebbek lesznek a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Ha almákat vagy csonthéjas gyümölcsöket termesztesz, akkor időnként egész gyümölcscsoportokat kell majd lemetszened a fáról, hogy amiket meghagysz, azok rendesen nőhessenek tovább. Néha ez jelentheti a különbséget az édes és a savanyú termések között.

Gyümölcsfák metszése – Metszés a szüret után

Ha igazán jókor szeretnéd megmetszeni gyümölcsfáidat, akkor tedd azt a szüret befejeztével (vagy ha szemmel láthatóan komoly szükségük van rá). Ez a legtöbb lombhullató és örökzöld fa esetében évente egy metszést jelent, de az évente kétszer termő citrusféléket kétszer is meg lehet metszeni, ha kedved tartja. Sok fát ajánlott a tél elején megmetszeni, amikor már téli álomba szenderültek és nem próbálnak meg tovább nőni. Ha igazán drasztikus metszésre szánod el magad, akkor ez a legjobb alkalom rá.

Ne felejtsd el, hogy a legtöbb lombhullató gyümölcsfa az újonnan növesztett ágakon hoz termést, ezért muszáj szezonálisan metszeni őket, hogy teremjenek is. Ha van egy olyan gyümölcsfád, ami még nem érte el teljes méretét, akkor vágd vissza az elmúlt évek hajtásait 25-50%-kal – ez új gyümölcsöket és több növekedést eredményez majd. Teljes méretű fák esetében az elmúlt év hajtásainak nagy részét lemetszheted.

Gyümölcsfák metszése – Tudnivalók a citrusfélék metszéséről

Ha citrusféléidet gubacsdarazsak (Cynipidae) támadják meg, akkor ahelyett, hogy minden gubacsot egyenként levágnál, néhány évente távolítsd el az összes fertőzött ágat. A citrusfélék képesek elviselni a gubacsdarazsakat, de idővel ez kihat majd a gyümölcshozamra is. Ha a fákról néhány évente vágod le a problémás ágakat, akkor sokkal jobban terem majd, mintha néhány havonta végeznéd el ezt.

Gyümölcsfák metszése – Élet a metszés után

A metszések után jutalmazd meg fáidat némi tápanyaggal, hogy könnyebben új erőre kaphassanak és megőrizhessék egészségüket. Ha télen metszel, akkor ne várd, hogy fáid rögtön újra nőni kezdjenek. A lombhullató gyümölcsfák ilyenkor „téli álmot alszanak” és nem a növekedésre használják tartalékaikat. Idővel aztán, ahogy a tavaszi meleg napsugarak megjelennek, a víz is gyorsabban kezd majd el mozogni a fákban, így folytatódhat az aktív növekedés.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gégevizenyő

súlyos bántalom, amely a légutak (légzőkészülék) szűkülése révén fulladást okozhat.... Tovább

halászat

a mg. egyik sajátos ága, amely magába foglalja a halak és más víziállatok tartását,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem