Minden, amit tudni érdemes a gyümölcsfák metszéséről

hirdetes

Nagyon hasznos szakértői tanácsok a gyümölcsfák tavaszi metszéséről!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcsfák metszése – Hogyan kell metszeni a gyümölcsfákat?

Először is ügyelj rá, hogy mindig egy rügy elágazásánál végezd a metszést. Ez az a rész egy faágon, ahol egy rügyből új hajtás nő majd ki. Minél közelebb vágsz ehhez a ponthoz, annál kevesebb energiát pazarol majd el a fa a nem termékeny részekre. Ha azt szeretnéd, hogy a fa magasabbra nőjön, metsz rögtön egy olyan rügy után, ami felfelé növekszik.

Hasonlóképpen, ha szélesebb fát szeretnél, akkor az oldalra növő rügyeket részesítsd előnyben. Mint azt fentebb is említettük, a fa lombozata határozott kell legyen, jó légáramlással. Ez lehetővé teszi a fa számára, hogy kellő mennyiségű gyümölcsöt teremjen és tartson meg magán (ne túl sokat), amelyek így védettebbek lesznek a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Ha almákat vagy csonthéjas gyümölcsöket termesztesz, akkor időnként egész gyümölcscsoportokat kell majd lemetszened a fáról, hogy amiket meghagysz, azok rendesen nőhessenek tovább. Néha ez jelentheti a különbséget az édes és a savanyú termések között.

hirdetes

Gyümölcsfák metszése – Metszés a szüret után

Ha igazán jókor szeretnéd megmetszeni gyümölcsfáidat, akkor tedd azt a szüret befejeztével (vagy ha szemmel láthatóan komoly szükségük van rá). Ez a legtöbb lombhullató és örökzöld fa esetében évente egy metszést jelent, de az évente kétszer termő citrusféléket kétszer is meg lehet metszeni, ha kedved tartja. Sok fát ajánlott a tél elején megmetszeni, amikor már téli álomba szenderültek és nem próbálnak meg tovább nőni. Ha igazán drasztikus metszésre szánod el magad, akkor ez a legjobb alkalom rá.

hirdetes

Ne felejtsd el, hogy a legtöbb lombhullató gyümölcsfa az újonnan növesztett ágakon hoz termést, ezért muszáj szezonálisan metszeni őket, hogy teremjenek is. Ha van egy olyan gyümölcsfád, ami még nem érte el teljes méretét, akkor vágd vissza az elmúlt évek hajtásait 25-50%-kal – ez új gyümölcsöket és több növekedést eredményez majd. Teljes méretű fák esetében az elmúlt év hajtásainak nagy részét lemetszheted.

Gyümölcsfák metszése – Tudnivalók a citrusfélék metszéséről

Ha citrusféléidet gubacsdarazsak (Cynipidae) támadják meg, akkor ahelyett, hogy minden gubacsot egyenként levágnál, néhány évente távolítsd el az összes fertőzött ágat. A citrusfélék képesek elviselni a gubacsdarazsakat, de idővel ez kihat majd a gyümölcshozamra is. Ha a fákról néhány évente vágod le a problémás ágakat, akkor sokkal jobban terem majd, mintha néhány havonta végeznéd el ezt.

Gyümölcsfák metszése – Élet a metszés után

A metszések után jutalmazd meg fáidat némi tápanyaggal, hogy könnyebben új erőre kaphassanak és megőrizhessék egészségüket. Ha télen metszel, akkor ne várd, hogy fáid rögtön újra nőni kezdjenek. A lombhullató gyümölcsfák ilyenkor „téli álmot alszanak” és nem a növekedésre használják tartalékaikat. Idővel aztán, ahogy a tavaszi meleg napsugarak megjelennek, a víz is gyorsabban kezd majd el mozogni a fákban, így folytatódhat az aktív növekedés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló lábának kóros elváltozásai

a ló lábán gyakran jönnek létre idült gyulladásból eredő duzzanatok, amelyekre apók v.... Tovább

méhcsalád

szűkebb értelemben a benne együtt élő méhegyedek összessége, függetlenül koruktól,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem